КАТАРИНА ЛАЗАРЕВИЋ ПЕТРОВИЋ: Оно што једемо носи енергију, љубав и успомену

МАЈА ЈЕШИЋ

17. 07. 2020. у 17:03

У НОВОМ серијалу "Гастрономад", једном од најгледанијих на Јавном сервису, у продукцији "Адванс медија", који ће се емитовати, од уторка, 21. јула (РТС 1), биће и много новитета.

КАТАРИНА ЛАЗАРЕВИЋ ПЕТРОВИЋ: Оно што једемо носи енергију, љубав и успомену

Фото Александар Деспотовић

Овога пута место Лепог Брке заузеће још лепша Катарина Лазаревић Петровић, новинарка и познато ТВ лице, која је до сада радила веома гледану емисију на Кичн ТВ "Катаринине чаролије". Сада у новим изазовима харизматична водитељка преузима варјачу и креће у авантуре по целој Србији, истражујући гастро-тајне свих кутака наше земље. Лепу Катарину ТВ публика је запамтила као неустрашиву репортерку ТВ Б 92, која је из дана у дан изненађивала гледаоце радећи - временску прогнозу. Биле су то праве ТВ минијатуре у којима је јављала какво нас време очекује скачући из падобрана, сурфујући на скејтборду, јурећи на ролерима, па са маском за гњурење из базена, уклапала је боју кишобрана са бојом тек процветалог пролећног цвета, јављала се из Зоо-врта, из авиона, камиона.. Публика је једва чекала да прођу вести, да виде шта је Каја смислила ново тог дана, а биле су то праве креативне вратоломије. Сада је мама преслатке бебе, шета је, успављује, купа, а успут и кува.


 Први пут гастрономад је дама. Да ли ћете "помрачити" славу свог претходника, Лепог Брке и доказати да мушкарци нису бољи кулинари и истраживачи у гастрономским авантурама?
- Велики је изазов преда мном. Авантуриста сам и љубитељ нових укуса. Гастрономад сам по својој природи. Покретач ми је страст према кувању, али и уживању у гурманлуцима. Мушкарци јесу велики мајстори, али и жене умеју да заблистају као врхунски кувари. Све више жена осваја светске пиједестале у најпрестижнијим ресторанима.

Храна је проткана етнологијом и културом, па који делови Србије ће бити посебан изазов? Да ли ће легенде или историјске чињенице везане за гастрономију неког краја бити посебно уписане на вашој гастро-мапи?
- Управо то. Занима ме прича која употпуњује намирницу. Занима ме пут који је одређено јело, или састојак, прешло током векова. И сами знате да је за право уживање у храни битан и амбијент, као и чињеница да оно што једемо са собом носи енергију, љубав и успомену. Наслеђе кроз културу и гурманлуке са собом носи невероватне приче, па бих волела да спремамо нешто што се јело на дворовима или на свадбама, за Божић, Ускрс... Да се вратимо у епохе и да дочарамо како су се хранили Немањићи, Лазаревићи, Хајдук Вељко, Милош Обилић и многи други. Знамо да су зачини некад били вреднији од злата. Пут намирница је врло занимљив. Поред тога, волела бих да сазнам шта је био лек или здрав оброк који су јели наши преци, јер верујем да су и те како знали када се шта једе.

Фото Advance Media

 

Бака вам је Словакиња, да ли ће вас храна и укуси одводити и у крајеве земље у којима живе различите етничке заједнице?

- Наравно. Одрасла сам у мултиетничкој средини, а затим се удала за Пазарца. Одувек сам волела различите укусе, приче и културу. Једва чекам да сретнем најразличитије људе, да се упознам са њиховим обичајима и осетим то поштовање када те неко прими у свој дом и исприча оно што се преносило са колена на колено.

Да ли постоји нека бележница ваше баке коју сте сачували и одакле црпите инспирацију?
- Мама има рецепте, које је записивала, од своје мајке, и када је требало да почнем са снимањем првог кулинарског серијала на Кичн ТВ под називом "Катаринине чаролије", пронашла сам бакин кувар са традиционалним словачким рецептима који се зове "Кучарка". У тој књизи је мојој баки посвету на словачком написала њена најбоља другарица. Расплакала ме је, врло је дирљива. Књига је стара више од пола века и увек је уз мене. Често користим неке мале трикове из ње док кувам. Мислим да би бака била веома поносна на мене да је жива. Научила ме је многим вештинама и подржавала у првим кулинарским мајсторијама.

Фото Промо

 

Били сте врло оригинални и креативни док сте радили временску прогнозу, па да ли ћемо такву неустрашиву, помало ексцентричну и пуну неисцрпних идеја Кају моћи да очекујемо и у новој дисциплини - гастрономији?

- Да, то је остало у сећању многих и мислим да након тога више нико није успео да ме замени. Надам се да ћу тако да поставим и неки нови стандард и у оваквој емисији. Моја природа јесте таква, па се надам да ће се гледаоцима допасти. Волим људе, нове приче, волим да кувам, да учим, да истражујем. У мени су то и препознали и гледаоци, али и продуценти "Гастрономада".

"Гастрономад" је, од почетке емитовања, у првих пет емисија по гледаности на РТС. Да ли имате трему да "останете на нивоу задатка"?
- Немам трему, али осећам велику одговорност јер ми је указано поверење да то одржим или подигнем на још виши ниво. "Гастрономад" има своју публику, има традицију и то изузетно поштујем. Искрено ћу се трудити, и верујем да ће то гледаоци препознати. Искрена љубав према послу се осети, а труд увек исплати. Након 15 година рада на телевизији стекла сам искуство и поверење, само остаје још да докажем и да сам одлична и у кухињи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?

18. 04. 2024. у 10:00

Коментари (0)

УЕФА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Ево шта ће Белорусија да уради због ЕУРО 2024