ДУБЛЕРА ЏЕЈМСА БОНДА УБИЛА КОРОНА: Преминуо француски каскадер Реми Жилијен, који је глумио у 1.400 остварења

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

23. 01. 2021. у 00:13

ДУБЛЕРА ЏЕЈМСА БОНДА УБИЛА КОРОНА: Преминуо француски каскадер Реми Жилијен, који је глумио у 1.400 остварења

Фото Joel Villy

БЕЗ њега, Џејмс Бонд, једноставно, не би постојао. Овако је осамдесетих говорио славни глумац Роџер Мур, о легендарном француском каскадеру Ремију Жилијену, који је у четвртак преминуо у 90. години, од последица вируса корона. Жилијен се две недеље борио на реанимацији с подмуклом болешћу, али ову битку, нажалост, није успео да добије.

Богату каријеру започео је 1964, а сцене је снимао у чак 1.400 серија и филмова, међу којима су "Такси" или чак шест остварења о тајном агенту Џејмсу Бонду. Постављали су га и иза камере као "другог редитеља", јер је имао истанчан осећај и дар да напете сцене учини још напетијим, бирањем посебног угла. Предлагао је тако и неке сцене за славног агента 007. Висио је из авиона и хеликоптера, излазио из ватре и преполовљених аутомобила, падао с огромне висине, држао се за вагоне метроа при великој брзини, учествовао у сударима, свашта га је ударало и падало на њега. Изјавио је да није било ниједне сцене која му је остала неостварен сан и да је спровео у дело све што је био замислио.

Дублирао је највећа имена филма, Ива Монтана, Алена Делона, Жан-Пола Белмонда, Чарлса Бронсона, Роџера Мура... Радио је са редитељима као што су Франсоа Трифо, Роман Полански, Серђо Леоне... Мотори су му били посебна љубав. Возио их је већ са 12 година. Још тада је почео с ризицима, када је препливао набујалу Лоару да би за опкладу добио питу с јабукама. Био је шампион Француске у мотокросу 1957, а случај је хтео да се са 34 године јави на оглас за дублера Жану Мареу. На снимању једног филма са Лујем де Финесом замало се није удавио у језеру. Највећи страх је, ипак, имао у приватном животу, када је изгубио контролу за воланом свог "поршеа" између Фиренце и Болоње и пао у провалију дубоку 47 метара, а онда се још превртао 150 метара. Изашао је ошамућен, али неповређен!

Фото Instagram/remyjulienneofficiel

Идеја водиља му је била да утврди максимални ризик у послу. Зато су га звали и "Ајнштајном каскаде". Ипак, на снимању филма "Такси 2" пре више од 20 година, осуђен је на годину и по условног затвора и високу новчану казну, као одговоран за каскадере, због смрти камермана. Тада је одустао од даљег бављења овом професијом.

За собом је, са 70 година, већ имао три инфаркта, рак дебелог црева и простате. Поживео је, ето, до 90. У међувремену је објавио и мемоаре. Његовим стопама каскадера наставили су два сина и унук.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)