ОГЛАСИО СЕ РУМУНСКИ ЕВРОВИЗИЈСКИ ТИМ: "Зашто су гласови отишли Украјини уместо Молдавији?"

Новости онлајн

16. 05. 2022. у 22:15

ДВА дана након финала Евровизије, страсти се не стишавају. Осим бројних негативних реакција на победу Украјине, оно што тренутно окупира пажњу многих јесте могућност да гласови шест земаља буду одузети.

ОГЛАСИО СЕ РУМУНСКИ ЕВРОВИЗИЈСКИ ТИМ: Зашто су гласови отишли Украјини уместо Молдавији?

Фото: ЕПА

Подсетимо, партнер Европске радиодифузне уније (ЕБУ) који врши мониторинг над гласањем током Евровизије, саопштио је да су у резултатима шест земаља идентификовани "одређени нерегуларни обрасци гласања".

Наиме, гласови жирија из шест земаља у другом полуфиналу Евровизије су уклоњени из такмичења, а потом су били замењени збирним резултатима засновим на земљама са сличним обрасцима гласања у другом полуфиналу и великом финалу. У питању су национални жирији из следећих земаља: Азербејџан, Грузија, Црна Гора, Пољска, Румунија и Сан Марино.

Након што је РТЦГ затражила појашњење од Европске радиодифузне уније (ЕБУ), сада се огласила и Румунија.

Шефица румунске делегације на такмичењу за песму Евровизије Јулијана Марчук је истакла да не разуме зашто је ЕБУ поништио гласање њиховог жирија, односно зашто је 12 поена које је њихова земља доделила Молдавији припало Украјини.

Марчук је нагласила да је румунски жири испоштовао сва правила гласања, па је изненађена поништавањем њиховог резултата и изменом гласова, преноси "Телејурнал".

- Из Торина сам звала Букурешт, тражила сам да ми дају резултат, јер до тог тренутка нисам знала и детаље о томе како је жири организован у студију. Сазнала сам да је гласање организовано по свим правилима ЕБУ, уз обавезно присуство нотара, који је стигао у студио пре чланова жирија. Чланови жирија нису могли да комуницирају једни са другима. Нису могли да причају. Свака особа је потписала своје гласове. Нису видели ни коначан резултат жирија. Не знамо у чему је проблем! - каже Јулијана.

Током директног преноса финала, три земаље са списка "спорних" земаља, укључујуц́и и Румунију, имале су "техничке потешкоц́е", па је извршни супервизор ЕБУ, Мартин Остердал, сам прочитао резултате гласања.

Овим поводом огласила се и румунска телевизија, која је издала званично саопштење.

- Румунска телевизија се у потпуности посветила учешц́у на Евровизији 2022, плац́ајуц́и котизацију и припремајуц́и, заједно са својим ВРС тимом, пројекат који је уживао признање јавности. Међутим, били смо изненађени када смо открили да резултат гласања румунског жирија није узет у коначну ранг листу, при чему су организатори доделили још један сет бодова такмичарима у финалу, у име жирија наше земље. Прецизирамо да је жири у Румунији одлучио да представницима Молдавије додели максималан број бодова! - пише у саопштењу

Даље, из румунске телевизије наглашавају да нису били обавештени о промењеним правилима:

- У овој ванредној ситуацији, која нас је непријатно изненадила, ТВР је затражио од организатора ЕСЦ-а да нам званично доставе јасне разлоге зашто су оцену жирија у Румунији заменили на нетранспарентан начин. У зависности од одговора који ц́е нам бити послат, ТВР задржава право да предузме мере за исправљање настале ситуације. Надлежна особа која је именована од странеТВР-а, да управља комуникацијом са ЕБУ-ом за гласање националног жирија, приметила је несклад између резултата пренетих претходног дана. Такође, оно што је збунило многе у току гласања било је и то што водитељки Еди Маркус није било дозвољено да се укључи у званичну емисију у току саопштавања резултата.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЧУВЕНА МЕСЕЧЕВА ДИЈЕТА: Невероватни резултати - дневно губите и до три килограма!