БУРНИ ЖИВОТ И ЦЕНА СТРАДАЊА АЛЕКСАНДРА: На снимању серије “Краљ”

Jelena Banjanin

27. 06. 2020. у 15:44

УШУШКАНА у зеленило Белог двора на Дедињу, екипа серије и филма "Краљ", чији сценарио и режију потписује Здравко Шотра, вредно је радила три седмице. Снимање на тој локацији, где их је посетила екипа "ТВ новости", приведено је крају, како би се наставило у Тополи, на Опленцу и другде у Србији. Прича о животу краља Александра Првог Карађорђевића, заснована на роману "Александар од Југославије", Вука Драшковића, настаје у продукцији "Јунајтед медије" и "Вижн тима". Радња серије, чијих би 15 епизода требало да буде емитовано на јесен на каналу Нова С, смештена је између 1918. и 1934. године.

БУРНИ ЖИВОТ И ЦЕНА СТРАДАЊА АЛЕКСАНДРА: На снимању серије “Краљ”

Фото: Војислав Данилов

- Радимо већ скоро месец дана у прелепом амбијенту Белог двора. Од њега смо створили и кућу Крсмановића, која је привремено била седиште краља, и Стари и Нови двор. Александар је изградио Бели двор, али није поживео довољно да ужива у њему. Имали смо француског копродуцента и требало је да идемо у Париз и Версај да снимамо аутентичне догађаје, попут Версајске конференције. Французи су били заинтересовани за овај пројекат, али тамо су сада ванредне околности и не знам да ли ћемо успети да остваримо оно што смо се договорили. Изграђен је филмски атеље у близини Панчева, у ком ћемо компјутерски да правимо различите амбијенте, на пример Загреба и других места. Посао је веома обиман, нарочито за мој узраст - шали се редитељ Здравко Шотра.

У фокусу је историјска личност која је, по Шотриним речима, доста скрајнута.

- Александра представљамо као човека коме је судбина наменила тешке задатке, који се рвао са бројним отпорима, и на крају платио главом то што је хтео. Младост му је прошла у ратовању, а потом се нашао пред страшним задатком стварања нове државе против које су били многи. Његова идеја, слична данашњој Европи, била је да народи разних вера, али доста блиски по пореклу, живе заједно.

Главну улогу игра Љуба Булајић, којег затичемо како излази са сета у предворје Белог двора и посматра портрет краља Александра у природној величини, рад чувеног Паје Јовановића.

- Осећам велико бреме - осмехује се Булајић гледајући "своју" слику. - Личимо у неким цртама, али Шотра и ја се, пре свега, трудимо да се држимо историјских догађаја и Александрових карактерних особина. Ипак, биће то краљ Александар на Шотрин и мој начин. На пример, историјска је чињеница да се на двору највећи део времена говорило на француском језику, а када је причао на српском, Александар је говорио ијекавицу. Одлучили смо да мој Александар говори српски на екавици, а када прича са својим Црногорцима, да се пребаци на ијекавицу.

Фото: Војислав Данилов

Tekst potpisa

Враћамо се са Булајићем на сет, где се припрема сцена из 1928. године. Угледне званице дошле су да краљевском пару честитају на принови. Иако влада тишина, беба се расплакала, па је умирује Тамара Алексић у улози краљице Марије Карађорђевић. Румунска принцеза Марија удала се за Александра у 22. години, а како нам објашњава Алексићева, њихов однос је био веома стабилан упркос свим политичким недаћама.

- Марија прати одрастање деце и пази на мужа који брине о држави, али о себи никако. Била је верна човеку кога је волела, гледала га је као супруга, али и као дете, те је имала потребу да га заштити. Срби су Марију прихватили као своју и назвали је Краљица Мајка - истиче Алексићева.

Фото: Војислав Данилов

Tekst potpisa

Марија је била еманципована за оно време, говорила је неколико страних језика и возила је аутомобил.

- Пошто нисам возач, продукција ми је обезбедила часове вожње - са осмехом нам открива Тамара. - Све глумце чији ликови говоре на страним језицима, послали су на часове румунског, француског и других језика. Први пут у животу сам се за улогу угојила 6-7 килограма, јер је Марија била мало једрија од мене. Највећи изазов ми је био Маријин необичан изговор српског. Упркос увежбавању, пред сваки кадар имам страх да ли ћу Марију да дочарам на висини.

Исту бојазан, чини се, имала је и Наташа Нинковић, која игра краљицу Јелену. Док је била у шминкерници, посвећено је пролазила кроз сцену телефонског разговора са регентом Александром, у којој треба да говори "по црногорски".

Фото: Војислав Данилов

Tekst potpisa

- Први дан сам на снимању и имам малу улогу, такорећи сценицу, али част је радити са Шотром - кратко нам је рекла Нинковићева и вратила се понављању реплика.

- Увек постоји одговорност када се играју историјске личности. Покушавам да схватим и историјске контексте и интимна осећања човека који се залаже за права свог народа - каже нам Небојша Илић, који тумачи Стјепана Радића, хрватског политичара, оснивача Сељачке странке, који је био бескомпромисно против уједињења у заједничку државу, и у кога је у Народној скупштини пуцао радикал Пуниша Рачић.

Фото: Војислав Данилов

Tekst potpisa

- Стјепан Радић је живописан лик, врхунски политичар, који не бира средства да дође до онога што жели, сматрајући, наравно, да ради добро. Зато су ово сложене приче и осећања, а сама тема и историјски период су веома занимљиви. Никада нисам имао потребу за политичким ангажманом, а Стјепан Радић је у потпуности политички ангажован - каже Илић.

ВИШЕ ОД СТОТИНУ ГЛУМАЦА

У СЕРИЈИ "Краљ" заиграће више од стотину глумаца. Војводу Живојина Мишића требало је да игра Жарко Лаушевић, али тај лик ће оживети Танасије Узуновић, док ће Лаушевић тумачити краља Николу Првог Петровића. Како сазнајемо, дошло је до још неких измена у глумачкој екипи. Милош Тимотијевић ће, уместо Дејана Луткића, играти принца Ђорђа Карађорђевића, а Петар Михаиловић, уместо Андрије Кузмановића, генерала Петра Живковића. Било је планирано да улогу Стјепана Радића тумачи Сергеј Трифуновић, али смо на сету у Радићевом костиму затекли Небојшу Илића.

Фото: Војислав Данилов

Tekst potpisa
ВЕРА КАО ТОМИСЛАВ

БЕБА, која је у серији мали принц Томислав, заправо је двомесечна девојчица Вера. Њена мајка, Бојана, није глумица, али заиграла је улогу краљевске дадиље.

- Екипа је смислила да је лакше са бебом на сету када је ту мама. Добро су се то досетили, мада мени не би сметало да је придржи неко други. Вера није свесна, али имаће лепу успомену - каже Бојана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)