ВРИСАК КОЈИ НЕ СМЕ ДА СЕ ЧУЈЕ: Скандал на фестивалу о људским правима у Напуљу, прекинута пројекција филма

К. ЛАЛИЋ СПИРКОВИЋ

06. 12. 2022. у 05:00

НЕЗАПАМЋЕН скандал догодио се на фестивалу о људским правима у Напуљу. Филм "Врисак" Микеланђела Северњинија, који говори о повратку робовласништва у Либију, прекинут је после двадесетак минута приказивања јер се није допао активистима који, наводно, брину за људска права.

ВРИСАК КОЈИ НЕ СМЕ ДА СЕ ЧУЈЕ: Скандал на фестивалу о људским правима у Напуљу, прекинута пројекција филма

Фото Јутјуб принтскрин/Микеланђело Северњини

Њима су засметале приче савремених либијских робова које сведоче на које их све начине малтретирају трговци мигрантима, што траје последњих 10 година.

Северњинијева филмска прича је сасвим другачија него што је представљају браниоци права миграната који на обале Италије већ годинама "испоручују", закупљеним спасилачким трајектима, несрећне људе из Африке. Италијански режисер је први који је снимио филм у аутентичним притворским центрима у Либији, где су људи износили своја страшна сведочења директно у камеру. Како каже сам Северњини, његов документарац раскринкава десетогодишњи наратив о миграцијама у Европи.

- Централна тема филма је заробљеништво миграната и њихова експлоатација у Либији - пише "Антидипломатико".

Фото Јутјуб принтскрин/Микеланђело Северњини

- Ти јадни људи и не помишљају да дођу у Европу ризикујући своје животе на импровизованим чамцима, већ желе да иду кући. Огроман број њих није се обрео на обалама Либије под паролом "Европа или смрт", као што моћне невладине организације желе да поверујемо, већ једноставно зато што су преварени. Неко им је обећао лагодан живот у Либији, а на крају су постали робови који никада неће стићи у Европу.

Они раде на бушотинама нафте или обављају друге тешке послове све док год су потребни својим газдама - господарима Либијског рата. То је, по речима Северњинија, истина коју нико не жели да призна. У некада стабилној Џамахирији данас постоје робови због нафте и ту сурову истину откривају покретне слике италијанског режисера.

Микеланђело Северњини (десно) са актерима свог филма, Фото Јутјуб принтскрин/Микеланђело Северњини

Пројекција филма је прекинута после само 20 минута због интервенције одређених личности, активних у такозваним невладиним организацијама. Они су, једноставно, натерали техничаре да обуставе пројекцију и, зграбивши микрофон, почели да оптужују и вређају режисера Микеланђела Северњинија, не дозвољавајући му да проговори ни реч.

Тражено је да ћути упркос томе што је на хиљаде људи киднаповано, мучено и поробљено у Либији, а хиљаде барела сирове нафте украдено и прокријумчарено у Европу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

СИНЕ, НИЈЕ ТИ ЛАКО Легендарни Ћиро у скривеној камери: Новинар га излудео питањем, а онда - ШМЕКЕРСКА РЕАКЦИЈА! Био је велики (ВИДЕО)