ПРИЗНАЊЕ ЧАСОПИСА “СОНГЛАЈНС”: Борис и Екрем међу неоткривеним благом светске музике

Д. Ристић

30. 07. 2020. у 11:25

ПРИЗНАЊЕ ЧАСОПИСА “СОНГЛАЈНС”: Борис и Екрем међу неоткривеним благом светске музике

Архива

ЦЕЊЕНИ музички магазин "Сонглајнс" објавио је листу "најбољих албума које никада нисте чули", на којој су високо пласирана два остварења наших музичара.

Албум "Последњи балкански танго", композитора и саксофонисте Бориса Ковача, снимљен за време НАТО бомбардовања 1999. године, а објављен две године касније за немачку кућу Пирана, заузео је 4. место на овој листи.

Плоча која комбинује танго са звуцима традиционалне музике наших простора, слушаоца убацује у гротло апокалиптичне плесне забаве. Ковачев надреалан и незабораван одговор на болно растурање Југославије има катарзичну моћ која и даље траје, стоји у пропратном тексту главног уредника магазина.

На 6. месту ове листе је албум трубача Екрема Сајдића из Врањске Бање "Реке среће", објављен под фирмом "Екрем и Џипси грувз" 2002. године, такође за немачког издавача. Рецензент констатује да је чудно да је овај албум прошао прилично незапажено у јеку интересовања за балканске трубе, и додаје да се ради о најспоријем и најмисаонијем звуку овог жанра, који одише туробним и атмосферичиом расположењем. Такође, истиче се и ненаметљив допринос једног од најцењенијих српских џез трубача, Душка Гојковића.

- Екремова тужна труба сугерише уморни балкански блуз. На овом изврсно снимљеном албуму, свака од 12 песама поседује запањујући идентитет. У врућим летњим ноћима слушао сам "Реке среће" и пустио да звук лебди изнад мене, тромо и исконски - пише одушевљени рецензент.

Архива

Оркестар Екрема Сајдића годинама остаје у сенци познатијих трубачких бендова са југа Србије, где иначе влада невероватно јака конкуренција, али је успео да освоји титулу најбољег оркестра у Гучи 1998. године.

Покренут 1999. године, Сонглајнс је водећи магазин који покрива традиционалну, савремену, народну и фузијску музику из целог света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)