ОТИШАО ВИЗИОНАР МОДЕ И СУДБИНЕ СВЕТА: Био је визионар моде, али и читач судбине

Горан Чворовић дописник из Париза

04. 02. 2023. у 09:00

НАСТАВАК НАСЛОВА: Модни свет у жалости - у 89. години преминуо Шпанско-Француски креатор Пако Рабан који је раздрмао учмалу сцену шездесетих

ОТИШАО ВИЗИОНАР МОДЕ И СУДБИНЕ СВЕТА: Био је визионар моде, али и читач судбине

Фото Instagram/pacorabanne

Чувени модни креатор Пако Рабан, који је са много мање успеха пловио водама судбинских предсказања, преминуо је јуче у 89. години, у својој кући у месту Портсал Плудалмезо у Француској, у близини Бреста, на атлантској обали, где је живео последњих година. Остаће упамћен по својој ексцентричности и слободи креације.

- Од суштинског значаја је да учините да се говори о вама, да се разликујете од других. Никада не копирајте - говорио је Рабан за живота, дајући рецепт за успех.

Креатор одеће, накита и парфема светског гласа, правог имена Франциско Рабанеда Куерво, рођен је 18. фебруара 1934. у Пасаји, у шпанском делу Баскије. Самоуки креатор, био је окружен модом од малих ногу, јер му је мајка била главна кројачица код Кристобала Баленсијаге, са седиштем у Сен Себастијану.

Фото Profimedia

Бежећи од грађанског рата у Шпанији, његова мајка је са малим Паком и још троје деце препешачила Пиринеје и пребегла 1939. у Морле, а затим у Брест, где су се током рата крили од Гестапоа. Његовог оца, официра, убили су франкисти 1936. Пако Рабан је остао у Бретањи све до 1951. и дефинитивно се заљубио у овај регион. Тада је отишао на студије архитектуре на Националној високој школи лепих уметности у Паризу. Пуних 10 година га је пројектовању подучавао специјалиста за армирани бетон Огист Пере. Цртеж му је, кажу, био изузетно прецизан. За време студија зарађивао је радећи крокије за модне куће као што су "Диор", "Живанши", "Баленсијага", као и за произвођача ципела Шарла Журдана. Убрзо је постао и аксесоариста за Нину Ричи и Пјера Кардена.

Пако у друштву славног Салвадора Далија, Фото Profimedia

- Брзо сам приметио да су париски креатори уживали у ставу који је био превише пасе (назадан) за мој укус - говорио је.

- Свет се увелико мењао и мода се заглибила у страшној непокретности. Тако је у мом уму, у духу дадаиста, проклијао пројекат представљања сопствене колекције високе моде, у гесту провокације и револта, у нади да ћу мало раздрмати ову инерцију и промовисати, можда, већу модерност.

Хаљина из култног филма "Барбарела", Фото Profimedia

Учмалу модну сцену заиста је размрдао шездесетих. На велика врата ушао је 1964. године са "12 експерименталних хаљина у савременим материјалима", што је затим допунио и ревијом 1966. са "12 неносећих хаљина", где је, на писти, са босим манекенкама, у чувеном хотелу "Џорџ Пети", представио надасве смеле креације у оквиру модног "Манифеста", од алуминијума, металних дискова и провидне пластике! Коко Шанел је тада узвикнула да Пако Рабан није кројач, већ металург. Заиста, понекад је више користио апарат за варење, него шиваћу иглу, приметили би модни критичари тога доба. У звезде га је винула зелена метална мини-хаљина коју је 1968. креирао за научнофантастични филм "Барбарела" и Џејн Фонду.

Човек који је инспирисао генерације креатора био је познат и по својим ексцентричним предсказањима и визијама. Тако је у јавности причао да може да чита судбину, да је виђао ванземаљце, да је Бога срео три пута, да се више пута до сада реинкарнирао, те да је у претходним животима био проститутка за време Луја Петнаестог или одговоран за смрт Тутанкамона. Неуспешно је 1999. године "предвидео" и да ће се свемирска станица "Мир" срушити на Париз, а имао је још сличних катастрофичних визија које се, срећом, нису обистиниле.

Осим хаљина дизајнирао је и парфеме, Фото Instagram/pacorabanne

Оне друге, модне визије, остварио је с пуно успеха. Из креација високе моде повукао се почетком двехиљадитих, али је још неколико година касније наставио да се бави конфекцијом, на радост оних које је одушевљавао својим моделима. Није заобишао ни нашу сцену. Зорица Брунцлик је једном приликом изјавила да се осамдесетих појавила у филму "Какав деда, такав унук" у хаљини Пака Рабана, коју је лично добила од њега после једне ревије.

Фото Танјуг

КРАСИЛА ГА ВИСОКА КУРТОАЗИЈА

ЦЕЛОГ живота Пако Рабан је био заљубљен у Бретању. Ту је, на обали мора, купио и кућу, за коју је инсистирао да буде изграђена по тачним пројектима који се уклапају у локални необретонски амбијент.

- Био је веома омиљен у нашој заједници. Имао је једноставност људи који знају одакле долазе. Радо је причао о својој младости - изјавила је Маргерит Ламур, председница општине места у ком је живео, истичући да га је красила висока куртоазија.

Фото ЕПА

У ПРВОМ РЕДУ НА РЕВИЈИ ЧЕДОМИРА ЧЕДОМИРА

ЧУВЕНИ југословенски креатор, сада покојни Чедомир Чедомир, чије су венчанице седамдесетих година 20. века биле ствар престижа, испричао је једном приликом да су на његовим модним ревијама у тадашњој СФРЈ седела имена попут Пака Рабана и Пјера Кардена.

- Сајам моде је тада био велика манифестација и сви креатори као што су Пако Рабан и Пјер Карден су долазили код нас у Југославију - рекао је Чедомир. - Ми смо тада учествовали на "Модафесту", интернационалној модној манифестацији са седиштем у Загребу. Идеја је била да се бродом крене од Дубровника и дође до Опатије, са добро смишљеним забавним програмом. Били смо заиста повезани са светом. Није било елите у данашњем смислу, али су се људи из истог света окупљали, дружили, летовали. Било је сасвим уобичајено да спојите посао и задовољство. Ја сам имао жути "спачек" који сам обожавао и у ком сам у Београду провозао и славног Пјера Кардена, који је отворио кишобран у ауту како би се заштитио од прокишњавања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

Безбедност у саобраћају као значајан елемент одрживе мобилности и ЕСГ стандарда