ЦВЕЋЕ, ИГРАЧКЕ И ПОРУКЕ ПРЕПЛАВИЛИ ХУМКУ: Недељу дана после сахране Ђорђа Балашевића, обожаваоци се и даље опраштају

Љ. П.

28. 02. 2021. у 23:01

ЦВЕЋЕ, ИГРАЧКЕ И ПОРУКЕ ПРЕПЛАВИЛИ ХУМКУ: Недељу дана после сахране Ђорђа Балашевића, обожаваоци се и даље опраштају

Фото Љ. П.

ВЕЧИТИ дечак и многима у нашој земљи и широм региона омиљени "панонски морнар" већ недељу дана "оре небеске њиве", а Новосађани и његови поштоваоци и ван граница Србије га не заборављају.

Походе његов гроб и са уздахом остављају беле и црвене руже, пале свеће, плишане играчке и дирљиве поруке. Ту су у гранчице неизбежног рузмарина. Људи свих генерација дођу до Ђолетове вечне куће, у сенци сребрног бора, да одају пошту омиљеном славном суграђанину.

И јуче, у рано сунчано недељно јутро, Новосађани су прилазили Балашевићевом гробу у посебно уређеном делу Градског гробља. Неко је у пролазу, па је само застао да ода последњу пошту и продужио даље, а средовечна жена је оставила црвену ружу, прекрстила се и после минут-два отишла.

Запослени на новосадском Градском гробљу веле да је тако сваки дан. Долазе и млади и стари, неко запали свећу, други остављају цедуљице са порукама или стиховима. Поједине су већ избледеле од јутарње росе и фебруарског сунца, а уз белог плишаног зеку, у очи упада мало бело парче папира са јасно видљивом поруком исписаном црном оловком "'У име свих нас' из Коњица", а уместо потписа, нацртано срце. Ту је и одштампана порука увијена у пластичну фасциклу, да не избледи. У поруци насловљеној "Творцу успомена" између осталог се каже: "Ко те није присвојио/ и у песмама твојим живео /Ко туге своје није заволео/ Тај, ето, ништа није разумео."

У другој, остављеној између црвених ружа и гранчица рузмарина, у подножју дрвеног православног крста, истиче се дирљива успомена, како је ауторка написала, сећање на једну дивну Богојављенску ноћ, какве никада више неће бити. У њој између осталог пише: "Хвала и збогом једном ВЕЛИКОМ човеку, са чијим песмама сам одрастала, са чијим песмама сам учила о правим вредностима, са чијим песмама ћу увек живети. Живећеш вечно, душо словенска".

Непролазни и свима познати стихови из песама Ђорђа Балашевића осванули су на билбордима и аутобуским стајалиштима широм Новог Сада још на Дан жалости у његовом родном граду и сахране. Грађани на билбордима могу да прочитају неке од незаборавних стихова из Ђолетових песама као што су "Хеј, све то дође на своје" из песме "Једном су садили липу" из 1988, или "Па, ипак, лаку ноћ, пријатно" из "Одлази циркус", написане далеке 1980.

Фото Љ. П.

ЗАВРШЕН МУРАЛ ЂОРЂА БАЛАШЕВИЋА

ПАМТИЋЕ ТЕ ПО ПЛОВИДБИ, ТИ ШТО СИДРО НИСУ ДИГЛИ

ГРАД Нови Сад од јуче је званично богатији за мурал Ђорђа Балашевића. Налази се у Фрушкогорској улици, аутор је Урош, а поред Ђолетовог лика, са морнарском капом на глави, пише: "Причаће ти о пловидби, ти што сидро нису дигли". Грађани су одушевљени и поручују да ће Нови Сад заувек памтити "панонског морнара".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)