"ЛАЛОШКИ СВИНГ“ У СРЦЕ ГАЂА : На Избору за песму Евровизије и новосадски бенд "Херценшлус"

С. БАЈИЋ

30. 01. 2023. у 21:39

НОВОСАДСКИ бенд "Херценшлус", на фестивалу „Песма за Евровизију 2023“, такмичиће се композицијом „Временска зона“, урађеном у маниру јединственог, свеопште допадљивог музичког израза, „лалошки свинг“, који тај састав негује од оснивања.

ЛАЛОШКИ СВИНГ“ У СРЦЕ ГАЂА : На Избору за песму Евровизије и новосадски бенд Херценшлус

С.Бајић

 Бобан Џевердановић, музичар са дугом километражом, оснивач бенда, аутор текста, музике и аранжмана, истиче да песма говори о неусклађеном животном ритму и мимоилажењу две девојке заљубљене у истог момка.

- Певају је у дуету два наша вокала, Теодора Бојана Леко и Чедана Ђокић, а у раду на тексту и уопште, инспирацији, заслуге припадају Тодори Стојиновић, нашој бившој чланици- каже Џевердановић.- Песма је у нашем стилу, прилагођена фестивалском наступу и у неким деловима зачињена сегментима „Шеве“ и „Чачак кола“ па чак и деоницом која потсећа на соло бенда АЦ ДЦ, а заправо је и сингл за најаву нашег другог албума који, како очекујемо, излази на лето.

За одлуку да наступе на избору за песму Евровизије, „кривац“ је, Констракта!

- Управо од Констракте та манифестација је добила на значају. Она је отворила врата да се „мејнстрим“ проветри и да се мало шире види шта се све дешава на сцени. Такође, својом песмом и перформансом, Констракта је послала поруку која је имала ефекта, скренула пажњу, указала на ствари и она је морални победник. Очекивања су да ће сада бити много песама на тај фазон јер се увек појави неко ко опонаша.

ЧЛАНОВИ БЕНДА 

Бенд Херценшлус, поред оснивача и гитаристе, Бобана Џевердановића и вокала, Теодоре Бојане Лкео и Чедане Ђокић, чине Олесја Балаћ (виолина),Александар Ристић (бас), Јулије Дондо (бубњеви), Горан Панић (саксофон и кларинет), Сенад Јашаревић (клавир и хармоника) и Стјепан Ђурковић (тамбурица прим).

Херценшлус, међутим, наступа са сопственим аутентичним изразом, намерен да га приближи што већем броју љубитеља музике.

- Кажем, ми негујемо наш стил, прилагођен фестивалу, да буде нешто другачије и да буде занимљиво публици, којој се иначе допада наша музика. Аутентични смо, једини наступамо са акустичним инструментима. Желимо да представимо наш „лалошки свинг“ као мешавину различитих стилова и утицаја у војвођанској музици, који није копија нити опонашање стилова. Наш израз је проткан џипси џезом, свингом, попом, тамбурашким мелосом ..., а кроз текстове се назиру и провлаче Војводина, моји родни, Сремски Карловци…

БОЛ ЗБОГ ЉУБАВНИХ ЈАДА

НА сцени су од 2015. године, карактеришу их хитови „Чај са медом”, „Бермет гос’н Киша”... а музика им је, како оснивач и гитариста, Бобан Џевердановић истиче, нешто попут купаже вина, мешавина различитих укуса, стилова и звука.

- Утицај околине је и у називу бенда. Херценшлус је стара војвођанска реч, потекла из немачког језика, која на српском значи пре свега инфаркт, али и сломљено срце због љубавних јада. То наговештава и о каквој музици је реч, оној која погађа директно у срце и покреће тело , ударац који човек доживи када се заљуби- каже Џевердановић.

Највећи утицај у музичком изразу и звук који карактерише бенд Херценшлус је, како Џевердановић потврђује, управо тамбурашка музика.

- У мојој музичкој каријери, дужој од четири деценије, радио сам са ауторским бендовима и песмама, а одлуку да се посветим „лалошком свингу“ је донела заправо, тамбурашка музика, коју сам имао прилику да свирам с једним од најбољих тамбурашких састава, Ад Либитумом. Та музика, заснована на широком звуку тамбурице, добила је у Херценшлусу и нову ноту- закључио је Џевердановић.


БОНУС ВИДЕО -ПРВИ, НАЈМЛАЂИ, НАЈУСПЕШНИЈИ: Занимљивости из богате историје Песме Евровизије


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

МНОГИ МИСЛЕ ДА ЈЕ ПОГРДНО Шта заправо значе изрази ћале и кева?