ЉУТА ТРАВА НА ЉУТУ РАНУ: Серија "Кости" сценаристе Николе Коље Пејаковића и редитеља Саше Хајдуковића на РТС 1

Ј. БАЊАНИН

25. 11. 2020. у 18:13

ЉУТА ТРАВА НА ЉУТУ РАНУ: Серија Кости сценаристе Николе Коље Пејаковића и редитеља Саше Хајдуковића на РТС 1

Фото Босога продукција

НА мале екране, три године после хваљеног "Меса", стижу "Кости", други део трилогије коју потписује исти тандем - сценариста Никола Коља Пејаковић и редитељ Саша Хајдуковић.

Радио-телевизија Србије од 21. новембра у 20.05 емитоваће викендом 10 епизода.

Жестоку драму са елементима трилера за РТС реализовала је извршна продукција "Босонога".

После три месеца снимања, на више од 50 локација, последњи кадрови забележени су у лето 2019. у Бањалуци. Истакнути локални и регионални глумци, њих 54, као и више од 500 статиста, дочарали су причу о граду на Врбасу и његовим људима, који живе у послератном хаосу.

- Наше време и поднебље нуде тешке и велике приче. Ратови, избеглиштво, државе у распаду, животи у расулу, јад и чемер на сваком кораку... Човек пише о ономе о чему не може и не жели да говори. Пева о ономе о чему се боји и да мисли. Прича, сафт живота који натапа ту причу, "масни" ликови, све то може да пробуди катарзу код публике. Верујем у "Кости" и верујем да смо направили добру серију. Не само за данашњу публику, већ и за наше потомке, који ће ово гледати за 50 година - истиче за "ТВ новости" сценариста и глумац Никола Пејаковић.

Драган Мићановић, Борис Исаковић и Александар Ђурица, Фото Босога продукција

 

"Месо" и "Кости" су заокружене целине које се могу пратити самостално, мада их спаја крими штимунг и место збивања. На питање како поднети јад и чемер на малом екрану, када су они, као што сам примећује, присутни око нас, Пејаковић довитљиво каже "Љута трава на љуту рану", те додаје да је кроз "Кости" желео да поручи "Покајте се, измирите и опростите".

ГЛУМАЧКА ЕКИПА

УЛОГЕ у серији "Кости" тумаче и Александар Ђурица, Борис Исаковић, Драган Мићановић, Николина Фригановић, Дејан Аћимовић, Горан Султановић, Марина Воденичар, Жељко Еркић, Љубомир Бандовић, Игор Ђорђевић, Бора Ненић, Златан Видовић, Бранко Јанковић...

Потоња опаска у складу је са улогом Оца Драгана, коју Пејаковић тумачи у серији.

- Свештеници су код нас углавном карикатуре, типизирани ликови. То сам хтео да избегнем и да вратим попове у народ, у филм, да се тај срамни партизанско-булајићевски начин и обичај портретисања православних свештеника прекине - наглашава Пејаковић. - Драган јунацима серије нуди везу са вечним, могућност да се покају и добију опрост. Међутим, он им пружа и нешто важније - људскост, нормалност, доброту, што им не нуди нико други. Ја сам Христов војник и православац, па тек онда Србин и све остало. У том смислу, све што радим, од тренутка када сам се свесно окренуо своме Творцу, у Његову је славу.

Горан Султановић
и Јово Максић, Фото Босога продукција

Поигравајући се насловом серије, Пејаковић два главна јунака назива истим именом - Коста.

Коста Говоруша (Јово Максић) са сестром Кристином (Леа Секулић) покушава да преживи окрутност система. Живи на ивици егзистенције бавећи се кречењем. Коста Гајић (Љубиша Савановић) живи удобно са амбициозном супругом Зорицом (Милица Јаневски), директорком маркетиншке агенције "Зора". Гајић постепено гради политичку каријеру, од службеника до министра полиције. Судбине двојице Коста укршта насиље у осигуравајућој кући "Асторија" Мирка Ковача (Никола Ракочевић). Крвави чин ће их одвести на пут личне освете где све, како слоган серије каже, "има тачку пуцања". На питање има ли за главне јунаке уточишта у разореном друштву, сценариста Пејаковић каже:

Милица Јаневски и Љубиша Савановић, Фото Босога продукција

- За доброг човека нема места у овоме свету. Око нас су све мудраци и поштењачине, стручњаци за ово или оно - нигде доброте. Демократија је потрошена, избушена корупцијом и лажима. Она је, као и комунизам, доживела историјски пораз. Постала је Демон-кратија.

Двојица Коста за собом носе и трауме рата - обојица су Крајишнци одбегли у Републику Српску за време акције "Олуја".

- Они различитим путевима иду ка истом - постају ноторне убице. Један убија у име породице, морала, праведности, а други правда свој чин националним разлозима. Говоруша брутално убија оне који му угрожавају породицу и пријатеље, а Гајић уклања оне који угрожавају идеју о држави и руше систем. Желећи најбоље, да уреде средину у којој живе, иду путем крви и иза себе остављају кости, а не боље и паметније друштво - закључује главни уредник драмског и серијског програма РТС Марко Новаковић.

Бањалучка трилогија биће заокружена серијом "Кожа", за коју је Никола Коља Пејаковић написао оквирну причу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nije Mala Nije Mala

25.11.2020. 21:09

"Ја сам прво Христов војник и православац, па тек онда Србин и све остало" О овоме треба добро да се замислимо. Нас који верујемо у Бога и Православље не треба убеђивати да смо Срби, то је део наше ДНК, тако смо одгојени, тако живимо и радимо. Само, што је говорио мој деда у она вунена времена , "ил си комуниста безбожник, ил си Србин, то заједно не може". Да се разумемо, и атеисти могу да буду национално освешћени, али сетите се: нама су највише зла нанели тзв. Срби који су радили за титу и коминтерну, Америку и ЕЗ, а против интереса свог народа. А да не говоримо о онима што су продали веру за вечеру...