КОРОНА ГОРА ОД РАТОВА И БОМБАРДОВАЊА: Дејан Илић - труба утихнула због пандемије

Д. РИСТИЋ

петак, 07. 08. 2020. у 18:15

КОРОНА ГОРА ОД РАТОВА И БОМБАРДОВАЊА: Дејан Илић - труба утихнула због пандемије

Фотро: Приватна архива

ЗБОГ ситуације настале пандемијом корона вируса, музичаре је погодила финансијска криза.

Изузетак нису ни Србима омиљени трубачки оркестри.

Трубачи су увек делили судбину свога народа. Труба је та која је позивала на борбу за слободу, оплакивала мртве, славила рођења, свечаности и победе. Труба за већину оркестара са југа Србије значи живот, али и егзистенцију као породични посао. У времену пандемије коронавируса, све је то доведено у питање.

Дејан Илић из Владичиног Хана, попут многих својих колега, читав живот је посветио труби, музици и песми. Свирао је по целој Србији и даље, у многим европским земљама. Оркестар је наследио од оца Новице, а планира да га преда свом наследнику Александру. Ипак, његова труба већ месецима мирује.

- За последње 22 године, колико радим као музичар, први пут се дешава да је све стало, нема концерата, фестивала, чак ни свадбених весеља. Отказано је Власинско лето, по први пут и Гуча, а ми смо морали да откажемо и већ договорених педесетак наступа. У људе се увукла нека несигурност и страх - искрен је Дејан.

Оваква ситуација није владала ни за време ратних сукоба, па чак ни у време НАТО агресије, каже он.

- Био сам на ратишту три месеца, а после тога се живот одмах наставио, па труба у руке и свирај - сећа се Илић.

Било како било, Дејана оптимизам не напушта. Док је људи, биће и весеља, а на њима је труба неизбежна. Да се ово заврши вец једном, па да се опет веселимо и дружимо. Да муку оставимо иза себе, а живот да славимо, како је одувак било, поручује Дејан Илић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)