ОЉА ЛЕВИЋ И ЛУКА РАЦО ОМИЉЕНИ ГЛУМАЧКИ ПАР: ТВ Новости доделом Златне антене настављају традицију дугу четири и по деценије

Јелена Бањанин

27. 09. 2020. у 07:30

ОЉА ЛЕВИЋ И ЛУКА РАЦО ОМИЉЕНИ ГЛУМАЧКИ ПАР: ТВ Новости доделом Златне антене настављају традицију дугу четири и по деценије

Оља Левић и Лука Рацо / Фото Прва ТВ

ЈЕДНА од најпрестижнијих акција "ТВ новости", награда за глумачки пар године, вратила се после седам година паузе у новом руху.

Пре више од пола века, 1968, на трећим "Филмским сусретима" у Нишу, Милена Дравић и Љубиша Самарџић добили су прву награду, "Она" и "Он", од читалаца "ТВ новости", као најпопуларнији глумачки пар. Био је то тек увод у наредних четрдесет и пет година бирања, славља, громогласних поздрава лауреатима, гужве, ишчекивања и потписавања аутограма на Нишкој тврђави... По узору на славно признање, настала је награда Златна антена, коју у оквиру предстојећег 10. међународног Фестивала драма и серија (ФЕДИС) додељује Компанија "Новости". Као што су некада стотине хиљада читалаца слале купоне, а касније и СМС поруке, са гласовима за глумицу и глумца, тако су сада десетине хиљада посетилаца портала "Новости" одредиле најбољи глумачки пар.

Укупно је пристигло 43.336 гласова, а глумцима Ољи Левић и Луки Рацу улоге Миле и Алексе у ТВ серији "Игра судбине" донеле су нестварних 32.138 гласова.

- Награда нас је одушевила јер је нисмо очекивали. Изузетно ми је драго што су се сви ти људи одазвали позиву да гласају и што су баш нас изабрали да освојимо награду - захвалан је Лука Рацо. - Велики је терет када се помену претходни добитници јер су то великани нашег глумишта, попут Милене Дравић, са којом сам имао прилику да радим. Мислим да смо ми само на два одсто каријере какву су они имали, и надам се да ћемо бар упола достићи оно што су они постигли током живота. Велика је част бити уопште споменут у било каквом контексту заједно са њима.

Од јануара, када је започела сага јунака којима је живот удахнуо Жарко Јокановић, серија "Игра судбине" привукла је рекордну пажњу гледалаца. О популарности српске верзије колумбијске теленовеле говори и податак да ће поврх садашњих 230 епизода бити снимљено нових 70, те ћемо авантуре Миле и Алексе без прекида гледати до краја јуна 2021.

- На почетку нико није очекивао да ће серија бити толико гледана и прихваћена. Успевам некако да заборавим на популарност и изнова се обрадујем када ме препознају и приђу ми. Из дана у дан учимо како да нас такве ствари не понесу. Баш зато што нас је публика изабрала, на нама је да оправдамо њихове гласове - каже Лука Рацо.

Његова колегиница била је изненађена када је сазнала да Златна антена коју је освојила наставља традицију признања са Фестивала глумачких остварења у Нишу.

- Још већа ми је част што сам лауреат ове награде, јер су је тако велике глумице добијале, а нарочито што признање има толико дугу традицију - истиче Оља Левић. - Посебно је задовољство што смо добили награду публике јер то значи да смо њени миљеници. Заиста сам срећна и поносна што смо баш Лука и ја добили признање за најбољи глумачки пар. Нисам се томе надала, нити сам очекивала, мада знам колико је "Игра судбине" гледана и да су Мила и Алекса најдражи пар Србије. Почетак њихове везе био је прожет искреним, чистим емоцијама које је публика препознала и због тога се одлучила за нас. Данас су и млађи и старији жељни љубави и сви је ишчекују, поготово када је тако искрена као што је Милина и Алексина.

У конкуренцији, поред првопласираних, било је још девет парова. Маријана Мићић и Андреј Шепетковски из серије "Тате" заузели су друго место са 3.483 гласа, а Тихана Лазовић и Драган Бјелогрлић из серије "Тајкун" су трећи са 2.814 гласова.

Подсећање на наше најбоље глумце и глумице, који су власници ласкаве титуле "Глумачки пар године" и статуета "ТВ новости", изгледа као да путујемо времепловом... Годину за годином ретки су потврђивали своју славу, а популарне су биле серије и филмови из свих крајева Југославије. Године 1971. неприкосновено је било "Наше мало мисто", па је бурно поздрављена "јача половина" ове серије, Карло Булић, док је Асја Кисић награду накнадно примила у Сплиту, јер ју је смрт мајке спречила да дође у Ниш.

Награда наших читалаца све је више добијала на важности, о чему најбоље говори то што је, рецимо, јуна 1977. године, у редакцију "ТВ новости" стигло 109.905 купона. Прво место са 83.336 гласова освојили су Даница Аћимац и Миодраг Петровић Чкаља за улоге Неде и Недељка Недељковића у ТВ програму "Недељом по подне". Готово деценију касније, 1986, за Мирјану Карановић и Предрага Микија Манојловића (Сена и Меха у Кустуричином филму "Отац на службеном путу") гласало је импозантних 82.648 гласача, од укупно 129.361 послатог купона!

И глумци су уважавали избор наших читалаца, осим у ретким случајевима. Један од њих везан је за Павла Вуисића, који је 1984. требало да прими 17. трофеј, "Он", за улогу Паје у "Камионџијама", док је "Она" била Радмила Савићевић (Виолета). Вуисић, познат као човек на "своју руку", прихватио је да дође 29. августа и преузме награду. Стигао је у Ниш у подне, а пет сати касније тражио је да иде у Београд. Радмила Савићевић је, примајући своју статуету, овако прокоментарисала, алудирајући на судбину Виолете: "Опет ми је побегао, али, не секирајте се, стићи ћу га ја!"

И као што је констатовала наша новинарка у тексту објављеном поводом тридесетогодишњице избора "Глумачки пар године", гласове су увек добијали обични, часни ликови са врлинама и манама, какве срећемо и ван екрана и позорнице, они што побеђују и у животу.

ТРОСТРУКИ ЛАУРЕАТИ

ГЛУМЦИ Драган Бјелогрлић, Војин Ћетковић, Иван Босиљчић и Слобода Мићаловић троструки су носиоци награде - Драган 1991. са Весном Тривалић (серија "Бољи живот"), 1993. са Аницом Добром (филм "Црни бомбардер") и 1998. са Бранком Катић (филм "Ране"); Војин 1999. и 2002. са Мином Лазаревић и 2003. са Катарином Радивојевић (филм "Зона Замфирова"), Иван 2009. и 2012. са Слободом Мићаловић и 2010. са Иваном Јовановић (серија "Грех њене мајке"), а Слобода још и 2005. са Андријом Милошевићем (серија "М(ј)ешовити брак").

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)