И КАДА ЈЕ НАЈТЕЖЕ МОРА СЕ ЗА ЖИВОТ: Водитељ и глумац Милан Калинић о ауторској емисији "Преживели" и исповестима, живот је вредан

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

25. 10. 2020. у 14:27

И КАДА ЈЕ НАЈТЕЖЕ МОРА СЕ ЗА ЖИВОТ: Водитељ и глумац Милан Калинић о ауторској емисији Преживели и исповестима, живот је вредан

Фото Војислав Данилов/Промо

ПОЗНАТИ глумац Милан Калинић, иако је водитељством почео да се бави случајно, изградио је каријеру у бројним телевизијским форматима, као што су "Летећи старт", "Руски рулет", "Све за љубав", "Велики брат", "Изађи на црту", "Плес са звездама"...

Током пролећа је био без посла, а лето му је донело хиперпродуктивност, која још траје.

Сваког понедељка гледаоци телевизије К1 могу да прате његову ауторску емисију "Преживели", ни један радни дан на истом каналу не пролази без једносатне забавне емисије "Држ` га, Божо", коју води са колегиницом Анђелком Прпић, а од уторка до петка на Првој гледамо га у серији "Тате". Али то није крај Калинићевих активности. Глумац и водитељ викенде најчешће проводи на голу фудбалског клуба "Београд" са Карабурме, који се такмичи у "Београдској лиги".

Како сте дошли на идеју да направите емисију "Преживели"?

- У марту сам дао отказ на Пинку и недуго затим почела је пандемија која је зауставила и представе и серије и емисије. Буквално сам три месеца био без посла и трошио уштеђевину... Нисмо имали никакву перспективу. Све то ме је бацило, не могу рећи у фрку или депресију, већ у озбиљна размишљања. Супруга Сандра ме је покренула рекавши ми да морам да узмем ствар у своје руке и да смислим неку телевизијску емисију. Баш тада нам је дошао у посету мој колега и велики пријатељ Бојан Стојчетовић, редитељ и глумац Приштинског позоришта. Разговарали смо, а он ми је обећао да ће до јутра имати нацрт емисије. Сутрадан се заиста појавио са концептом и насловом "Преживели". Рекао ми је да је на идеју дошао размишљајући о томе како људи доживљавају корону и како сви преживљавамо. Схватио је да би требало да причамо о својим проблемима јер свако има жељу да их подели са другима, а и људима је интересантно да слушају. Тако смо добили формат у ком познати причају о тешким тренуцима и догађајима. Врло једноставан концепт и назив, који у једној речи све објашњава.

Анђелка Прпић, Фото Војислав Данилов/Промо

Познати су стално под светлима рефлектора и о њима се скоро све зна. Како сте нашли начин да осветлите и оно што су желели да сачувају?

- Сви имамо потребу да чувамо интиму за себе, али када доживимо нешто тешко, лакше нам је да то и избацимо из себе. У то сам се уверио кроз емисију "Преживели". У почетку су ме многи питали ко ће хтети да прича и где ћу наћи госте, али људи су пристајали. Направио сам 14 емисија у којима сам угостио пријатеље, познанике и људе за које сам знао да ће ми веровати и да ће говорити, ма колико тешке теме биле. Сада, после неколико емитованих епизода, многи су ми се јавили нудећи изненађујуће приче. Једна од тих особа поверила ми је да није желела да говори о ономе што крије, али да је гледајући "Преживеле" схватила да би баш ту могла нешто да каже. Многи гости су, као Анастасиа Мандић, Маја Жежељ, Ацо Пејовић, Наташа Ковачевић, Милан Борјан, Мина Лазаревић, први пут испричали нешто што публика није знала. Понешто од тога ни сам нисам знао, на пример о једном сегменту живота Милана Васића. Сви до једног су на крају интервјуа имали исту реченицу "Ау, ал си ме отворио, ово је невероватно". Када сам разговарао са Нелетом Карајлићем, који је углавном већ све о себи испричао, покушао сам да га сагледам из угла за који ми се чинило да није искоришћен. Чак ми је и он рекао да је мислио да нема више шта да каже, али да је изнео нешто ново. Не знам шта је тајна. Један члан продукције ми је указао на то да је можда тајна у томе што саговорнике пажљиво слушам и да се види да ми је стало, због чега гости имају осећај као да се налазе у кући, а не на телевизији, па више немају задршку.

