ЗБОГ ЊЕГА НИЈЕ ОТИШЛА НА ОЛИМПИЈАДУ У МОСКВУ: Животна прича Оливере Балашевић - од гимнастике, младежа, до њеног Панонског морнара (ФОТО)

Novosti online

26. 02. 2021. у 21:06

ЗБОГ ЊЕГА НИЈЕ ОТИШЛА НА ОЛИМПИЈАДУ У МОСКВУ: Животна прича Оливере Балашевић - од гимнастике, младежа, до њеног Панонског морнара (ФОТО)

Фото: Д.Дозет

ОЛИВЕРА Балашевић је променила више професија у животу - била је гимнастичарка, професорка, глумица, продуцент и писац - али је у целом региону познају као власницу најлепше титуле - панонску принцезу, супругу Ђорђа Балашевића.

Рођена је 29. априла 1959. године у Зрењанину, за који је касније говорила како је то једини град у којем она није "провинцијалка".

Свој пут вечито активне девојчице, стално у покрету, и сад после толико деценија, Оља је започела на гимнастичким тренинзима којима је остала посвећена пуних 11 година. Остварила је бројне успехе, такмичећи се у четири дисциплине, а сигурно је највећи освајање олимпијске норме за Олимпијаду у Москви 1980. године.

Данас уме да каже - "ја нисам бивша гимнастичарка, ја сам бивша репрезентативка у гимнастици, а гимнастичарка сам и дан-данас."

ако је касније писала у својој књизи, имала је она и драже норме.

- Нема те норме на коју сам се намерила, а да нисам успела да је остварим. Ако од живота не направиш олимпијаду, као да у њему ниси ни учествовао: победити у скакању с моста у категорији такмичарки до шест година; тријумфовати у уношењу три тоне угља у конкуренцији парова са мамом; извести звезду на греди упецаној у Бегеју; прва скочити “цукахару”; дипломирати са најбољим пролазним временом у дисциплини мајке два детета; не пропустити висину ни једног родитељског; са обе унуке убедљиво, без потребе за фото-финишем, победити у трци дечијих колица кроз Змај-Јовину улицу у Новом Саду. И све то само да бих свим тим неосвојеним и са по којом освојеном медаљом претопљеном у злато, покушала да рестаурирам и поправим полупани порцелански тањир осликан неопростиво тегобним животом моје маме.

Брже, више, јаче.

Боље, једном речју.

Увек најбоље што можеш - написала је у својој књизи Планета Двориште.

Сусрет са Ђорђем Балашевићем променио је њене планове, па тако у Москву није отишла. Како је већ много пута цитирано Ђоле је превагнуо као "пета дисциплина".

Једном приликом је говорила да је то било остварење њеног сна.

– Као гимназијалка сањала сам себе у кући пуној чипке, како печем колаче, а један даса ту негде у мојој близини пише песме. Ето, тај сан ми се остварио – причала је тада уз осмех и сетила се како је као дете уз ручак стално певала, а мајка Пелка јој говорила: „Сине, немој да певаш за ручком јер ће муж да ти буде нем.“ То народно веровање се, очито, није остварило.

Оливера је веровала да су њих двоје били повезани и много пре те 1979. године када су се срели. Имали су младеж на истом месту, његова сестра била је старија од њега исто колико и њен брат од ње... много тога необичног се поклапало.

Тако се Оља одлучила за каријеру супруге и мајке, али није одолела Ђолетовој жељи да баш она игра Јуцу у филму "Поп Ћира и поп Спира". Освојио ју је једном реченицом - "Много ћеш ми помоћи".

Касније се појавила и у филмовима "Улични певачи" (1981. године), "Специјална редакција" (из 1989. године) као и у филму "Као рани мраз", који је режирала заједно са супругом 2010. године.

Гимнастичарка која је дипломирала ДИФ у рекордном року, спортисткиња која је успела да избори бројне медаље, мама троје деце који су завршили факултете и изродили децу, написала је књигу "Планета двориште" која осваја сва срца и ових дана чека друго издање.

И даље, многи је најлепше виде у сликама из Ђолетових песама и исповести, како скаче салто са понтона у Дунав док јој Панонски морнар чува чешљиће на плажи и гледа у даљину.

Најлепши израз њихове љубави сажет је у нежној реченици "ето, и данас сам успео да те насмејем" а баш та реченица је помогла овом брачном пару да преболе све животне тешкоће.

FФото: Принтскрин

(Лепа&Срећна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)