НИШТА НИЈЕ ПРЕКО НОЋИ, СЕМ ЉУБАВИ: Драги Јелић о 52 године "Ју групе", почецима, тајни песме "Дунаве"...

Т. ЦВИЈЕТИЋ

18. 08. 2022. у 15:00

НАЈДУГОВЕЧНИЈИ српски и југословенски рок бенд "ЈУ група" препознатљивим звуком, мешавином гитара, народног мелоса и емоција, већ 52 године жари на сцени.

НИШТА НИЈЕ ПРЕКО НОЋИ, СЕМ  ЉУБАВИ: Драги Јелић о 52 године Ју групе, почецима, тајни песме Дунаве...

Фото Wood RS

Велики јубилеј, пола века рада, нису могли да обележе 2020. због пандемије короне, па ће то учинити 10. септембра на стадиону "Ташмајдан" у Београду. На концерту ће им се придружити 12 величанствених колега из бивше СФРЈ - Тихомир Поп Асановић, Момчило Бајагић Бајага, Јанез Бончина, Дејан Цукић, Никола Чутурило, Бора Ђорђевић, Звонимир Ђукић Ђуле, Бруно Лангер, Сеад Зеле Липовача, Саша Локнер, Дадо Топић и Влатко Стефановски.

Певач Драги Јелић (75) за "Новости" је открио коју причу крије песма "Дунаве", да ли би нешто променио у каријери, какав савет би дао младим рокерима који тек почињу...

- "ЈУ група" се родила у земунској синагоги 29. новембра 1970. године - каже за наш лист Драги.

- Чувени радио-водитељ и пилот Зоран Модли, који нажалост више није са нама, сетио се: "Хајде, кад већ свирате у овој мојој дискотеци, да вам дамо име 'Идејни посед'." Нама се то није свиђало, па је Модли рекао како би било добро да публика на улазницама гласа за име групе која није имала назив. Олакшица је била што смо рекли да ће се музика базирати на народном мелосу и фолклору, да ћемо певати искључиво на нашем језику. Неименовани кум из публике се сетио и предложио да се зовемо "ЈУ група", као Југославија. Знак ЈУ врло се лако памти.

Драгог смо питали да ли постоји нешто што би променио у каријери, а он нам је духовито одговорио да би једино године променио.

- Ја сам задивљен својим годинама и, у принципу, не знам шта бих променио - искрен је млађи брат оснивача и гитаристе "ЈУ групе" Жике Јелића.

- Не могу да променим ни себе ни публику. Све је супер, оно што сам замишљао у животу, то ми се и остварило и то се и догађа.

Причајући о историји песме "Дунаве", каже нам да су стихови ове култне нумере првобитно завршили у реци.

- Свим тадашњим члановима групе, а у то време Раша Ђелмаш је био бубњар, рекао сам да имам текст за нову песму "Дунаве" - казује нам рокер.

- Иначе, приликом одабира песама, волим да се консултујем са свима, да не буде да сам изричит у неким стварима. Међутим, десило се да се Петру није свидео текст. Песма му је била љигава, безвезе. "Какав је ово текст", рекао је и бацио га воду. Ја брзо ухватим онај папир и кажем: "Нема проблема, ми ћемо то снимити, а ако не буде добро, ја сам одговоран што то неће бити слушана песма." И тако се десило да смо "Дунаве" уврстили у репертоар и примећујем да је и данас радо слушана и веома добро прихваћена.

Фото Н. Скендерија

На питање како воли да проводи слободно време, Драги нам говори да иде на пијацу, шета поред реке, вози бицикл или седне на мотор или у ауто. А ако му се ништа од тога не ради, седне у неки кафић и попије кафу. Објашњавајући шта је потребно младим музичарима за опстанак на сцени, истиче како ништа не иде преко ноћи, сем једне ствари:

- Млади музичари морају да истрају, да буду упорни, да идеју коју имају спроведу, пласирају је публици. То ће им се кад-тад вратити добрим. Ништа не може преко ноћи, сем да се заљубите. Све остало мора да се ради, мора да постоји неко време, упорност, тврдоглавост, па и мало среће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ТАТА ПОНОСАН: Ћерка легендарног фолкера постала шампион света: То ми је најважније тренутно!