ГЛУМАЧКА ОДВАЖНОСТ

 КОЛИКО вам је било изазовно да замените колегу Филипа Јуричића у серији "Тате"?

- Филип Јуричић је био диван у тој улози и један од омиљених "тата". Улетети на место таквог глумца није нимало лако. Глумац треба да буде и одважан да такво нешто прихвати, а после месец дана емитовања мислим да у најмању руку успевам да га пратим. Петар Малбаша је и даље онај Петар Малбаша кога су људи гледали и заволели.

Ваши саговорници су пролазили кроз различите животне фазе и изазове. Шта вас је у њиховим причама дирнуло или натерало на размишљање?

- Свестан сам да људи јавне личности гледају на други начин, иако су и они од крви и меса.

Сваки пут себи потврдим да сви имамо исте проблеме колико год су поједини успешни, богати, познати... Једина разлика је та што су њихови животи под лупом. Свако даје себи за право да анализира и критикује. Зато није лако познатим људима да пролазе кроз одређене животне околности које би се много лакше проживеле у интими и затвореном кругу. Имао сам и ја период када је било веома стресно и када сам преживљавао сваки секунд свог живота. Било је то после саобраћајне несреће, која није била нимало наивна. Да сам направио саобраћајни удес, а да сам непознат, нико не би знао и завршило би се без помпе.

Све што сам тада преживљавао "захваљујући" томе што сам познат, био је "пакао". Срећом, довољно сам јак и све се то добро завршило. Била би то баш занимљива прича за моју емисију. Видећемо, можда изненадим самог себе као гост.

Фото Војислав Данилов/Промо

Чини се да оваквих формата није било много код нас. То подсећа на емисију Опре Винфри, где се људи отворе и испричају нешто што је другима поучно, а њима ослобађајуће.

- Хтео сам да направим емисију која ће имати увод, па тешку причу, а завршити се смехом и песмом. Јер то је живот, сузе и смех, и то сам хтео да покажем. Важно је како пролазимо кроз све то. Емисија се и зове "Преживели" баш зато што је суштина слављење живота и сваку епизоду тако завршавамо. Водећи те разговоре схватио сам следеће - шта год да се човеку деси, колико год да је тешко, мора да настави. Али не да животари, већ да нађе смисао и радост у животу. Све друго је предаја. А мислим да није у реду да се човек преда, већ и због људи који га окружују и који га и даље воле. Дешава се да човек размишља о црним догађајима, па помисли да нешто не би могао. После ових емисија сам схватио - колико год не може, мора.

Дуго сте пред камерама у различитим ТВ форматима. Да ли бисте нешто у каријери урадили другачије?

- Не би било поштено да кажем да бих нешто променио, колико год било погрешних одлука. Када посматрамо целину, не бих био фер према мом животном путу и судбини када бих рекао да бих нешто мењао. Имам дивну жену и децу, каријеру коју сам направио, материјално се то враћа сасвим добро, имам много пријатеља. Не знам шта би човек још могао да пожели.

Ко је Милан Калинић кад се камера угаси?

- Уф... Милан Калинић је веома обичан човек који воли да живи своје страсти. Ван посла то су моја деца, фудбал и скијање, одласци на утакмице, дружење са пријатељима. Никада не водим рачуна о организовању, али стижем да будем и муж и отац и пријатељ. Милан Калинић је најобичнија особа која само воли да ужива у ономе што је испуњава.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)