МОЈ ПОСАО ЈЕ ДА ГЛЕДАОЦИМА ПРАВИМ ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ: Јована Јоксимовић о послу водитеља, раду без Срђана Предојевића, 2020. години... (ФОТО)

Драгана МАТОВИЋ

31. 12. 2020. у 14:00

ЈОВАНА Јоксимовић је прешла на телевизију свог супруга Жељка Јоксимовића, где већ неко време са Мањом Грчић води јутарњи програм.

МОЈ ПОСАО ЈЕ ДА ГЛЕДАОЦИМА ПРАВИМ ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ: Јована Јоксимовић о послу водитеља, раду без Срђана Предојевића, 2020. години... (ФОТО)

Фото: Ж. Кнежевић

Она је као аутор пројекта осмислила концепт програма "Уранак" на К1 телевизији, а та емисија, како каже, представља сублимацију њене каријере. Колико јој је времена требало да осмисли концепт и колико је тај програм другачији од осталих које је радила, водитељка, за "Новости", објашњава:

- Требало ми је неких двадесетак година рада на телевизији, све моје искуство, све знање које сам за то време стекла. Ово је емисија коју не бих умела да направим без свега тога иза себе. Зато и верујем у њу, у њој су све оне ствари које сам радила, читав мој новинарски живот.

* Обећали сте: У "Уранку" неће бити питања без одговора?

- Да, све иде онако како сам планирала, разговарам са људима, питам, тражим, заједно са гледаоцима, одговоре, и верујем да су сви задовољни оним што проналазимо. Рејтинзи емисије то сваког дана показују и задовољна сам, таман толико да желим да све то буде још боље. И биће.

* Да ли је увек лако пожелети добро јутро у седам сати?

- Што би рекли, па неко мора и то. Шалу на страну, није уопште тешко, поготово што ја спадам у оне који сматрају да није пристојно жалити се на посао који си сам изабрао. А ја јесам изабрала јутро и "УранаК". И не жалим се, нити ћу. Напротив, волим то што радим, волим свако јутро које поделим са гледаоцима. И они то виде, осете, у овом послу не можеш ништа да сакријеш, нити смеш да лажеш. Ако пробаш, нећеш дуго трајати. Нестаћеш.

Фото: Ж. Кнежевић

 

* Какав је ваш супруг Жељко Јоксимовић као шеф?

- За почетак, он је сваки дан у студију и гледа шта радимо. Свакако је највећа подршка свему што радим, ослонац, који се, при том, не меша у уређивање. То је мој посао и он то поштује.

Вучић поштује мој посао, а одлично пред камерама ради свој

* Да ли породица трпи због ваших пословних обавеза?

- Као што сам рекла, немам разлога да кукам. Не будим се, поново, са децом, наравно да ми то фали, али после то надокнадимо. И увече их успавам, и они мене. Мислим да ништа лепше од тога не постоји.

* Како изгледа радити без Срђана?

- На почетку је било чудно, годинама смо били тандем, а сада се већ навикавам. Јако много тога смо заједно научили и то је, и за њега и за мене, највећи капитал који поседујемо. То је и оно чега се најчешће сећам. Начина на који смо решавали разне ситуације. Непроцењиво искуство.

САГОВОРНИЦИ И КАМЕРЕ

* Које саговорнике бисте издвојили као нарочито упечатљиве?

- Има људи који се боље сналазе пред камерама, али, опет, на мени је да и од оних који се не сналазе најбоље направим упечатљиве саговорнике. И ти, којима сам помогла, које сам дигла и учинила их занимљивим, јесу они које памтим као најупечатљивије.

* Да ли сте задовољни сарадњом са Мањом Грчић?

- Од дана када смо почеле да сарађујемо. Наш посао је прерастао у пријатељство, а данас је то пријатељство, на неки начин, и наш посао, који се, на крају дана, поново враћа у пријатељство. И одлично нам иде.

* Које су вам најдраже успомене везане за рад на телевизији?

- Не размишљам о томе. Мој посао је да гледаоцима правим, сваког дана, оно што ће им бити лепе успомене, а не да се бавим својим сећањима. Телевизија се прави за сутра, не за јуче.

* Неколико пута сте усталасали јавност начином на који сте разговарали са председником Александром Вучићем. Да ли вам је он то икад замерио?

- Никада. Он поштује мој посао, а одлично пред камерама ради свој.

Фото: Ж. Кнежевић

* Какав је Вучић саговорник?

- Изузетно припремљен, апсолутно сигуран у себе. Верује у то шта ради и то се осети у сваком његовом наступу. Један је од ретких политичара који схватају да је основни услов за добар медијски наступ оно што си пре тога урадио. Када имаш резултат, политику, за које можеш да се ухватиш, све буде много лакше.

* Шта сматрате својим највећим професионалним успехом?

- То што трајем, ево неких двадесетак година. Када размислиш, то је најважније. Радити и опстати.

Данас преко друштвених мрежа свако може да пласира лажну вест
 

* Постоји ли особа коју бисте нарочито волели да угостите?

- Не постоји јавна личност, политичар, уметник, спортиста, којег не бих хтела да угостим. Мислим да је то важније, да се зна.

* Можда се сад у доба епидемије види боље него икада да у мору "свакојакости" људе треба научити шта су праве и тачне информације. Много је теорија на које људи наседају, а због тога могу бити витално и животно угрожени. Како људе научити да у том смислу правилно усмере своју пажњу?

- То је, вероватно, не само најважније питање овог разговора, него најважније питање наших живота. Данас када, захваљујући друштвеним мрежама, свако може да пласира лажну вест, теорију завере, и покрене лавину, одговорност нашег посла је већа него икада пре. И у њега морамо да укључимо што већи број људи, како би смо могли да гледаоцима пружимо и тачну информацију и објашњење свега овога што их је снашло.

Фото: Ж. Кнежевић

 

* Шта очекујете у 2021?

- Да победимо. И будемо здрави. Не постоји ништа важније од тога и надам се да нас је ова година, коју смо једва прегурали, томе коначно научила. Да знамо шта је важно, а шта су ситнице. И да поново поређамо приоритете. Зато и вама и вашим читаоцима желим здравље у новој години. Оно и јесте срећа. Све остало можемо сами.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)