ПЛЕС КОЈИ СЛАВИ ЖИВОТ: Песма "Јерусалема" распламсала вирус игре као начин борбе против пандемије

Д. Матовић

13. 12. 2020. у 16:50

ВИРУС игре који у себи носи песма "Јерусалема" скоро светлосном брзином захватио је планету. Људи широм света већ месецима плешу уз мелодију Јужноафриканца Мастера КГ и нигеријске госпел певачице Номцебо Зикоде, коју су отпевали на језику афричког народа Зулу.

ПЛЕС КОЈИ СЛАВИ ЖИВОТ: Песма Јерусалема распламсала вирус игре као начин борбе против пандемије

Foto: Printskrin Youtube/trubac83

На заразни ритам нису имуни ни свештеници, ни председници држава, ни спортисти, ни ватрогасци, ни полиција, а нарочито добро песма се примила међу здравственим радницима. "Јерусалема" је постала начин борбе против пандемије, јер нуди оптимизам и веру у заједништво.

Плесни кораци су лаки и свако без муке може да их научи и изведе. А, све је почело, рекло би се, наивно - група младих из Анголе отплесала је једноставну кореографију, грудва се закотрљала и лавину популарности више ништа није могло да заустави.

Свет се расплесао у истом ритму - од медицинских сестара у Француској и Шведској, ватрогасаца у Кејптауну, уличних пролазника у Будимпешти, свештеника у Канади, пролазника у Италији, здравствених радника у Јужноафричкој Републици, Зимбабвеу, САД и Аустралији, до путника на аеродромима.

Снажна мелодија је плесна химна на разним мрежама попут "ТикТока" где су корисници створили стотине хиљада видео-записа, који су имали више од 340.000 прегледа. Песма је најтраженија на Shazam апликацији, а има више од 212 милиона прегледа на "Јутјубу".

Foto: Printskrin Youtube/trubac83

"Јерусалеманију" музички критичари упоређују са успехом који су својевремено имале бразилска "Ламбада" и шпанска "Макарена", а психолози овај феномен објашњавају чињеницом да је пандемија донела тешка времена, у којима се јавља потреба за химнама и ритмом који позива на заједништво. Трећи свет зна формулу, јер би одавно нестао да нариче над својом судбином. Уместо тога и у песми "Јерусалема" они нуде оптимизам.

Занимљиво је да су плесачи из Анголе, по чијим корацима се игра "Јерусалема", видео-клип снимили за време ручка у једном дворишту, у предграђу анголског главног града Луанде. Док су јели, држећи тањире у рукама, нису били свесни да су кроз чисту забаву осмислили плес који је упркос пандемији срушио границе и баријере.

- Када смо радили "Јерусалему", нисмо ни сањали да ће постати планетарно популарна. Мислили смо да ће се слушати искључиво на афричком континенту. Погрешили смо, људи широм света воле нашу песму - својевремено је признао Мастер КГ (24), чије је право име Кгаогело Моаги, који је заједно с певачицом Номцебо Зикоде постао права глобална звезда.

Foto: Printskrin Youtube/trubac83

РОНАЛДОВА ХИМНА ЉУБАВИ

НА звукове "Јерусалеме" нису остали имуни ни Кристијано Роналдо и Џенет Џексон. Роналдо је поделио снимке прославе с партнерком, породицом и пријатељима, а песму је користио као тему видеа. "Живот је бољи с вашим најмилијима", написао је Роналдо. "Уживајте у свим тренуцима с љубављу и срећом!". Роналдов видео у само сат времена досегао је 1,4 милиона прегледа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)