ЛИСТА НАЈБОЉИХ АЛБУМА КОЈЕ НИКАДА НИСТЕ ЧУЛИ: Српски музичари у првих 10, Екрем и Борис - благо светске музике

Д. РИСТИЋ

01. 08. 2020. у 20:31

ЛИСТА НАЈБОЉИХ АЛБУМА КОЈЕ НИКАДА НИСТЕ ЧУЛИ: Српски музичари у првих 10, Екрем и Борис - благо светске музике

Фото: Архива "Новости"

ЦЕЊЕНИ музички магазин "Сонглајнс", који пише о традиционалној, савременој, народној и фузијској музици из целог света, објавио је листу "најбољих албума које никада нисте чули".

На њој су високо пласирана два остварења српских музичара Бориса Ковача и Екрема Сајдића.

Албум "Последњи балкански танго", композитора и саксофонисте Бориса Ковача, снимљен за време НАТО бомбардовања 1999, објављен две године касније за немачку кућу "Пирана", заузео је четврто место на овој листи. У пропратном тексту главног уредника магазина пише да "Ковачев надреалан и незабораван одговор на болно растурање Југославије има катарзичну моћ која слушаоца баца у гротло апокалиптичне плесне забаве".

На шестој позицији листе је албум трубача Екрема Сајдића из Врањске Бање, "Реке среће", објављен под фирмом "Екрем и Џипси грувз" 2002, такође за немачког издавача. Рецензент констатује да је чудно да је овај албум прошао прилично незапажено у јеку интересовања за балканске трубе, и додаје да се ради о најспоријем и најмисаонијем звуку овог жанра, који одише туробним расположењем. Истиче се и ненаметљив допринос једног од најцењенијих српских џез трубача Душка Гојковића.

- Екремова тужна труба сугерише уморни балкански блуз. На овом изврсно снимљеном албуму, свака од 12 песама поседује запањујући идентитет. У врућим летњим ноћима слушао сам "Реке среће" и пустио да звук лебди изнад мене, тромо и исконски - пише одушевљени рецензент.

Оркестар Екрема Сајдића годинама остаје у сенци познатијих трубачких бендова са југа Србије, где иначе влада невероватно јака конкуренција, али је успео да освоји титулу најбољег оркестра у Гучи 1998.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)