СВОЈУ ДУШУ ДАО НАМ ЈЕ У СТИХОВИМА: Мира Бањац за "Новости" о свом пријатељу и суграђанину Ђолету Балашевићу

Ј.СИМИЋ

20. 02. 2021. у 17:58

ОДЛАСКОМ Ђолета Балашевића сви смо пуно изгубили, а највише Нови Сад и Војводина. У своје стихове вечно је уткао многе новосадске улице. Његовом смрћу Војводина је изгубила последњи велики савремени симбол у тој врсти уметности, јер целу своју уметничку душу он је поклонио хиљадама људи – рекла је данас за „Новости“ Мира Бањац, наша прослављена глумица и блиска пријатељица породице Балашевић.

СВОЈУ ДУШУ ДАО НАМ ЈЕ У СТИХОВИМА: Мира Бањац за Новости о свом пријатељу и суграђанину Ђолету Балашевићу

Фото: Депо портал -Баласевици и Мира на сниманју филма, прес конференција екипе филма у Покрајинској влади

 Тужну вест којој се није надала (породица Балашевић пре четири дана  саопштила да је Ћоле на Инфективној клиници, али да се надају да ће бити добро) Мира је ненадано чула из медија и срце јој се окаменило.

- Ђоле је много задужио свој Нови Сад, али није му се његов град одужио док је био жив онако како је он то заслужио – каже примадона нашег глумишта и наглашава да је за њу Балашевић био првенствено сјајан песник, али и композитор, певач, добар беседник и редитељ.

У једином редитељском подухвату кантаутора, филму "Као рани мраз" 2010. године, у којем је учешће имала комплетна његова породица, Мира је глумила скелеџију. Био је то први војвођански  играни  филм после готово четврт века јер Предузеће "Неопланта филм" 1986.године неславно се угасило.

Присећа се Мира да је за потребе породичног филма  по угледу на период Првог светског рата, саграђена мини-варош на обали Тисе. Када је пала последња клапа, Балашевићи "варош" нису порушили. Даровали су је домаћинима у Ади, да их подсећа на прелепих девет недеља проведених на снимању.

Фото: Депо портал -Баласевици и Мира на сниманју филма, прес конференција екипе филма у Покрајинској влади

 

Уз тату Ђолета, маму Ољу, сестре Бебу и Јовану, као и глумачке легенде : Миру Бањац, Радета Шербеџију, Мустафу Надаревића, Николу Ђуричка и  Војина Ћетковића, свој глумачки деби имао је и најмлађи члан породице Балашевић, Алекса.

Од свих новосадских основаца, Алекса је септембра те  школске године написао најзанимљивији писмени задатак  на тему "Како сам провео летњи распуст":

 - Упознао сам многе познате глумце, сви су били љубазни и нико од њих се није свађао и правио важан - написао је Балашевић - јуниор у писменом раду о свом "холивудском распусту".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)