ШВИНДЛЕРИ, ДРУГИ ДЕО: Дејан Луткић о наставку серије

Ј. БАЊАНИН

25. 07. 2020. у 14:32 >> 14:32

ЈЕДАН од ишчекиванијих домаћих телевизијских пројеката је наставак серије "Швиндлери", у продукцији "Телекома Србије", Радио-телевизије Србије и продуцентске куће Дејана Луткића "Атос филм".

ШВИНДЛЕРИ, ДРУГИ ДЕО: Дејан Луткић о наставку серије

Фото М. Шаренац

Сценарио друге сезоне управо пише млади сценариста Адам Ранђеловић, а супервизор му је Ђорђе Милосављевић, који је потписао сценарио прве сезоне.

- Редитељ ће у наставку бити Слободанка Радун, која је режирала, између осталог, серију "Група". Она живи и режира у Прагу, а и завршила је чувену Прашку школу. Вероватно ће редитељ поново бити Мирослав Лекић - открива, за "ТВ новости", Дејан Луткић.
Нових 12 епизода биће емитовано следеће године на "Телекомовом" каналу Суперстар, а потом и на РТС.

- Снимање би требало да траје, по неким нашим прорачунима, отприлике 70 дана. Сада чекамо да се ова епидемиолошка ситуација релативно смири и стабилизује да бисмо уопште кренули у целу причу. Пошто ништа не зависи од нас већ од околности, које су ванредне, видећемо како ће се ствари развијати у наредних 10 до 15 дана, па ћемо одлучити када ћемо тачно почети са снимањем - објашњава Луткић.

Прва сезона "Швиндлера" снимана је у малом филмском граду у Кошутњаку, који је "глумио" Паланку, као и у Новом Саду, Војводини и на још неким локацијама.

- Цео тај град биће мало преуређен и имаће неке додатке, а остале локације снимања биће мање-више сличне. Паланка остаје главни лик у причи, али биће још свега и свачега. Не могу да откривам ништа о сценарију, нити о глумачкој подели јер још нисмо завршили. Требало би и даље да будем Отон Муха, али нисам још обавио разговор са собом - духовит је Луткић.

Необична прича и естетика "Швиндлера" привукла је велику пажњу гледалаца. Серија ће жанровски остати хумористичка, а наставак ће, како објашњава Луткић, бити надоградња прве сезоне и у сценарију и у визуелним елементима:

- Наша идеја била је да направимо серију која је другачија по визуелној естетици, начину кадрирања и свему осталом. Зато ми је веома драго да ју је публика прихватила јер заиста ниједног тренутка док смо је спремали нисам о рецепцији размишљао. "Швиндлере" људи или јако воле или не воле. Не постоји средина и коментар "онако, није лоше". Или је серија људима фантастична или им је без везе. То је добар показатељ да смо направили квалитетну ствар.

Заплет прве сезоне пратио је потрагу за добитничким лозом извученим у Паланци, као и судбине превараната и ситних крадљиваца, који то заправо нису.

- Бавили смо се причом која је, пре свега, идеја Ђорђа Милосављевића. Нисмо никога цитирали, нити смо имали намеру да било кога спомињемо или да алудирамо на било шта - истиче Дејан Луткић. - Живимо у свету у коме су швиндлери распрострти на милион страна. За тај свет о коме причамо није битна епоха у коме се догађа, односно да ли је реч о данашњем времену, јер такви људи су увек актуелни. Стремили смо томе да причу смештену у двадесете или тридесете године прошлог века учинимо универзалном. Радња се дешава у Србији, али нема прецизног одређења где се Паланка налази управо да се нико не би осетио лоше због тога што се Паланка зове овако или онако. Што се каже, свака сличност је случајна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dragan

26.07.2020. 22:33

Lutkiću, molim vas nemojte, ovo nije priča za Vaš renome, dosadniju priču, bez ideje i niti nisam gledao nikada. Nemojte molim Vas ,,ubijati" Jagodiće koji su brilijantni a ovi su jadni. Molimo Vas Neeeeeee.