ПОТРЕСНА СУДБИНА СРПСКЕ ГЛУМИЦЕ: Умрла од туге за мужем, а цео живот патила због једне ствари

Novosti online

16. 05. 2022. у 23:21

СРПСКА филмска, телевизијска и позоришна глумица Ђурђија Цветић многима је била синоним за достојанство и храброст, а судбина ју је изненадила низом тужних догађаја.

ПОТРЕСНА СУДБИНА СРПСКЕ ГЛУМИЦЕ: Умрла од туге за мужем, а цео живот патила због једне ствари

Foto: Printskrin Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Ђурђија је одрасла у тешким временима, а још у детињству била је приморана да се суочи са сиромаштвом. Одмалена је показивала склоност ка глуми и испред своје зграде у Београду са децом организовала приредбе и представе, а највећа жеља испунила јој се када је уписала Академију.

Чим је закорачила на сцену почела је да ниже велике успехе. Улоге су се ређале, а за њима и бројне награде.

Током студија упознала је љубав свог живота – Авду Мујчиновића, касније позоришног критичара. У складном браку били су три деценије, а о њиховој љубави глумица је увек говорила са усхићењем. Међутим, 1997. године, Авда је преминуо, а од туге за супругом Ђурђија се тешко разболела.

– Због превелике туге, после смрти мог мужа Авде Мујичиновића, тешко сам се разболела. Добила сам рак дојке! Уз помоћ нутриционисте најпре сам увела знатне промене у исхрану, а пред операцију и зрачење, почела да користим и макробиотичке производе. Уз лекарске захвате, у лечењу ми је много помогла и акупунктура – изјавила је чувена глумица у једном интервјуу.

Смрт супруга, који јој је био највећи животни ослонац, никада није преболела, а колико јој је недостајао до краја живота није крила. Патили су што немају деце, али због тога били још више посвећени једно другом.

– Живела сам окружена океаном љубави и сматрала се врло срећном. Одрастали смо и сазревали заједно, заједно формирали укус и стицали пријатеље. Дакле, наше заједништво је било комплетно, а тиме и љубав. Будући да нисмо имали деце, можда је љубав била још већа и јача. Кад тако живиш и у једном тренутку останеш без океана љубави, схватиш како си сиромашан и како ништа друго не може то да надокнади. За тридесет година брака нисмо стигли да потрошимо љубав, а она је довољна за четири живота. Ипак, тешко је имати, па немати – испричала је Ђурђија за “Новости”.

Последње године свог живота провела је тихо, али храбро се борећи са болешћу. Мир је проналазила у природи у околини Београда, где се осамила и проводила највише времена.

– Страхови су најтамнији и најинтимнији део људског бића. И они свесни, и они несвесни. Са нама су стално, само је питање како их савладавамо и с њима живимо. Сваки човек је онолико јак колико успева да се са страхом носи… Не могу да кажем да сам срећна, срећа није стално стање. Али, могу рећи да сам у животу имала среће. У трагању и тренуцима. Данас ме испуњава радошћу веза са природом. Цвет који сам посадила, а он процветао – говорила је тада.

Ђурђија Цветић, коју су многи сматрали једном од највећих дама и хероина српске глумачке сцене, преминула је 7. августа 2015. године, у 73. години.

БОНУС ВИДЕО - Емотивни снимак Николе и Маринка Роквића од пре 22 године

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ОБАЛИ БОЈЕ ТИРКИЗА: Дијамант у центру Бодрума, избор због ког се нећете покајати никада