БАЈАГА ЗА НОВОСТИ: Увек смо ишли у корак са временом - о новом албуму Овај свет се мења

М. Ћунковић

20. 09. 2020. у 08:18

БАЈАГА ЗА НОВОСТИ: Увек смо ишли у корак са временом - о новом албуму Овај свет се мења

Фото Небојша Бабић

ПЕРИОД без концерата, услед пандемије вируса корона, Бајага и "Инструктори" нису провели кукајући над злом судбином, већ су се одмах престројили и кренули да раде на новом албуму, раније него што су то првобитно планирали.

Решили су да публици понуде нешто несвакидашње, и да наследник албума "У сали лом" не буде још једно уобичајено студијско издање, са нанизаним новим песмама. Прихватили су давнашњи предлог њиховог менаџера Драгослава Ганета Пецикозе, па су, уз већ познату "Дарју" са Милошем Биковићем, и још две нове песме од којих је једна насловна, "Овај свет се мења", снимили и шест нумера које је Бајага својевремено написао за "Рибљу чорбу" ("Ја сам се ложио на тебе"), Здравка Чолића ("Твоје очи", "Моја драга"), као и за ТВ ("Отворена врата"), позориште ("Младост") и филм ("Ни на небу, ни на земљи").

Објављивање претходног албума за ПГП РТС и "Кроација рекордс", испоставило се као одличан потез, па су се две највеће издавачке куће у региону и овом приликом удружиле, а нови албум ће се ускоро појавити и на винилу. Промена није било ни у избору студија ("О") нити продуцента (Саша Хабић). Кад је објављено да се ради овакав албум, многи су претпоставили да би на њему могло да се нађе више песама. На крају их је, ипак, девет.

- Имали смо више њих у избору, али ових девет ми је деловало да се потпуно уклапају - констатује Бајага, за "Новости".

- Рецимо, песма "Овај свет се мења", директно је инспирисана актуелном ситуацијом. Снимићемо први спот за њу, ових дана. Ту је, међутим, и филмска тема "Ни на небу, ни на земљи", настала пре 26 година, а текст као да је јуче писан.

Фото Небојша Бабић

Многи су се понадали да ће Бајага ову прилику да искористи да коначно са "Инструкторима" сними студијску верзију непролазне баладе "Кад ходаш", која им је неизоставна на концертном репертоару. Ипак, из периода у "Чорби" одабрана је "Ја сам се ложио на тебе", која је, такође, извођена са "Инструкторима" уживо, али тек неколико пута.

- Имали смо неку верзију "Кад ходаш", али... Баш зато што су је сви очекивали, нисмо је снимили (смех).

Бајага вели да се Бори Ђорђевићу допала нова верзија "Чорбине" песме, а и Чолић је позитивно реаговао кад је чуо како сада звуче "Твоје очи" и "Моја драга".

- Нисам уопште покушавао да то отпевам као што је то Здравко учинио, већ на неки свој начин - наводи Момчило. - Више су то сад рокерске ствари, онакве као што сам их некад замишљао. Чола је то фантастично извео, и ја не бих могао, на његову варијанту, да радим то исто.

Бајагић подвлачи да је, поред свирачког и певачког ангажмана, Вукашин Марковић из бенда "Ајри Еф-Ем" радио и омот албума, који изгледа попут пасоша.

- Он је, иначе, веб-дизајнер - подсећа Момчило.

- После дуетске песме "Улице Београда", сад смо мало проширили сарадњу, и баш смо задовољни - и ми, и он. На пасошу имате биометријски чип, који је и на нашем омоту. Доста се причало, у последње време, о чиповању људи и о свему што би могло да иде уз вакцину. Увек сам желео да моји албуми имају везу са временом у ком су настали.

КОНЦЕРТ ПОСЛЕ ПОЛА ГОДИНЕ

ЧАК шест месеци, и који дан приде, после наступа у Осијеку, 7. марта, Бајага и "Инструктори" су концертно паузирали и, коначно, пред својом публиком засвирали 13. септембра на скопском АРМ стадиону, и то заједно са хором и симфонијским оркестром. Као и пре девет месеци у Београду, у специфичним аранжманима изведени су велики хитови из свих фаза бенда, али и неке ређе свиране песме - "Ружа ветрова", "Буђење раног пролећа"... Концерту на стадиону чији је капацитет 10.000 гледалаца, присуствовало је око 3.000 људи, уз максимално поштовање епидемиолошких мера.

Потпуно прикладно, и слике чланова бенда су из пасоша.

- Нисмо се трудили да нешто испаднемо лепо, већ као што свако испадне на слици за пасош. Углавном - безвезе. То је, међутим, везано за цели концепт.

Концертну промоцију албума, разумљиво, у актуелним околностима је тешко планирати.

- После концерата у "Сава центру са хором, оркестром и диригентом Војканом Борисављевићем, у децембру 2019, имали смо намеру да то урадимо и у Загребу, Љубљани, Сарајеву и другим градовима, увек са локалном екипом класичних музичара. Одржали смо, коначно, такав концерт сад у Скопљу, па, видећемо за убудуће. Какво буде било време, тако ћемо и ми да се прилагођавамо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)