ЖЕЉНИ СМО НОВИХ ИЗАЗОВА: Композитор и директор ПГП РТС Владимир Граић o плановима, корона-спотовима...

В. М. П.

31. 08. 2020. у 09:19

ЖЕЉНИ СМО НОВИХ ИЗАЗОВА: Композитор и директор ПГП РТС Владимир Граић o плановима, корона-спотовима...

Влада Граић са Екстра Неном на промоцији њеног диска, пре пандемије / Фото Г. Јовић/Н. Ристић

ДАНАС ће, после вишемесечне паузе због ситуације са короном, врата за посетиоце поново отворити продавница ПГП РТС и простор вишеструке намене - РТС клуб.

Пандемија је зауставила читав свет, па и музичку индустрију, а како се шестомесечна пауза одразила на рад најстарије издавачке куће на Балкану, за наш лист говори Владимир Граић, директор ПГП РТС и композитор.

- Не може се свирати и певати док несрећни људи умиру - каже, за "Новости", Граић. - Од почетка рада ПГП није се десио овакав прекид. Зато смо ревидирали планове, прешли на резервне положаје и чекали да видимо у ком смеру ће се ситуација развијати. Наше две продавнице у Београду су биле затворене, али су музичка издања, ипак, стизала до публике, преко других продајних објеката са којима сарађујемо, дигиталне продаје, стриминга...

Граић, који је компоновао чувену "Молитву", са којом је Марија Шерифовић тријумфовала на "Евросонгу" и Србији донела једину победу на овом такмичењу за сада, каже да су изолација и карантин пробудили неку нову жељу код уметника. Неки млади, неафирмисани људи су добили својих пет минута славе путем друштвених мрежа и показали свој огроман таленат.

- Тешко је рећи колико ће се музички бизнис заиста променити, али промене се већ очекују, пре свега у погледу очувања личне безбедности (отказивања концерата, неодржавања музичких фестивала, све значајнији дигитални промет музике). Оно што је сигурно - ништа више неће бити исто - тврди Влада, син чувеног композитора и певача Радослава Граића.

Крајем фебруара, са Граићевом композицијом "Колачи", Марко Марковић се такмичио на "Беовизији", али су на крају победиле девојке из групе "Харикејн". Влада то не сматра неуспехом, напротив, воли да се такмичи и нема императив победе:

- Можда ће звучати препотентно, али након свега што сам освојио и постигао, већ дуго ми је једини мотив да уживам у ономе што радим. Био сам препун добре енергије док сам са Немањом Филиповићем правио песму коју је извео маестрални Марко. Његов наступ и интерпретација били су на евровизијском нивоу и то је нама било довољно.

На питање да ли би издвојио неки од многобројних музичких "корона- спотова", објављених претходних месеци, Граић вели да је чуо и видео прегршт занимљивих обрада, махом страних, неафирмисаних уметника.

- Волим кад ме неко непознат изненади, а за то је неопходно да буде врашки добар и да има висок ниво оригиналности у ономе што прави - наглашава наш саговорник. - Када су у питању "корона-спотови", опет ћу бити нескроман, био сам заиста одушевљен како су Марија Шерифовић и РТС удахнули нови живот песми "Молитва". Београд нам је у том видеу изузетно лепо снимљен, иако је тренутак у коме је то реализовано, био болан за све. Спот одише топлином и позитивном енергијом.

Граја, како га зову пријатељи, додаје да је ПГП РТС објавио многа стара издања, бројне компилације, попут највећих хитова Ђорђа Марјановића, Мирослава Илића, Предрага Живковића Тозовца, Весне Змијанац, најлепших дечјих песама...

- У припреми су нови албуми "Неверних беба" и "Легенде", обележићемо велике јубилеје "ЈУ групи" и "Зани" - напомиње Граић. - Ужелели смо се нових изазова, нарочито оних који нас очекују у 2021. када ПГП РТС обележава 70 година рада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)