ПЛЕНИО СВОЈИМ ГЛАСОМ: Смрт Акија Рахимовског потресла регион и поштоваоце "Парног ваљка"

В. Н.

24. 01. 2022. у 12:50

ЈЕДАН од најпознатијих и најпрепознатљивијих певача југословенске поп музике Аки Рахимовски (66), који је преминуо у суботу у Новом Месту у Словенији, биће највероватније сахрањен средином ове недеље у Загребу, где је годинама живео и радио.

ПЛЕНИО СВОЈИМ ГЛАСОМ: Смрт Акија Рахимовског потресла регион и поштоваоце Парног ваљка

Фото М. Лабудовић

Званичан узрок његове смрти биће познат након обдукције, чије би резултете Акијева породица могла већ данас да добије.

Вест о смрти Акија Рахимовског потресла је читав регион и све поштоваоце "Парног ваљка", чији је заштитни знак био 47 година. Гитариста и композитор Хусеин Хасанефендић Хус, који је са Акијем основао "Ваљак" 1975. у Загребу, скрханим гласом за Дневник ХРТ изустио је да и даље не верује да се то десило:

- Чули смо се у пола девет ујутро. Таман сам био на швајцарској граници. Не верујем једноставно да је то могуће. Звучао ми је добро, онако неку позитивну енергију сам осећао.

Веселио се свиркама које нас чекају на пролеће. Аки је био остварен на бини. Изгубили смо брата и пријатеља. Имам жељу да се пробудим из овог, да буде нека друга истина.

Новинар, музички критичар, писац и сива еминенција југословенске поп и рок музике Пеца Поповић, рекао је да је важно да је, не загребачка, не хрватска, већ да је бивша југословенска сцена изгубила једног великог интерпретатора који је пленио својим гласом.

- "Парни ваљак" је своју каријеру започео уз београдску публику 1976, 1977. године, када су плоче издавали за ПГП РТБ - подсетио је Поповић.

- Имали су кључну подршку у овој средини и ето, после више од 40 година, изгубили смо некога ко је обележио младост неколико генерација слушалаца.

Момчило Бајагић Бајага је на "Фејсбуку" поручио да је постало тешко, из дана у дан, опраштати се од људи који су створили овдашњу рок, поп, џез и генерално урбану музику и уопште уметност:

- Ово са Акијем ме је баш погодило, познавао сам га више од 40 година. Не можеш да се помириш. Аки није нестао у нашим срцима, и у срцима људи који воле његову музику.

Чланови "Рибље чорбе" су на друштвеним мрежама навели да нас је напустио изузетан човек и уметник. Човек великог гласа и доброте, од кога је и сам Бора учио занат, и да ће истински недостајати.

Фото П. Милошевић

Рок новинар и аутор "Екс-Ју рок енциклопедије" Петар Јањатовић нагласио је да има много певача, али их нема много који су толико специфични као Рахимовски.

- Рођен у Нишу, одрастао у Скопљу, направио огромну каријеру у Загребу - рекао је Јањатовић.

- Холивудска прича. Неко ко је заиста током свих година направио имиџ фронтмена који пева на специфичан начин. Котрљао је слово "р", а то је у песми било шармантно и једва приметно. Размишљам како би то изгледало да ти као клинац долазиш из Скопља у Загреб и ангажују те афирмисани музичари да станеш на сцену, да промениш нагласак и све, и да то урадиш тако аутентично.

ТАТИЦЕ ОДМОРИ СЕ, ПА РОКАЈ ГОРЕ С ЕКИПОМ

ОД Акија Рахимовског се емотивном поруком на "Инстаграму" опростио његов син Кристијан, који је кренуо очевим музичким стопама:

- Татице мој, отишао си ми много прерано. Кажу људи да је Бог тако хтео. Једино сам ти песмом прилазио јер другачије ниси знао, ниси знао да у глави сиђеш са те позорнице.

Татице мој, сад се одмори, па рокај горе с екипом. Рекао си ми пре неколико дана: "Сине, и ја тебе волим, ајде бегај тамо и видимо се." Видимо се тата једног дана, волим те.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МОЛИЛИ СМО ДА НАМ НЕ УБИЈУ МАЈКУ: Животна трагедија Мише Јанкетића