ЦРНОГОРСКИ EXIT БЕЗ УКРАЈИНАЦА: "Калуш оркестра" тражили да у Буљарици не наступе Руси, одговор "Си стар" фестивала им се није допао

В. Н.

09. 08. 2022. у 23:31

ПОБЕДНИЦИ овогодишњег "Евросонга", украјински "Калуш оркестра", који би требало да наступе на затварању "Си стар" фестивала 28. августа у Буљарици, тражили су од организатора те манифестације да откаже наступ Рускиња Нине Кравиц и Анфисе Летјаго, које, такође, треба да наступе те ноћи на истој бини.

ЦРНОГОРСКИ EXIT БЕЗ УКРАЈИНАЦА: Калуш оркестра тражили да у Буљарици не наступе Руси, одговор Си стар фестивала им се није допао

Фото АП

- Поздрав свима, требало је да наступамо на једном фестивалу, али су ставили неке руске ди-џејеве и то је катастрофа - написали су "Калуш оркестра" на друштвеним мрежама, позивајући фанове да подрже "чишћење сцене".

- Већ смо писали организатору да их склоне. Ако не буде ишло, онда, наравно, нећемо тамо ни да наступимо. Желимо да вас замолимо да сви заједно напишемо да њих две оду одатле и да у Црној Гори наступа само нормална екипа.

"Егзит тим", који стоји иза организације "Си денса", који ће бити одржан од 26. до 28. августа, на плажи Буљарица, одговорио је јуче "Калуш оркестру", наглашавајући да "осуђују рат у Украјини, али да никада неће отказивати извођаче због њихове нације, расе или вере". Подсећајући да је мисија фестивала, као и свих "Егзит" догађаја, промоција мира, јединства, љубави, мултикултуралности и сарадње, у саопштењу су навели да због немиле прошлости коју деле југословенски народи, одлично знају шта све са собом носе ратови и да у њима највише испаштају недужни људи:

- Снажно саосећамо са свим жртвама рата у Украјини, али отказивање наступа било ког извођача искључиво на основу националности, расе или вере, супротно је вредностима које заговара "Си денс". Оштро осуђујемо руску инвазију у Украјини, као и примену оружане силе и ратних дешавања било где у свету. Такође, осуђујемо и лицемерје дела западне јавности која је ћутала када су бројни ратови широм света покретани у њихово име. Није било тако давно када су и нас бомбардовале неке од најмоћнијих земаља света, док су цивилне жртве, укључујући и децу, називане "успутном штетом" војне интервенције. Сећамо се и ратних сукоба широм бивше Југославије. Наша намера да угостимо украјински "Калуш оркестра" на "Си денс" фестивалу, исказана је још пре њихове евровизијске победе, јер смо хтели да подржимо украјинске уметнике у тешком тренутку за ту земљу. О томе сведочи и чињеница да је "Егзитов" фестивал "Си стар" у Умагу, био први на свету на ком су наступили после победе на "Евросонгу".

Нина Кравиц, Фото ЕПА

Организатори су још једном нагласили да је дискриминацији било ког човека и уметника због његове националности, вере или расе, потпуно неприхватљива и да отказивање наступа извођача, само због тога што долази из одређене земље, није пут за постизање мира, већ управо супротно - пут ка даљим поделама, ескалацији мржње и продубљивању сукоба.

- Нина Кравиц је једна од највећих звезда електронске музике и дугогодишња сарадница наших фестивала, а познато нам је да њен став није на страни рата и патње, већ на страни мира. Наступи "Калуш оркестре" и Нине Кравиц на "Си денс" фестивалу су шанса да се заједнички пошаље снажна порука мира. То је једина порука коју желимо да пошаљемо целом свету, јер управо музика има моћ да уједини и "мобилише" много више људи него било која оружана сила - поентирали су организатори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (3)

ОКТОБАР НА ЗЛАТНОМ ПЕСКУ: Ако не желите да се опростите од лета, правац у Хургаду – чека вас сунце и топло море