ПЕТАР ПОКРЕЋЕ НОВИ СВЕТ: На Дечјој песми Евровизије Србија се такмичи са композицијом Откуцај

В. Пантелић

29. 11. 2020. у 12:20

ПЕТАР ПОКРЕЋЕ НОВИ СВЕТ: На Дечјој песми Евровизије Србија се такмичи са композицијом Откуцај

Фото приватна архива

СРБИЈУ ће данас на 18. по реду манифестацији "Дечја песма Евровизије" (директан пренос на Другом програму РТС од 17 часова), представљати Петар Аничић (14) са песмом "Откуцај".

Манифестација ће бити одржана у Варшави, али због пандемије короне, песме неће бити извођене уживо, већ ће се емитовати снимљени наступи, а такмичари ће се укључивати у пренос из телевизијских студија у својим земљама. Петар ће наступити под редним бројем четири и, у конкуренцији са такмичарима из Немачке, Казахстана, Холандије, Белорусије, Пољске, Грузије, Малте, Русије, Шпаније, Украјине и Француске, покушати да донесе победу нашој земљи. Мото овогодишњег такмичења је "Покрени свет", а идеја је да се представи значај сваког појединца.

Представник Србије Петар Аничић одличан је ученик осмог разреда Oсновне школе "Павле Савић" у Миријеву. Од четврте године се бави музиком. Испрва му је кума држала часове клавира, те је Петар још тада знао да одсвира композицију "Свети Сава (Ко удара тако позно)".

Као шестогодишњак, уписао је нижу музичку школу "Мокрањац", у класи професорке Милене Илић, а са седам година компоновао је своју прву песму, инструментал "Брзо трчим". Осим матерњег језика, говори и енглески, шпански и немачки језик. Такође, воли разне спортове, али му је срце освојило веслање. Тренира у Веслачком клубу Партизан и каже нам да га река Сава инспирише и даје му снагу, а вода га смирује. На питање да ли има трему пред данашње такмичење, Петар, за "Новости", одговара:

Фото приватна архива

- Немам трему, али сам много узбуђен, толико да ноћу не могу да спавам. Желим да Србију представим у најбољем светлу. Ми смо малена земља, треба да се истакнемо, да види Европа да смо квалитетни. Порука песме "Откуцај" је - љубав. Хоћу свима да пренесем како смо ми мирољубив народ који сваког воли.

Аничић ће песму извести двојезично - на српском и енглеском језику. Питамо га откуд он на "Дечјој песми Евровизије".

- Друг ми је још 2014. открио ово такмичење - вели Петар. - Заједно смо гледали пренос и тада сам почео да сањам како ћу да засеним све на тој сцени. РТС је у јулу расписао конкурс, позвао децу да отпевају и пошаљу им песму која није била извођена. Решио сам да се истакнем, тако што ћу своју песму сам написати, одсвирати и отпевати. Ушао сам у ужи круг, са још две девојчице, и на крају су ме изабрали. Леонтина Вукомановић ми је помогла што се тиче текста, а Владимир Граић и Немања Филиповић око музике и аранжмана.

БЕСПЛАТНО ГЛАСАЊЕ

ГЛАСАЊЕ за такмичаре на "Дечјој песми Евровизије" почело је у петак, путем званичног сајта Junioreurovision.tv и траје до 17 часова, односно до почетка преноса. Гледаоци пре гласања морају да погледају кратак преглед свих песама, а гласа се за три омиљене композиције. Могуће је гласати и за своју земљу. Друга фаза гласања публике почеће након последњег наступа на такмичењу и трајаће 15 минута. И у овој фази, и из Србије можете гласати за нашег представника, ако вам се песма свиди, а гласање је бесплатно.

Жао је Петру што је ове године такмичење онлајн, па не може да се дружи са осталим представницима. Ипак, друже се преко интернета, "Скајпа" и друштвених мрежа. Разговарају, дају једни другима подршку, шаљу поруке. Био је недавно Петар два дана у Пољској и у Варшави је у студију снимио уживо песму "Откуцај", која ће данас бити емитована. Отпевао ју је и на пољском језику, јер је Пољска земља домаћин "Дечјег Евросонга".

- Баш су ме малопре звали са пољске телевизије - поносан је Петар. - Изненађени су како сам тако брзо савладао њихов језик, који није баш лак, па смо разговарали о томе. А ја сам језике научио гледајући филмове на телевизији. На мору, на пример, када упознам другаре из страних земаља, останемо у контакту. У почетку су ми се смејали како говорим њихов језик, али сада ми се више нико не смеје, причам као да сам тамо рођен.

Осим родитеља, Петрова највећа подршка је два минута старија близнакиња Софија. Она је изузетан спортиста, воли физику, али не воли да се истиче. Брата подржава и прати из позадине. За разлику од Софије, Петар од малих ногу воли да буде у центру пажње. Занимало нас је шта приватно воли да слуша.

- Свашта слушам - искрен је Петар. - Волим модерну поп музику, а омиљена певачица ми је Кеша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)