БИЛА САМ ЛЕПА, СЛАВНА, И НЕСРЕЋНА!: Икона популарне културе Брижит Бардо прославила 86. рођендан

В. М. П.

28. 09. 2020. у 22:45

БИЛА САМ ЛЕПА, СЛАВНА, И НЕСРЕЋНА!: Икона популарне културе Брижит Бардо прославила 86. рођендан

Фото ЕПА

ФРАНЦУСКА глумица нестварне лепоте, поред Мерилин Монро највећи секс-симбол педесетих и шездесетих година, певачица, аутор пет књига, активиста и борац за права животиња, Брижит Бардо, прославила је 86. рођендан.

На филму је дебитовала 1952, а постала је позната улогом у контроверзном филму свог првог супруга, Рожеа Вадима, под називом "И Бог створи жену". Често је играла сексуално еманциповане личности које уживају у хедонизму. Била је најфотографисанија жена на свету, пре него што је заиграла у првом филму. На насловници магазина "Ел" појавила се још у мају 1949.

Као девојчица је имала амбицију да постане балерина. Улогом у "И Бог створи жену" привукла је пажњу француских интелектуалаца и била тема есеја Симон де Бовоар "Синдром Лолита" из 1959. За улогу у филму "Вива Марија" Луја Мала из 1965. била је номинована за награду БАФТА. Дан пре свог 40. рођендана, 27. септембра 1974. прекинула је филмску каријеру и посветила се борби за заштиту животиња. Глумила је у 47 филмова, наступала у неколико мјузикала и снимила више од 60 песама. Легијом части одликована је 1985, али је одбила да прихвати ово одликовање. Без обзира на то што не глуми већ скоро пола века, и даље важи за икону популарне културе.

Фатална лепотица Брижит Бардо, удавала се четири пута и исто толико пута је покушала да се убије. Први пут у 16. години, јер није могла да се уда за Рожеа Вадима док не напуни 18. Наводно је имала више од сто љубавника, укључујући и жене, а тешка и нежељена трудноћа ју је потпуно променила. Сина није желела.

- Била сам веома срећна, веома богата, веома лепа, много вољена, веома позната и веома несрећна - изјавила је Брижит једном приликом.

Говорила је како би волела да учини било шта да поправи понашање људи једних према другима, али с обзиром на то да не може, држаће се животиња. Мушкарце је описивала као звери, уз опаску да се "чак ни звери не понашају онако како се они понашају". На питање који дан јој је био најбољи у животу, одговорила је да је "била ноћ", казала је да не размишља док води љубав и саветовала све да је "боље бити неверан него веран, а да то не желиш".

ГОЛА ЗА 40. РОЂЕНДАН "ПЛЕЈБОЈА"

КАДА је "Плејбој" 1974. прослављао 40. рођендан, Брижит Бардо је читаоце овог мушког магазина частила својим голим фотографијама. На свој 49. рођендан, 28. септембра 1983, Брижит је узела велику дозу таблета за спавање (или за смирење) са црвеним вином. Хитно је пребачена у болницу, где су јој испумпали стомак и тако јој спасли живот. Брижит се успешно изборила и са раком дојке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)