"ДА МИКА ДОБИЈЕ ВУКОВУ НАГРАДУ?" Миња Субота о случају Алексић - Које су то контроле?

Novosti online

23. 01. 2021. у 12:07

ДА МИКА ДОБИЈЕ ВУКОВУ НАГРАДУ? Миња Субота о случају Алексић - Које су то контроле?

Фото П. Милошевић

ТЕЛЕВИЗИЈСКИ водитељ Миња Субота коментарисао је случај сексуалног злостављања и узнемиравање у школи глуме Мирослава Мике Алексића (68), о чему се говориле Милена Радуловић (25) и Ива Илинчић (24)

- Ја бих се, пре свега, усмерио на ово када су у питању деца. Пре свега, дајем признање младим девојкама и драмским уметницама које су покренуле једну овакву ствар и сада је на нама да пронађемо неке законске оквире, да усавршимо приступ свему томе, да искористимо ову тужну и ружну ситуацију да то поправимо.

- Шта значи та школа глуме? Пре свега, ко оснива такве школе, који су ту законски оквири, да ли постоје лиценце, се проверавају људи који ту раде, да ли се проверава програм и тако даље. Ја сам данас председник управног одбора Дечијег културног центра. Ту је једна веома рскошна палета секција, радионице, вајара, сликара, видео секције, хор који добија награде… То кад уђете, то је једна радост, један пример једног центра… С друге стране вам се догађа једна оваква ствар - рекао је Миња у јутарњем програму Прве телевизије.

- Родитељи не уписују децу на таква места да би они постали глумци. Не. Уписују да би деца друштвено живела, да би научила лепоту говора, да би се дружили, имали богатији друштвени живот и да би то носили као лепе успомене из детињства. Од њих 100-200, можда један постане драмски уметник.

- И сада одједном видимо непедагошки однос према њима, да су она малтретирана и тако даље… Али где је врх? Врх је да су одабране оне младе девојке и девојчице које су показале таленат и хтеле да оду на глуму, да упишу академију… и он је њих злоупотребио - додао је.

- Ми имамо један просветни систем у који треба да имамо поверења, један од ретких који фукционише, јер га воде хиљаде факултетски образованих људи, педагога, стручњака, и боре се да га усавршавају, а ми са друге стране добијемо ово. Па, чекајте, да Мика Алексић добије Вукову награду? Која је то провера друштва, које су то контроле, која је то, што кажу, повратна веза да ми видимо ко шта ради? - рекао је Миња Суботић, и осврнуо се на ранији период, када је све, како каже, било много другачије.

- Моје колеге и ја смо стварали под једном девизом коју треба сви да усвоје, а то је нас научио Душко Радовић – деци поклањајте само најбоље и према деци се односите као себи равнима. Тиме се треба руководити - изјавио је чувени водитељ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bokinjo

23.01.2021. 14:47

Сваки учитељ мора бити регистрован и ту регистрацију обнављати сваке године. Регистрација подразумева академско звање проверено наравно, извештај полиције или криминални рекорд који мора бити чист, саобраћајни прекршаји се изостављају. Професионално усавршавање од бар 10 сати на годишњем нивоу. Удружење које би држало регистар и којем би се плаћала чланарина. Наравно то удружење би водили проверени педагози и организатори.