ГУЧА ОПЕТ СТАЗОМ СЛАВЕ: Највећa трубачкa манифестацијa oд 5. до 7. августа

В. ИЛИЋ

01. 07. 2022. у 06:20

ВРАТИТИ Гучу на стазу старе славе! То је циљ организатора Драгачевског сабора трубача, који ће по 61. пут, бити одржан од 5. до 7. августа.

ГУЧА ОПЕТ СТАЗОМ СЛАВЕ: Највећa трубачкa манифестацијa oд 5. до 7. августа

Оркестри Марка Трнавца и Драгана Павловића, Фото В. Илић

Ово је закључак јучерашње конференције за новинаре у престоници трубе, којој су присуствовали Миливоје Доловић, председник Општине и први човек Саборског одбора, Зоран Пантелић, директор Културног центра, Александра Митровић, директорка Туристичке организације "Драгачево", и Миленко Шкарић, власник продукцијске куће "Скај мјузик", са којом је Саборски одбор први пут потписао уговор о организацији и продукцији, и то за наредне четири године.

- За 30 година колико смо у послу, трудили смо се да на свим фестивалима у Србији доведемо светске трендове, а у Гучи ћемо радити обрнуто - рекао је Шкарић и нагласио да ће РТС преносити програм.

- Треба да очувамо традицију стару 61 годину, да се вратимо коренима. Идеја је да трубу, симбол Гуче, истакнемо још више, да трубачку музику, која нам је у генима и крви учинимо још прихваћенијом и Сабору вратимо интернационални карактер.

Доловић је додао да је Гуча у својој историји имала успона и падова, због тога што је изгубила корене и корак са прошлошћу:

- Од ове године идемо узлазном путањом! Враћамо сабораше, враћамо трубу и трубаче на прво место. Имамо доста потврда о доласку странаца, пре свих из Словеније, Македоније, Француске, као и Републике Српске. Цене смештаја у Гучи неће бити мењане у односу на лане, преноћиште ће коштати око 20 евра. Разговараћемо и са угоститељима да цене хране и пића, посебно традиционалних специјалитета, не буду астрономске.

Што се тиче програма, централни догађај ће бити финално такмичење најбољих трубачких оркестара, којих ће бити 18, а право учешћа су стекли у пет предтакмичарских центара у Србији. Заказано је за 7. август, од 18 часова, на стадиону крај Бјелице, након чега ће бити познат и добитник "Златне трубе", коју ће по 58. пут доделити "Вечерње новости".

Првог дана Сабора биће одржано такмичење младих оркестара и концерт "Диванхане".

Званичан програм на стадиону почеће концертом Данице Црногорчевић, а потом и мајстора трубе Дејана Јевђића. Учествоваће и трубачки асови: Дејан Петровић, Дејан Лазаревић, Бобан и Марко Марковић, и Екрем Мамутовић. Другог дана, после трубачке будилице и народног вишебоја, наступиће и страни трубачки оркестар, и то из Португалије, концерт ће одржати и група "357", као и наступ прошлогодишњих победника. У недељу, након финала, наступиће оркестар Биг бенд РТС, као и певачице народне музике Ана Бекута, Снежана Ђуришић и Драгица Радосављевић Цакана. 

"ХАЈДУК ФЕСТ" ЗА ВИКЕНД

КАО мали увод у 61. Сабор, 2. јула биће одржана гастрономска манифестација "Хајдук фест". Александра Митровић, директорка ТО, најавила је да ће посета овом фестивалу бити велика, те да је већ пријављено 20 екипа за такмичење у спремању драгачевског специјалитета - хајдучког ћевапа. Наступиће и трубачки оркестри Дејана Јевђића, Марка Трнавца и Владимира Ивановића, а концерт ће одржати и Слађа Алегро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

МИСЛИЛА САМ ДА ОВАКО НЕШТО НЕ ПОСТОЈИ: Јелена објавила слику из Црне Горе - остала у ШОКУ (ФОТО)