САД КУПИЛЕ "ЕВРОСОНГ": Први избор за "Песму Америке", америчку верзију "песме Евровизије"

В. Н.

27. 01. 2022. у 11:56

АМЕРИЧКА верзија "Евросонга" - "Песма Америке", биће одржана од 21. марта до 9. маја, сваког понедељка током осам недеља, највероватније у Лос Анђелесу или Атланти, а права за емитовање обезбедила је телевизијска мрежа Ен-Би-Си.

САД КУПИЛЕ ЕВРОСОНГ: Први избор за Песму Америке, америчку верзију песме Евровизије

Лајонел Ричи, Рики Мартин и Кети Пери, Фото ЕПА

На првом избору за "Песму Америке" такмичиће се представници свих 50 америчких савезних држава, али и пет територија и главног града Вашингтона. Такмичење ће се одвијати у три фазе - квалификације у три рунде, полуфинала и финале које је заказано за 9. мај, дан пре прве полуфиналне вечери на 66. "Песми Евровизије" у Торину. Победника ће изабрати жири и публика.

Лајонел Ричи, Рики Мартин и Кети Пери, Фото ЕПА

Продуценти Кристер Бјеркман и Ола Мелциг, који су раније продуцирали "Евросонг", најавили су на једној од конференција за медије на "Евросонгу" у Израелу 2019. да су успели да добију права од Европске радиодифузне уније (ЕБУ) да продуцирају "Песму Евровизије" за америчко тржиште, у нади да ће такмичење помоћи при уједињењу политички растурених САД. На такмичењу које се најављује као "највећи музички програм уживо који је Америка икада видела", учествоваће професионални музичари, од соло уметника, преко дуета, ди-џејева или група до шест чланова, са оригиналним песмама свих жанрова, које до сада нису извођене. Последњу реч када се ради о томе ко ће представљати коју државу или територију, ипак, имају продуценти. Амерички медији спекулишу да би на "Песми Америке" могли да се такмиче и Лајонел Ричи (као представник Алабаме), рокерка Стиви Никс (Аризона), група "Иванесенс" (Арканзас), Кети Пери (Калифорнија), Бритни Спирс (Луизијана), Стиви Вондер (Мичиген), Рики Мартин (Порторико)....

Доскорашњи супервизор "Евросонга" Јон Ола Санд рекао је да ће, у зависности од тога како се "Песма Америке" буде развијала, ЕБУ одлучити могу ли САД да учествују на "Песми Евровизије", као придружена чланица.

Фото Instagram/eurovisionserbia_official

СРБИЈА У ДРУГОМ ПОЛУФИНАЛУ

ПРЕДСТАВНИК Србије на 66. "Евросонгу" у Торину, чији је мото "Звук лепоте", наступиће друге полуфиналне вечери 12. маја, под редним бројем четири. У истој групи од република бивше СФРЈ, такмиче се још Црна Гора и Северна Македонија, док ће у првом полуфиналу 10. маја, пролаз у финале 14. маја покушати да изборе Хрватска и Словенија. Србија ће свог представника изабрати 5. марта, а у конкуренцији је 36 композиција. Занимљиво је да је Стефан Здравковић, познатији као Принц од Врање, одустао од учешћа на фестивалу "Песма за Евровизију", па ће нумеру "Љуби свог човека" Леонтине Вукомановић на такмичењу извести Тијана Дапчевић (на слици).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу