ПРИЗНАЊЕ ЧАСОПИСА “СОНГЛАЈНС”: Борис и Екрем међу неоткривеним благом светске музике

Д. Ристић

30. 07. 2020. у 11:25

ЦЕЊЕНИ музички магазин "Сонглајнс" објавио је листу "најбољих албума које никада нисте чули", на којој су високо пласирана два остварења наших музичара.

ПРИЗНАЊЕ ЧАСОПИСА “СОНГЛАЈНС”: Борис и Екрем међу неоткривеним благом светске музике

Архива

Албум "Последњи балкански танго", композитора и саксофонисте Бориса Ковача, снимљен за време НАТО бомбардовања 1999. године, а објављен две године касније за немачку кућу Пирана, заузео је 4. место на овој листи.

Плоча која комбинује танго са звуцима традиционалне музике наших простора, слушаоца убацује у гротло апокалиптичне плесне забаве. Ковачев надреалан и незабораван одговор на болно растурање Југославије има катарзичну моћ која и даље траје, стоји у пропратном тексту главног уредника магазина.

На 6. месту ове листе је албум трубача Екрема Сајдића из Врањске Бање "Реке среће", објављен под фирмом "Екрем и Џипси грувз" 2002. године, такође за немачког издавача. Рецензент констатује да је чудно да је овај албум прошао прилично незапажено у јеку интересовања за балканске трубе, и додаје да се ради о најспоријем и најмисаонијем звуку овог жанра, који одише туробним и атмосферичиом расположењем. Такође, истиче се и ненаметљив допринос једног од најцењенијих српских џез трубача, Душка Гојковића.

- Екремова тужна труба сугерише уморни балкански блуз. На овом изврсно снимљеном албуму, свака од 12 песама поседује запањујући идентитет. У врућим летњим ноћима слушао сам "Реке среће" и пустио да звук лебди изнад мене, тромо и исконски - пише одушевљени рецензент.

Архива

Оркестар Екрема Сајдића годинама остаје у сенци познатијих трубачких бендова са југа Србије, где иначе влада невероватно јака конкуренција, али је успео да освоји титулу најбољег оркестра у Гучи 1998. године.

Покренут 1999. године, Сонглајнс је водећи магазин који покрива традиционалну, савремену, народну и фузијску музику из целог света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)