ОЧЕКУЈЕМ СВИРКЕ НА ЛЕТО: Момчило Бајагић Бајага о музици за представу "Мачор у чизмама" и наговештава нове наступе

М. Ћунковић

11. 03. 2021. у 10:36

БЕЗ обзира на све што се дешава око вируса корона, и на недостатак концерата, прошлу годину, као и почетак ове, Момчило Бајагић Бајага испунио је, професионално, разним активностима.

ОЧЕКУЈЕМ СВИРКЕ НА ЛЕТО: Момчило Бајагић Бајага о музици за представу Мачор у чизмама и наговештава нове наступе

Фото В. Данилов

После објављивања албума са "Инструкторима", "Овај свет се мења", и промотивних активности у мери у којој је то било могуће, концерта са хором и оркестром у Скопљу, постављања мјузикла "Са друге стране јастука" у Позоришту на Теразијама, сада је у фокусу музика за нову поставку представе "Мачор у чизмама", у позоришту "Бошко Буха".

- Бајку "Мачак у чизмама" сви знамо, Југ Радивојевић режира, а Саша Локнер и ја радимо заједно музику - прича за "Новости" Бајага.

- Пробе почињу 18. марта, не знам кад ће бити премијера. Текст је писао Игор Бојовић, директор "Бухе". Цео сценарио је у стиху, и кад је то изашло, он је добио Стеријину награду за текст. Необично је било да се све напише у стиху. Не верујем да ће се сад цела представа певати јер, ипак, није мјузикл. Претпостављам да ће бити пет, шест сонгова, договорили смо се да ја певам један. Не бих то могао, наравно, у свакој представи, али, макар на премијери.

СЕТ Бајата са Душком Ковачевићем на снимању филма, Фото В. Данилов

У представи ће, како наводи Бајага, играти "Бухина" прва постава. Биће ту Виктор Савић, Зоран Цвијановић, Борка Томовић и још гомила глумаца.

- Радио сам са "Бухом" раније представу "Инстант сексуално васпитање", али је то било за њихову вечерњу сцену, за дечју још нисам компоновао. Са Југом сам сарађивао на тој представи, и, недавно, на мјузиклу "Са друге стране јастука", у Позоришту на Теразијама. Добро се разумемо, не само зато што је он велики "звездаш" и што је у управи клуба, а ја сам био раније (смех). Велики је мајстор, не сумњам да ће и ово добро да направи, а Локи и ја смо ту да то подржимо. Свирке очекујемо тек крајем пролећа, почетком лета, до тада имамо времена да ово лепо урадимо.

ПИКСИ ЈЕ АУТОРИТЕТ

ПРОМОВИСАЊЕ Драгана Стојковића Пиксија у селектора фудбалске репрезентације Србије обрадовало је Бајагића.

- Он је стари мајстор - истиче музичар за наш лист.

Фото Танјуг

- Пало ми је на памет оно кад се, као тренер Нагоје, изнервирао, шутнуо са клупе и дао гол. Ако неко зна фудбал, он зна. Свака му част што је прихватио. Није само то што њега поштују фудбалери, навијачи, већ што стварно има углед у свету. Судије не могу да дају неком Пиксијевом црвени картон, а да га није баш заслужио. Мало је блам (смех). Дуго је Стојковић био у Јапану, Кини, вероватно се ужелео да буде код куће.

Поменути мјузикл и даље је на репертоару на Теразијама.

- Десе се само промене због пооштравања мера. Сад је најгоре што је до повећања бројки око ковида 19 дошло јер деца не могу више да издрже у кући. Клинци се много мувају, што је и нормално, лепо време је кренуло, и то је једини разлог. Са друге стране, морамо да признамо да доста добро иде та вакцинација, и да смо други у Европи по броју вакцинисаних, иза Енглеза. Израел је прешао 75 одсто вакцинисаних и код њих све нормално ради - концерти, позоришта... Ваљда ће тако бити и код нас кад пређемо 50 одсто. Мислим да треба још месец и по, два, да се вакцинишу сви који хоће. Наравно - ко неће, неће, нема проблема. Ја сам за то. Ми у бенду смо схватили да морамо да будемо вакцинисани, ако хоћемо да путујемо, сигурно ће нам бити потребна нека потврда.

Музичар је, признаје нам, почаствован Орденом Карађорђеве звезде првог степена, који је добио на Дан државности.

- Краљ Петар Први га је направио деветсто и неке, па је после, кад је била Југославија, укинуто. То је највеће одликовање које можеш да добијеш за добар начин представљања Србије у свету. Нешто нисам баш до сада добијао одликовања, тако да је ово велика част.

Ту су и Брега, Куста, и многи други уметници, а баш ми је драго и због доктора који су одликовани. Било је и дирљивих момената, кад су ордење примали клинци којима је од короне преминуо неко од родитеља, доктора, па мајка која је примила за сина...

Актуелни албум "Овај свет се мења" недавно је објављен и на плочи.

- То ми је много драго. Овај винил нам је други заредом. Идеја је да направимо све албуме на винилима. Волео бих да то поново урадимо са ПГП РТС-ом и "Кроација рекордсом", јер се испоставило да они то заиста добро раде. Ти албуми су 180-грамски винил који се прави у "Сонију" у Прагу, а омоти се раде овде.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)