ДОЋИЋЕМО У СРБИЈУ ДА ПЕЦАМО ШАРАНЕ: Дин Мејси, некадашњи светски шампион у атлетици и домаћин серијала Познати риболовци

Н. Д.

26. 10. 2020. у 16:36

ДОЋИЋЕМО У СРБИЈУ ДА ПЕЦАМО ШАРАНЕ: Дин Мејси, некадашњи светски шампион у атлетици и домаћин серијала Познати риболовци

Фото Виајсат

ПРЕ две деценије, двоструки светски шампион у атлетици и репрезентативац Велике Британије на Олимпијским играма, Дин Мејси, низао је успехе освајајући километре и медаље у дисциплини декатлон (десетобој).

До 2008, телевизијске камере бележиле су сваки његов спортски успех, све до повреде која га је те године удаљила с тркачких стаза. Ипак, за Мејсија то није био разлог да се поздрави са спортом. Само је променио дисциплину. Усместо тркања, изабрао је нешто мирније - риболовачке воде, и тако наставио дружење са својим обожаваоцима, али и новим гледаоцима који су имали прилику да чувену спортску звезду упознају у другом светлу. Већ другу сезону Мејси широм света пеца са славнима у серијалу "Познати рибловци", а нове епизоде другог циклуса пратимо суботом од 21.50 на каналу Вијасат Експлор.

- Ове године, на моју радост, успели смо да обиђемо неке земље у којима раније нисам био. Углавном смо пецали на рекама, каналима и језерима, мада ћемо имати и једну необичну морску пецарошку авантуру. Три епизоде снимљене су у Великој Британији, две у Шпанији и Италији, а једна, мени можда и најдража, у Хрватској - открива Мејси, у ексклузивном интервјуу за "ТВ новости", истичући да се одушевио природом и људима на Балкану. - Нисам успео много тога да видим од Хрватске, јер смо време углавном провели пецајући, и крај воде. Чак и увече бисмо остајали крај штапова. Само су камермани били поштеђени тог "луксуза" - уз смех закључује Мејси.

Фото Виајсат

По чему ћете памтити долазак у наше крајеве?

- Организовати ТВ пецање у било којем делу света пре, рецимо, десетак година био је велики изазов. Данас, када међу својим пријатељима на "Фејсбуку" имам велики број људи са свих страна света, међу којима и много Хрвата и Срба, које лично не познајем али смо пријатељи јер сви на профилној слици имамо рибу на удици, то се среди очас посла. Треба само послати неколико порука, распитати се где су најбоља места за риболов, која врста рибе се пеца и за два дана већ можете поћи на пут.

ЧУДОВИШТЕ У РУКАМА

 ШТА је био највећи изазов током овог циклуса за вас?

- Дефинитивно је то епизода у којој смо упецали шарана.

Дошли смо са једним разлогом, да уловимо тог чувеног сома од шест стопа. Гост у овој епизоди био ми је легендарни ирски фудбалер Адам Руни. Оно што је најбоље од свега је то што смо после два дана и две ноћи на језеру недалеко од Загреба у тој намери и успели. Чудовиште је било у нашим рукама. Међутим, силк је пукао и награда нам је дословно - исклизнула из руку. Имали смо две опције. Да подвијемо реп и вратимо се поражени кући, или да загазимо поново у воду и овог пута, следећи риболовачки мит о шарану од 30 килограма, пробамо да докажемо да ли је та легенда - истинита. И на нашу срећу, и моје велико одушевљење, показало се да заиста јесте. За Британију смо отишли са још једним рекордом - капиталцем који се ретко виђа, и који је за сваког окорелог пецароша највећа награда.

Ипак, у емисијима се види да није све тако једноставно када се нађете на лицу места?

- Тако је! Кад стигнете у Хватску, на реку дугачку 300 километара, са једином информацијом да ту негде постоје сјајни шарани, пред вама је велики изазов да пронађете то идеално место. Ипак, вратили смо се веома задовољни. Упецао сам једног од највећих сомова у својој каријери, снимајући ту епизоду. Нажалост, пукао ми је силк, и сом је побегао, а на нама је била одлука да се вратимо кући или да тражимо од продукције још новца. Срећом, они су нам одобрили буџет, а ми смо уловили оно по шта смо и дошли - грдосију од шарана.

Фото Виајсат

Знате ли да се и код нас у Србији добро пеца?

- Наравно, чули смо да су српски шарани нешто заиста посебно. Волео бих да дођемо и да проверимо ту информацију. Заиста би било сјајно да у некој од наредних епизода обиђемо и Србију.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)