ДЕЈО, ВЛАДЕ, ДУЛЕ И ХАСЕ У ПЕСМАМА ОД КЛАСЕ: Бројни спортски асови су опевани у популарним нумерама

М. Ћунковић

19. 01. 2021. у 13:21

ДЕЦЕНИЈАМА уназад, популарност многобројних овдашњих спортиста који су проносили славу наше земље одсликавала се на разне начине, па и по песмама које су им посветили разни извођачи, углавном забавне музике.

ДЕЈО, ВЛАДЕ, ДУЛЕ И ХАСЕ У ПЕСМАМА ОД КЛАСЕ: Бројни спортски асови су опевани у популарним нумерама

Фото АТА Images

Тако су своје место у песмама нашли фудбалски асови Драгослав Шекуларац, Душан Савић, Дејан Савићевић, Владимир Петровић Пижон, Асим Ферхатовић Хасе, кошаркашке легенде Владе Дивац и Дејан Бодирога, тенисерка Моника Селеш...

Дејан Савићевић, Фото Н. Праушић

 

Прљави Инспектор Блажа са својим "Кљуновима" је многима прва асоцијација везано за спортске песме на овим просторима. На њиховом првом албуму "Плагијати и обраде" снимљен је чувени хит "Дуле Савић", а други албум је чак назван по песми "Секс, дрога и Бодирога". И дан-данас чувен је слоган "Ми имамо свога бога, име му је Бодирога".

Познати шоумен је на трећем издању опевао и славну руску тенисерку Ану Курњикову.

Инспектор Блажа, Фото АТА Images

Претходно је, у теми Allez YU, набрајајући фудбалске репрезентативце, пожелео срећу Југославији на Светском првенству 1998. у Француској. Ова нумера је касније, уз друге спортске јунаке, доживела још две верзије.

КОБИ БРАЈАНТ СВЕТСКИ РЕКОРДЕР

ТРАГИЧНО настрадали кошаркашки ас Коби Брајант је светски рекордер међу спортистима по броју песама у којима се помиње. Њих је, веровали или не, чак 1.147. На другом месту је фудбалски чаробњак Лионел Меси са 553 песме, а једну од њих, занимљиво, изводи "Хладно пиво". Трећи на листи је, по многима, најбољи кошаркаш свих времена Мајкл Џордан (439), а до десетог места се нижу Мајк Тајсон (407), Кристијано Роналдо (280), Дијего Армандо Марадона (270), Џорџ Бест (269), Мухамед Али (236), Нејмар (230) и Тајгер Вудс (221).

Фото АП

Душан Савић, Фото Н. Скендрија

У такође чувеном "Диско миксу" Блажа пева "Сад си уз'о трофеј, Паспаље", а у другом наставку "Дулета Савића" помиње и Монику Селеш и њено чувено стењање. Малу Мо је опевао и Ђорђе Балашевић, што и није чудо. Још као девојчица, била је љубимица породице "панонског морнара" који је, крај своје куће, направио тениски терен где је она могла да тренира до миле воље.

Поред Дулета Савића, две верзије, бржу ("Владе Дивац") и спорију ("Владе Дивац суперстар") има и ода славном центру, ког је опевала група "Деца лоших музичара". Други део је, не тако давно, добила и песма "Забрањеног пушења" - "Недеља кад је отиш'о Хасе". Познато је, додуше, да је, у великом хиту из 1985, расни голгетер Асим Ферхатовић употребљен као метафора, а да је, заправо, реч о Јосипу Брозу Титу.

СВЕТИ МАРАДОНА

"БОЖЈА рука", како су звали покојног аргентинског мађионичара са фудбалском лоптом Дијега Арманда Марадону, за живота је опеван у много песама, а међу најпознатијима су Santa Maradona ("Свети Марадона") и La vida tombola ("Живот као томбола"), иза којих стоји Ману Чао.

Фото АП

Прву је Ману снимио још 1994. са тадашњом групом "Мано негра" на албуму Casa Babylon, а друга је са његовог четвртог соло албума La radiolina из 2007. Песма "Живот као томбола" чује се и у филму "Марадона" Емира Кустурице из 2008, баш као и нумера La mano de dios ("Божја рука") из 2000. аргентинске музичке звезде Родрига. Био је то Родригов последњи велики хит, пре него што је погинуо 24. јуна 2000. закуцавши се колима у стуб. У Кустином филму, ту ствар пева лично Марадона.

Неле Карајлић, Фото АТА Images

Једну од најпопуларнијих наших песама о спортистима, духовиту "Дејо" о Дејану Савићевићу, снимили су "Кугуарси". Група глумаца, са Драганом Јовановићем на челу, сјајно је обрадила традиционалну јамајканску песму Day-O (The banana boat song) коју је прославио Хари Белафонте. У песмама су завршили и старији Звездини мајстори - Драгослав Шекуларац (4М - "Шеки твист") и Милош Шестић (група 16x8x23), а фолкерка Машинка Лукић је давних дана опевала Драгана Џајића ("Џајо, Џајка"). Попут Шекија и Џаје, и четврта Звездина звезда Владимир Петровић добила је своју музичку посвету - коло "Пижонов дриблинг" Радоја Митровића Барајевца. Одушевљење је, пре неколико година, изазвала шаљива песма "Хунтелар" групе "Неки паори", где су, на мелодију хита Новице Здравковића "Сплавови", вештом игром речи набацана имена разних фудбалера.

Дејан Бодирога, Фото А. Стевановић

Већ дуже време, нема никакве дилеме да је најбољи српски спортиста икада Новак Ђоковић.

Фото Дискос

 

Интересантно је, међутим, да, иако је о Нолету испевано неколико песама, још није снимљена ниједна која је постала хит. Можда се поново чека Блажа...

Владимир Петровић Пижон, Фото АТА Images

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПАМТИМО ЈЕ ИЗ ПОРОДИЧНОГ БЛАГА: Ова глумица је рођена сестра Ивице Дачића (ФОТО)