НАПУЉСКА САГА НА НАШИМ ЕКРАНИМА: "Моја генијална пријатељица" на РТС2

Ј. БАЊАНИН

26. 06. 2020. у 18:23

ШТА год се крило иза псеудонима Елена Феранте, жена, мушкарац или чак и неколико аутора, тај псеудоним интригира светске читаоце барем деценију. И није се макло од нагађања ко је тај тајновити писац. Елена пише још од 1992, али је репутацију светски значајног писца стекла "напуљским романима", серијалом четири књиге објављене од 2012. до 2015. године. Серију "Моја генијална пријатељица", писану по мотивима тих романа, амерички ХБО и италијански РАИ и TIMVision емитују од 2018, а српска публика моћи ће да је гледа од 27. јуна на РТС 2. Епизоде ће премијерно бити емитоване суботом и недељом око 22 часа, а репризиране уторком и средом око 22.30.

НАПУЉСКА САГА НА НАШИМ ЕКРАНИМА: Моја генијална пријатељица на РТС2

Фото: Промо

Серија прати шездесет година пријатељства (и непријатељства, и љубави, и мржње) Елене Греко и Рафаеле Черуло, одраслих у сиромашном и насилном послератном Напуљу. Од девојчица се тамо не очекује да наставе да се образују после завршене основне школе, али и Елена и Рафаела имају талента за много више. Еленини родитељи коначно пристају на то да њихова ћерка настави школовање, али Рафаелини одбијају да то приуште свом детету, због чега се девојчицама путеви разилазе. Кроз та два различита а трајно испреплетена живота, Елена Феранте приказује италијанске социјалне и приватне ломове у деценијама након Другог светског рата. Напуљ се, и поред технолошког напретка, за све то време друштвено не мења много набоље, а тај оквир обликује и Елену и Рафаелу, и поред различитог животног успеха и статуса.

Мада носи име првог романа, планирано је да серија "Моја генијална пријатељица" радњом покрије сва четири, а прича о пријатељству и љубомори, о друштву које окива жене и децу, о побунама и изневереним надама, побрала је свеопште похвале. Критичари су у њој пронашли славне филмске епохе попут италијанског неореализма и француског новог таласа. Режисер Саверио Костанцо свакако је пратио традицију неореализма када је - на захтев Елене Феранте, која је консултант - прихватио да роле Елене и Рафаеле из детињства повери девојчицама које нису глумице. Актери се приде служе дијалектом који се користи у Напуљу, па су титлови неопходни и италијанској публици. Посебне похвале серија је добила због тога што је верно пренела комплексан однос главних јунакиња из књига Ферантеове.

- У преношењу приче с папира на екран највише ме је запањило време које је посвећено главним јунакињама, и колико се и даље чини револуционарним када неко на екрану на тај начин истражује женска пријатељства. Невероватно је, заиста, видети да је тако много времена посвећено разговору девојака о латинском, о менструацији и књигама. Жижа је на односу које Елена и Рафаела имају међусобно, а не према мушкарцима у причи - а тај је однос напет и такмичарски, као што је интиман и поучан - записала је колумнисткиња енглеског "Гардијана" Ријанон Луси Кослет о првој сезони серије.

Будући да Елена Феранте већ скоро тридесет година крије идентитет, и сарадња са њом морала је да буде необична.

Фото: Промо

Tekst potpisa

- Написали бисмо сезону, послали Ферантеовој сценарио, а она би узвраћала писменим примедбама. Неки пут би прерадила дијалоге, али од почетка сам схватио да је веома отворена за сваку промену коју бисмо предложили, у односу на књигу. Неки писци су веома конзервативни када је реч о њиховим делима, али Елена Феранте познаје и воли филм. Схвата слободу која разликује филм од литературе - рекао је недавно режисер Саверио Костанцо.

ХБО, РАИ и TIMVision засада су снимили две од планиране четири сезоне, а крајем априла објавили су да је уговор обновљен и за трећу сезону.

Фото: Промо

Tekst potpisa
ЧЕТИРИ ГЛУМИЦЕ ОЖИВЕЛЕ ЕЛЕНУ ГРЕКО

ПОШТО серијал "Моја генијална пријатељица" прати одрастање двеју главних јунакиња, било је неопходно ангажовати неколико глумица да би се оживели њихови различити узрасти. Тако Елену Греко као веома младу тумачи Ингрид дел Ђенио, затим је као тинејџерку и девојку играју Елиза дел Ђенио и Маргерита Мацуко, док је у позном добу портретише Елизабета де Пало. Њену пријатељицу Рафаелу Черуло играју Лудовика Насти и Гаја Ђираче, а још неколико ликова, попут Рафаелиног мужа, тумачи више глумаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)