КРЕЋЕ "ЕГЗИТ": Петроварадинска тврђава угостиће више од 200.000 фанова и извођача

С. БАЈИЋ

07. 07. 2022. у 12:00

НА Петроварадинској тврђави вечерас почиње фестивал "Егзит", који ће у свом 22. издању до 10. јула окупити више од 1.000 музичара (Ник Кејв и "Бед сидс", Келвин Харис, "Сепултура", Џејмс Артур, "Напалм дет", Хани Дижон, Констракта, Сенида, Марчело, "Бркови", "Артан Лили", "Деца лоших музичара", Мими Мерцедез...) са свих меридијана.

КРЕЋЕ ЕГЗИТ: Петроварадинска тврђава угостиће више од 200.000 фанова и извођача

Фото Н. Карлић

Они ће наступати на 40 фестивалских бина и зона, распоређених на простору и по шанчевима Гибралтара на Дунаву. Организатори вишеструко награђиване смотре извођача савремене музике очекују и рекордан број посетилаца, с обзиром на чињеницу да су четвородневни комплети улазница распродати.

Најаве су да ће током четири ноћи "Егзит" походити више од 200.000 фанова из стотину земаља света, међу којима, осим домаће и регионалне публике, предњаче посетиоци из Холандије, Немачке, Велике Британије, Француске, Мађарске и Турске. Разлог за огромно интересовање је, како у "Егзитовом" тиму истичу, један од најјачих програма фестивала.

Капије на Петроварадину биће отворене у 19 часова, а некако у исто време креће и свирка, која ће дочекати прве посетиоце највеће журке на Балкану. Фестивал ће, као први извођачи, посебном церемонијом технички отворити у 19 часова Мозе и Сем Гарет на Пачамама бини, која је ове године добила нову локацију са више простора за плесаче.

Беркај Авђи, Ахмет Кен, Јасин Сајар, Живко Мелентић, Фото Н. Карлић

Одмах затим, загрмеће и са осталих бина.

- Званично отварање "Егзита" је, по традицији, око поноћи на Главној бини, уз наступ звезде вечери Иги Азејлије - потврђује Милица Драгомировић, пи-ар "Егзита".

Први посетиоци су у претходна два-три дана већ стигли у Нови Сад, а јуче је посебно живо било у "Егзитовом" кампу на купалишту Штранд, где су први кампери подизали шаторе уз музику са разгласа.

- У току преподнева пристигло је око 150 гостију, а до почетка фестивала очекујемо да ће их бити око 4.000 - каже Бранислава Коларов из организације.

- За њих смо припремили 2.000 шатора, а има и оних који доносе своју камп-опрему.

Гости "Егзитовог" кампа на располагању имају богату понуду хране и пића у ресторанима, обезбеђен санитарни чвор и тушеве са топлом водом на неколико пунктова. За њих су припремљене разне активности, а и ове године је присутан Центар "Срце" за стручну психолошку подршку, с обзиром на то да је тема фестивала ментално здравље. Рецепција и информациони пулт раде 24 часа, посетиоци могу да се купају у Дунаву, а ту су и дежурне лекарске екипе, полиција и обезбеђење кампа.

- Дошао сам из Истанбула, први пут у Србију, у Нови Сад на "Егзит" - каже Беркај Авђи, музичар који негује чвршћи, рок и панк звук. - Фаворит ми је ријечка група "Параф". Једва чекам да почне.

Фото Н. Карлић

Његов земљак, Јасин Сајар из Измира, доручкује бурек и не штеди речи хвале за квалитет хране у Србији у којој је, такође, први пут.

- Нови Сад је много леп град, цене у ресторанима су пристојне, а домаћини љубазни.

Ручали смо традиционални "ринфлајш". Ћевапи су увек наш избор и радујемо се дружењу на фестивалу и у кампу. План је да после Србије наставимо пут по Европи.

Фото Н. Карлић

Међу првима у камп је стигао Живко Мелентић, возач камиона из Гргуреваца, са јужне падине Фрушкогорја, како каже, пре свега због дружења.

- Осми пут долазим на "Егзит" и увек кампујем - поручује Милентић. - Радно место ми је да путујем по Европи, а сада, на годишњем одмору, проводим све време на отвореном.

Радујем се сусрету са пријатељима из Северне Македоније, Хрватске, Пољске и Украјине.

Фото Н. Карлић

ПАРКИРАЊЕ

ЈКП "Паркинг сервис" је у околини Петроварадинске тврђаве организовао режим паркирања на Кеју скојеваца, код друмско-железничког моста и кружног тока према Варадинском мосту, као и на Каменичком путу код ресторана "Балкан експрес". Капацитет паркиралишта је 400 места, а наплаћиваће се од 18 до три часа после поноћи, по цени од 250 динара. Током фестивала радиће и дежурна "паук" служба, како услед несавесног паркирања не би дошло до колапса и саобраћајних гужви.

УЛАЗНИЦЕ

ДНЕВНЕ улазнице могу се купити по промо ценама које износе 2.990 динара (четвртак), 3.690 динара (петак), 3.990 динара (субота) и 2.990 (недеља). У понуди су и карте за фан-пит, за 8. јул када наступа Ник Кејв, по цени од 3.990 динара. Дневне ВИП улазнице, као и четвородневни ВИП пакет, коштају до 41.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗВИНИТЕ ШТО СМЕТАМ Бора о разликама између Срба и Словенаца