ПОНЕКАД "ПРЕВОДИМ" МАРИЋА ГЛЕДАОЦИМА: Катарина Корша о изазовима новинарства, времену ограничења, породици

М.ЈУНГИћ МИЛОШЕВИЋ

27. 12. 2020. у 12:30

ВОДИТЕЉКА и глумица Катарина Корша, која заједно са Миломиром Марићем, води емисију "Добро јутро, Србијо" на ТВ Хепи, од почетка пандемије коронавируса, ради без предаха.

ПОНЕКАД ПРЕВОДИМ МАРИЋА ГЛЕДАОЦИМА: Катарина Корша о изазовима новинарства, времену ограничења, породици

Фото В. Данилов

Запослени на "срећној телевизији" нису користили ни годишње одморе, како би информативни и јутарњи програм нормално функционисали, истиче Корша за "ТВ Новости".

- Имали смо среће што смо се добро чували, па се нико из екипе јутарњег програма није заразио. Од почетка држимо физичку дистанцу, а ја и даље нон-стоп прскам све алкохолом. Марић каже да му његова Весна не дозвољава да изађе из куће док не попије шаку витамина - открива Катарина и додаје да им је већ досадило да причају о корони. - Понекад ми се чини да знам више, или бар подједнако као и доктори, и ови светски и ови наши, као и људи на пијаци. Сви све исто знамо, а не можеш да не причаш о томе. Испод снимака емисија на "Јутјубу", једни коментаришу "досадили сте више и Богу и народу", па ми онда позовемо госте везане за моду. Тада нам гледаоци пишу "како вас није срамота, причате о моди, а људи умиру". Напросто, не може се свакоме удовољити.

* Захваљујући интегритету и личном ставу стиче се утисак да сте пред камерама постали равноправни са Марићем. Шта сте научили од њега?

- Када сам дошла да водим јутарњи програм, рекли су ми "јао, тешко теби, радиш са Марићем". Није ми било јасно, нити сам икада разумела шта то значи, јер сам од почетка имала велико поштовање према Марићу и била сам фасцинирана њиме, као новинаром и човеком. Посматрала сам га како разговара са гостом. Делује као да се шали, како би саговорник рекао то нешто што њему треба као одговор. Тако и ја гледам на моју позицију водитеља. Не треба да будем ни паметнија, ни информисанија од саговорника, јер он је гост, а ја сам народ. Схватила сам да су теме које интересују гледаоце оно о чему причам са комшијама у продавници, и о чему ми пишу. Марић је то препознао и рекао ми је да постављам логична питања. Зато смо се нас двоје тако добро уклопили. Понекад морам да га "преводим" гледаоцима и враћам на "прави курс", али он има поверења у мене. Почаствована сам што седим поред њега.

Фото В. Данилов

* Колико вам диплома глумице Факултета драмских уметности помаже у улози водитељке?

- Немамо припремљена питања за јутарњи програм, већ списак гостију, али често поред имена госта Марић упише - тема, што значи да ће он и разговарати с њим. Међутим, дешава се да када гост дође, Марић није у студију, јер је морао да оде на неки састанак. И онда ја останем са гостом, на пример историчарем. Пажљиво га слушам и питања се логично отварају. Ти разговори су често толико занимљиви да се и сама заинтересујем за неке теме. Настојим да поставим контра питања у односу на оно за шта се саговорник залаже, како би објаснио да је то о чему прича аргументовано. Моја питања отварају могућност да гост народским језиком објасни гледаоцима оно због чега је и дошао.

МОЋНИЈИ ОД ГЛАВНОГ УРЕДНИКА

* УЧЕСТВУЈЕТЕ ли у уређивању емисије са Миломиром Марићем, главним и одговорним уредником ТВ Хепи?

- Заједно уређујемо емисију и увек могу да предложим неке теме. Али, то што седим поред Марића има много већу тежину него што седим поред главног и одговорног уредника. Јер, он је јачи од свега, па и од те функције. Ту његову позицију "користим" једино када се заприча са гостом и "пробије" термин за рекламе. Пошто 16 пута покушам да их прекинем, кажем "само ви причајте, пошто ми је главни и одговорни уредник рекао да можете".

* Рад од куће омогућио је многим женама да се одморе од шминкања и дотеривања, али у вашем случају то није могуће...

- Волим што свако јутро идем на посао, причам са људима, имам социјални живот, а када стигнем кући прија ми да се мало одморим. Мислим да је рад од куће и такав начин живота психички напоран. Од марта, када смо били и закључани, па нису радила ни позоришта, мој супруг (и колега) Данијел, био је код куће са децом, и излазили смо врло дозирано. Пошто сам ја та која је увек вукла да идемо код пријатеља и родбине, а Данијел воли да будемо код куће, у једном тренутку ме је упитао: "Кад све ово прође, хоћемо ли морати опет да се дружимо са људима?". Ипак, пријало нам је што смо се породично окупили у кући. Ето, у свему лошем има и нешто добро. Проблем је што ово предуго траје и што смо и ми у фамилији имали оболелих, па бринемо. Моји родитељи, који живе у Ваљеву, као и брат и сестра у Београду, знају да сам добро, јер ме сваки дан виде на екрану.

Фото В. Данилов

* Како реагују пролазници на улици када вас сретну?

- Нећете веровати, али често ме не препознају. Иначе, мени се људи одувек обраћају, у градском превозу, продавници, на пијаци, причају са мном, и тако се ми испричамо, а ја видим да ме нису препознали. Дени се често шали како имам црвени крст на челу, не знам шта је разлог. А када ме препознају, кажу ми "ти си супер, али реци Марићу да те пусти да више причаш, реци му да он много прича".

НЕ ЖЕЛИМ ДА НАМ ОТУЂЕНОСТ ПРЕЂЕ У НАВИКУ

* КАТАРИНА Корша, мајка Леде (7) и Антона (5), открила нам је да се нада да деца неће заборавити шта је другарство и дељење ужине.

- Када сам питала Леду да ли је дала некоме плазму у школи, одговорила ми је "нисам, јер се храна не дели". То су моменти који боле, не желим да нам отуђеност пређе у навику, већ да буде само пролазна фаза.

* Шта бисте пожелели у Новој 2021. години?

- Када данас некоме кажемо "желим ти пуно здравља", то има већу тежину него икада раније, а некада се то подразумевало. А онда нам је ова година показала да се здравље, нажалост, не подразумева. Зато желим свима да не добију корону и да остану психички јаки и ментално здрави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)