ТОЧКУ НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО: Удружење музичара џеза, рока и забавне музике доделило признања за прошлу годину

М. Ћунковић

30. 10. 2020. у 16:49

ТОЧКУ НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО: Удружење музичара џеза, рока и забавне музике доделило признања за прошлу годину

FOTO: Ata images

ТРАДИЦИОНАЛНА годишња додела награда Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије одржана је у среду, без присуства публике, у Атељеу 212.

Најзначајнију награду за животно дело, добио је велики гитариста, вођа групе "Смак", Радомир Михаиловић Точак. За најбољу групу у 2019. проглашена је "Рибља чорба", док је награда за поп музику припала групи С.А.Р.С. Најбољи џез састав је "Квартет Драган Ћалина", а двојац из Панчева "Буч Кесиди" проглашен је за највеће младе наде. За најемитованије композиције додељене су повеље, џез песма је "Пердао" ("Васил Хаџиманов бенд" са Сенком и Бисером Велетанлић), рок нумера је "Лутка" (С.А.Р.С.), а поп песма "Милиметар" (Жељко Јоксимовић).

Музичар Никола Чутурило Чутура је, додељујући награду за животно дело Точку, исказао неизмерно задовољство што је она отишла у руке вансеријског гитаристе. Точак је истакао да постоје два тренутка у животу кад је био јако поносан.

- Први пут беше када сам се у Новом Саду седамдесетих година учланио у њихову естраду, која, мислим, више не постоји - присетио се чувени шумадијски рокер. - То је било моје прво удружење, за које сам примио малу чланску карту и добио сам дозволу за рад. Други тренутак је управо вечерас.

FOTO: Ata images

Вођа "Рибље чорбе" Бора Ђорђевић, у обраћању путем видео-линка из Словеније, подсетио је да је група прошле године имала много концерата и објавила, како је рекао, одличан албум "Да тебе није". Бора је, мислећи на Точка, изразио задовољство што награду добија још један рођени Чачанин. Признање намењено рок групи године преузели су остали чланови "Чорбе".

- То је наше удружење, и због тога нам је награда веома драга. Добијали смо бројна признања, али, чини нам се да нам је ово најдраже - не скрива радост басиста бенда Миша Алексић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nije Mala Nije Mala

30.10.2020. 23:11

Нешто сам млађи од Радета, па сам срећом ухватио време у којем је он активно деловао. Одрастао сам уз рокенрол, дружио се са рокерима који су оставили трага на нашој сцени, а живео сам дуго у Енглеској и Северној Америци, и ово што ћу сад да вам кажем некима ће можда звучати као претеривање, али знам добро о чему говорим: Да су Раде, Борис, Кепа, Лаза и Зоки рођени у Енглеској или Америци, цео свет би знао за њих и били би, ако не у линији са Цепелинима или Дип Парплом, оно сигурно врло близу светског врха. Како знам? Многи моји пријатељи Енглези, Канађани и Американци су са запрепашћењем слушали Смак (реакција типа WTF, where did this come from). Балкан је био мали за Точка и Смак.