СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА ДИРЕКТОРА ДОМА КУЛТУРЕ У ЧАЧКУ: Организовао свирке без публике за огромну своту новца

В. ИЛИЋ - М. ЋУНКОВИЋ

18. 12. 2020. у 08:42

РОК групе "Кербер" и "Освајачи" одржале су концерте у празној сали Дома културе у Чачку, и за то је организатор, односно установа у којој је наступ одржан, платио - 2,18 милиона динара!

СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА ДИРЕКТОРА ДОМА КУЛТУРЕ У ЧАЧКУ: Организовао свирке без публике за огромну своту новца

Фото Н. Живановић

Овај невиђени скандал подигао је велику прашину у чачанској јавности, која је осудила поступак директора Дома културе Радисава Луковића, иако ће, како је замишљено, ови концерти, који су првобитно планирани за одржавање на чачанском тргу за дочек Нове године, бити приказани на локалној телевизији у новогодишњој ноћи.

Луковић у четвртак није желео да одговара на наше позиве и поруке. Незванично смо сазнали да је наступ двеју група договорен још прошле године, и да је организатор унапред исплатио новац музичарима. Како због пандемије короне није било безбедно да се наступ одржи на тргу пред публиком, одлучено је да то буде у затвореном, у сали Дома културе, и то без присуства људи, али је обећано да ће чачанска публика концерте пратити уживо 31. октобра, од 19 часова, на локалној телевизији Галаксија 32.

Од првобитног плана се, из засада неутврђених разлога, одустало, па је непознаница када су одржани концерти, које је снимила локална телевизија како би били емитовани у новогодишњој ноћи. Да ли ће надлежни у овој установи сносити одговорност за овај скандалозан чин питали смо градоначелника Чачка Милуна Тодоровића.

- Након што сте ме позвали поводом концерата који су без присуства публике у Дому културе Чачак одржале групе "Освајачи" и "Кербер", позвао сам директора те установе господина Луковића, како би ме информисао о појединостима догађаја који је изазвао велико интересовање јавности. Немам праксу да се мешам у рад установа, али након добијене повратне информације, пре свега када је реч о износу који је исплаћен бендовима и пратећој продукцији, могу само да кажем да ће извештај о пословању Дома културе у 2020. години бити под посебном лупом одборника Скупштине града и скупштинских радних тела - закључио је Тодоровић.

ЧИПИ: ПРИЧА ПОГРЕШНО ИНТЕРПРЕТИРАНА

ФРОНТМЕН крагујевачких "Освајача" Звонко Пантовић Чипи каже, за "Новости", да је цела прича око наступа његове групе у Чачку или погрешно интерпретирана, или је интерпретирана како некоме одговара.

Фото ATA Images

- Концерт "Освајача" у Дому културе Чачак је договорен и финансијски затворен много пре почетка пандемије - казао нам је Чипи. - То значи да су "Освајачи" били у обавези да одрже концерт у Чачку на начин и у облику који организатору одговара. Једини начин био је онлајн. Наступ за који смо били плаћени много пре пандемије, био је планиран за градски трг, средином марта, а потом неколико пута одложен због ванредне ситуације. Понављам, "Освајачи" нису узели новац да би свирали пред празном салом, нити би то било морално у овој ситуацији.

ИСПАЛИ СМО КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА: Фронтмен "Кербера" Горан Шепа Гале тврди да је његов бенд добио само хонорар

ВОЂА нишке рок групе "Кербер" Горан Шепа Гале каже за наш лист да концерт у Чачку није везан за Нову годину, како појединци наводе.

- Преговори су почели у јануару, а требало је да наступимо у априлу - разјашњава за "Новости" Гале. - Кад је договор пао, новац је уплаћен, а сваки динар је ишао путем агенције. Тражили су "Кербер" и "Освајаче", нама је била част да наступимо у чачанском Дому културе. Десило се, међутим, ово са короном, па је концерт чак три пута одлаган. Кад је било јасно да вирус не посустаје, питали су нас да наступимо пред празном двораном, за телевизију.

Шепа каже да бенд није ништа прикривао. Концерт је сниман са три камере, све је одсвирано уживо, без студијског дотеривања. Директни пренос концерта "Освајача" требало је да буде 31. октобра, на Светог Луку, славу чачанског Дома културе, а "Кербера" 3. децембра, на дан кад је основан Дом. Уместо преноса, тих дана приказани су унапред снимљени концерти. Вођа "Кербера" је појаснио и ситуацију око новца:

Гале / Фото Н. Скендерија

- Прича се о милионима, међутим, ми са тиме немамо ништа. Добили смо само наше хонораре, и то је то. Људи треба да имају у виду да ту нису само бендови, већ 100 људи који учествују у организовању - разглас, тонци... С обзиром на то да се све одвијало путем агенције, ту је и порез, није ишло на руке.

Рокер каже да разуме реакцију људи кад се помену милионски износи, јер "народ нема 'леба да једе".

- Ми делимо судбину људи, а испали смо колатерална штета. Наглашавам и да никад нисмо били ни у једној странци. Ми смо вишепартијски бенд.

"Кербер" је, од почетка године до пандемије, одсвирао само неколико акустичних концерата. Онда је, пролетос, све стало.

- Панчево смо два пута распродали, па отказивали. Било је касније само неких хуманитарних свирки. Култура нам је баш сада најпотребнија. То је имунитет, све друго је хемија. Најлепши су концерти "један на један", са публиком, али, кад је већ овакво стање, дај да људи бар код куће гледају наступе музичара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ: Луксуз који је непревазиђен, употпуњен невероватном природом и у потпуној интими зелених брдашца Бодрума