АКТИВИСТИ ЗА ЉУДСКА ПРАВА КРИТИКУЈУ НАСТУП ПОПУЛАРНОГ ПОП ПЕВАЧА: Бибер не сме да пева у Саудијској Арабији

Novosti online

02. 12. 2021. у 16:10

Канадски поп певач Џастин Бибер нашао се у средишту идеолошког спора Саудијске Арабије и активиста за људска права који би могао да потраје годинама.

АКТИВИСТИ ЗА ЉУДСКА ПРАВА КРИТИКУЈУ НАСТУП ПОПУЛАРНОГ ПОП ПЕВАЧА: Бибер не сме да пева у Саудијској Арабији

Фото: ЕПА

Одлука поп звезде да наступи на овонедељној Великој награди Саудијске Арабије у Формули 1 несумњиво је уносна, али га и кошта прозивке активиста који желе да откаже наступ у знак протеста против кршења људских права у краљевини.

Бибер је требало да наступи пред хиљадама људи после недељне трке у Џеди. Међу извођачима су још француски диџеј Дејвид Гета и амерички певач Џејсон Деруло.

Критике на рачун концерта наставак су сличних реакција на друге велике догађаје у Саудијској Арабији која настоји да ублажи свој конзервативни имиџ.

Најгласнија у позивима Биберу да откаже наступ је Хатиџа Ценгиз, вереница саудијског новинара убијеног 2018. године у саудијском конзулату у Истанбулу.

- Ово је јединствена прилика да свету пошаљете поруку да се ваше име и таленат неће користити за "пеглање" угледа режима који убија своје критичаре - поручила је Биберу у чланку у Вашингтон Посту.

Кампања против Биберовог наступа привукла је пажњу и на Твитеру, а авион са транспарентом "Зашто Бибер пева за саудијске убице?" летео је прошлог месеца изнад места доделе америчких музичких награда у Лос Анђелесу.

Бибер се још није огласио, али се од светског првака Лујса Хамилтона и других возача Формуле 1, који све више говоре о друштвеним питањима, очекује да неће остати суздржани на кршење људских права.

Конзервативно краљевство провело је реформе, допустило је женама да возе, али сузбијање неистомишљеника, одбацивање ЛГБТ заједнице и значајан број погубљења изазивају бес међу активистима.

Други домаћини Формуле 1 укључујући Азербајџан, Бахреин, Кину и Мађарску, оптужени су за "sportswashing", односно коришћење спорта за одвраћање пажње од злостављања, а расправа је посебно узаврела по питању Саудијске Арабије.

Принц Халид бин Султан ал-Фајсал, председник саудијске аутомобилске и мотоциклистичке федерације, рекао је да су челници Саудијске Арабије и народ њихова најбоља реклама, а не Бибер.

- Имиџ краљевства није певач, него његово руводство и народ - рекао је Халид.

Бибера ће с једне стране ради одласка у Саудијску Арабију оштро осуђивати либерали, али истовремено, ако не оде они их острвских и других земаља могли би да га доживе попут својеврсног либералног идеолога који се противи ономе што се догађа у тим земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)