ОДГОВОР СОКОЈА НА ПИСМО ЏОНИЈА ШТУЛИЋА

Novosti online

06. 03. 2021. у 20:00

ОДГОВОР СОКОЈА НА ПИСМО ЏОНИЈА ШТУЛИЋА

Фото: Џони Штулић

ДЕМАНТИ преносимо у целости без измена.

"Поводом текста, који је објављен на Yоутубе страници Бранимира Штулића, у коме се обраћа Сокоју - Организацији музичких аутора Србије , а који сте објавили у вашем дневном листу Вечерње Новости, у петак 5.03.2021.г на страници бр .16 у рубрици Рефлектор, наслова "Дугујете ми 39 милиона евра и камате" као и на порталу Новости , молимо да у складу са Законом о јавном информисању и медијима, ради правилног информисања јавности, објавите следећи одговор Сокоја:

Бранимир Штулић је иступио из чланства у организацији Сокој у септембру 1981. године, којом приликом му је саопштено да ће напуштање производити дејство почев од 1.1.1982. године.

Након напуштања Сокоја, г.Штулић није приступио ниједној светској организацији за колективно остваривање права.

Дакле, пуних 39 година комплетан ауторски репертоар г. Штулића не спада у репертоар који заступа организација Сокој (ни по основу директног чланства, нити по билатералним уговорима са другим организацијама за колективно остваривање ауторског права).

Сокој (нити било која друга организација) није могао дати дозволу за коришћење Штулићевих дела

(тј. издатим дозволама његова дела нису била обухваћена), што значи да би аутор морао са сваким појединачним корисником, где закон дозвољава, за сваки посебни начин коришћења да одвојено регулише своја права и евентуално потражује накнаду.

На основу свега горе наведеног, Сокој (нити било која друга организација ) није ни могао да убира накнаду за коришћење његових дела, тако да не постоје неисплаћени тантијеми на име г. Штулића.

С поштовањем,

Сокој- Организација музичких аутора Србије"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)