БЕРЛИН ПОШТУЈЕ МУЗИКУ БАЛКАНА: Хармоникаш Дејан Јовановић, у Немачкој, спаја традицију са класиком и џезом

Mилан Ћунковић

25. 10. 2020. у 10:42

ОБРЕНОВЧАНИН са дугогодишњом адресом боравка у Берлину, хармоникаш Дејан Јовановић, пажњу наше јавности привукао је почетком године, када је, на новогодишњем концерту "Бал под маскама" у београдском Сава центру, уз Симфонијски оркестар и хор РТС, изведена његова композиција "Новогодишње коло".

БЕРЛИН ПОШТУЈЕ МУЗИКУ БАЛКАНА: Хармоникаш Дејан Јовановић, у Немачкој, спаја традицију са класиком и џезом

Дејан Јовановић / Фото Erika Borbely Hansen

- Аранжирао сам је са Константином Благојевићем из Београдске филхармоније - каже, за "Новости", Дејан Јовановић. - Он је допринео да се упознам са познатим диригентом Бојаном Суђићем, тако смо успоставили сарадњу. Много ми је драго, јер је прошло 20 година откако сам отишао у Берлин, и у Србији скоро никако нисам наступао.

Виртуоз на хармоници који на несвакидашњи начин спаја класику и џез са балканским мелосом, у Немачкој држи своју музичку школу.

- Имам доста ученика, организујем семинаре за њих - говори нам. - Са својим бендом свирам по свету. Радим често у позоришту, актуелна представа је "Страх једе душу".

Почев од новембра, Јовановић ће добијати стипендију "Мјузик фонда" из Берлина. То је резултат његовог дугогодишњег рада, уз одјек "Новогодишњег кола":

- Мој рад се тамо поштује. Берлин је отворен за балканску културу, поготово музику. Свако у публици може да пронађе нешто за себе.

Сада је актуелан пројекат "Дејан Јовановић - Балкан џез симфоник".

- Компоноваћу музику за симфонијске оркестре. Биће ту балканског, ромског звука, класике, џеза, експерименталне музике - наглашава хармоникаш.

Најављена су и три концерта за идућу годину. Први је у Берлинској филхармонији 25. маја, затим следи Коларчева задужбина у Београду, 19. јуна.

- Циклус се завршава 2. октобра 2021. поново у Берлину, у Концертној кући - казује Дејан. - Поред колега са којима редовно наступам, биће ту и музичари светског ранга са којима никад нисам свирао. Биће и хор, солисти инструменталисти, гудачки оркестар... Желим да то у Београду буде још веће и боље него у Берлину, јер потичем одавде.

Јовановић је, пре неколико дана, управо на Коларцу био поприлично запослен:

- Снимљене су композиције које сам компоновао, а међу њима су и песме Јована Поповића, градитеља виолина из Земуна. Била је одлична сарадња са музичарима из Београдске филхармоније. Већ сам почео да радим на поменутом пројекту, надам се да ће бити примећен и подржан и у Београду.

НАЈБОЉИ ТРЕНИНГ ЗА МОЗАК

ГОДИНАМА се Дејан, попут многих колега, суочавао са стереотипима да је хармоника искључиво везана за народну музику.

- Још увек то постоји, има људи који кажу да је то шаторски инструмент - вели за наш лист Јовановић. - Хармоника је, међутим, све популарнија. Међу мојим студентима је све више девојака, што је многима овде чудно. Кажу - хармоника је тешка. Није тешка. Она је за наш мозак најбољи тренинг. Акординација, лева и десна страна, па онда има тај мех у средини, то је као кад ми дишемо. Танго је веома популаран захваљујући Астору Пјацоли, Бахова класика може да се свира на хармоници. О Балкану да и не причамо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)