РАЗГЛЕДНИЦЕ ИЗ СРБИЈЕ: Биља Крстић и "Бистрик оркестар" снимили 10 спотова на Смедеревској тврђави

В. ПАНТЕЛИЋ

11. 08. 2020. у 07:13

ЦЕЊЕНА интерпретаторка етно-музике Биља Крстић, са својим "Бистрик оркестром", снимила је у недељу на Смедеревској тврђави чак 10 спотова за песме из свог репертоара, које до сада нису биле екранизоване.

РАЗГЛЕДНИЦЕ ИЗ СРБИЈЕ: Биља Крстић и Бистрик оркестар снимили 10 спотова на Смедеревској тврђави

Фото Фејбук/Биља Крстић

На ту идеју је дошао Ненад Раичевић из "Хај-фај мјузика", са којим Биља сарађује од почетка каријере, и који је албум "Свод" објавио за српско тржиште.

- Неша је предложио да одаберемо неке лепе песме, које људи воле и које важе за хитове, а за које никада нисмо снимили спот - рекла је, за "Новости", Биља Крстић. - Веровали или не, ми смо доскоро имали само три спота за 20 година каријере. Захваљујем се и дивном директору Смедеревске тврђаве на дозволи за снимање и одличној организацији. Тврђава има 25 кула и занимљива је за сликање, поготово за врсту музике којом се бавимо "Бистрик" и ја. Снимали смо и у старом и у новом граду, чак два спота, као и на Дунаву, у изнајмљеном броду, на којем је било је чаробно и магично.

Ипак, Биља признаје да им је истовремено било и тешко, јер их је сунце пржило, па су сви добро изгорели, а од хаљина су им на рукама, деколтеима и леђима остали црвени трагови. Ветар и киша су их мало расхладили, али су екипу на крају докрајчили комарци.

- Снимали смо од девет ујутру, до сумрака, у 20.30 - говори нам певачица. - На крају смо били веома уморни, али задовољни обављеним послом. Спотови су сада у монтажи, а неке од песама које ће добити видео-издање ("Где има вода студена Радуле", "Петлови поев", "Јовано, Јованке") својеврсне су разгледнице наше земље. Окачићемо их на "Јутјуб", на "Хај-фај мјузик", а требало би да буду постављени и на канал Туристичке организације Србије, јер показују лепоту не само песме, него и Србије. Планирамо да снимимо још једну туру од 10 спотова, али са песмама са новог албума, које смо почели да радимо још прошле године. Онда смо стали због короне, а сад смо се опет покренули. На њему ће се наћи нумере "Калеш Анђо" и "Бембаша", у дивним аранжманима. Не верујем да ће албум бити објављен пре октобра.

Биља је због упале срчане марамице и коксаки вируса, још од новембра морала да прекине са свим активностима. Неке од последњих концерата отпевала је под температуром, коју никако није могла да скине. Осећала је велику слабост:

- Све време сам, од новембра до маја, нажалост, провела у стану. У почетку је било тешко, наивно сам веровала да ће све проћи за две-три недеље, а тек онда сам схватила да ме очекује дуг опоравак. Само сам неколико пута колима отишла од куће до болнице и то је било све што сам видела од белог дана и света. Научила сам да будем стрпљива. И раније сам умела да чекам, али не толико. Од маја сам почела да шетам, у почетку једва 50 метара, а сада шетам и по седам километара. Немам више коксаки, анализе су показале да је све у реду, али морам да се чувам короне, јер би била погубна по мене.

Биља се спрема да већ у четвртак оде у Сирогојно, на музички фестивал "Свет музике", који од 14. до 16. августа организује тамошњи музеј. Први пут ће, каже, певати без публике. Организатори су хтели другачији осврт на народну музику, те ће бити одржан низ радионица, њена кума Горица Поповић извешће монодраму, кувати са женама из Сирогојна, правиће се инструменти из природе (дување у лист, тикве...). Од средине септембра, наставиће рад и "Вокална радионица Бистрик", а са децом ће радити онлајн, уколико се ситуација са вирусом не смири.

МУЗИКA ЗА СЕРИЈУ "ЦРНА СВАДБА"

ОНО што је Биљу Крстић заиста спасло од вишемесечног боравка у кући је компоновање музике за серију "Црна свадба", редитеља Немање Ћипранића, у којој глуме Никола Којо, Уликс Фехмиу...

- Мики Станојевић и ја смо, после музике за филм "Бранио сам Младу Босну", добили позив да урадимо музику за "Црну свадбу", серију која има веома тешку тему - вели нам Биља. - Мики и ја увелико радимо у студију. Рад на музици ми је много помогао у овој тешкој ситуацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)