ТО ЈЕ НАЈБОЉИ БЕНД ЗА КОЈИ НИКО НИЈЕ ЧУО: Група ОПС Боде Нинковића представила, после 44 године, први албум

М. Ћунковић

29. 11. 2021. у 23:15

САМОСТАЛНА занатска музичко-деликатесна радионица, како сами себе описују, ОПС, објавила је, после чак 44 године од настанка, деби албум "Мала продавница деликатеса" ("Мултимедија мјузик") и представила га данас у београдској "Комбанк дворани".

ТО ЈЕ НАЈБОЉИ БЕНД ЗА КОЈИ НИКО НИЈЕ ЧУО: Група ОПС Боде Нинковића представила, после 44 године, први албум

Фото В. Данилов

Специфичност групе, коју описују као "најбољи екс-ју рок бенд за који нико није чуо", јесте да га предводи познати глумац Слободан Бода Нинковић, који је композитор, коаутор неколико текстова и главни певач. ОПС чине и суоснивач бенда, текстописац, вокал и креатор сценског наступа Јовица Тишма Јоцко, гитариста Драгољуб Мартић Браца, клавијатуриста Миодраг Надашкић Нале, басиста Зоран Лазаревић Зоћа и бубњар Лазар Пантић.

На албуму је 10 "деликатесних љубавних песама заустављених у развоју, надограђених искуством, и животним и музичким, са потпуно новим аранжманима, али неодвојивих од доброг рокенрола". Неколико нумера презентовано је данас уживо, где се видело да је бенд чврст, увежбан, и своју, за наше поднебље јединствену варијанту рокенрола са театарским моментима изводи на убедљив начин. Промоцију су увеличали Драги и Жика Јелић ("ЈУ група"), Ирфан Менсур, Влада Јанковић Џет, чланови Бајагиних "Инструктора"...

Први човек "Мултимедија мјузика" Родољуб Стојановић подсетио је да је његова издавачка кућа прошле године објавила Нинковићев и Тишмин заједнички пројекат за децу, "Чудне речи":

- Омладинци Бода и Јоцко су ме позвали пре осам месеци. Допао ми се материјал, подсетило ме на пионирске дане, па сам рекао да морамо албум да промовишемо 29. новембра. Диск ће се појавити у продаји око 10. децембра.

Рок новинар и публициста Александар Жикић је први пут гледао ОПС на једној давној "Гитаријади" у Смедереву.

- Они су и победили - сећа се Жикић.

- Закључио сам тад да је реч о врло перспективном бенду. Показало се да сам у праву јер, једва нешто више од 40 година после тог догађаја, објавили су први албум (смех). Он промовише добро расположење, а није баналан. Он је, такође, духовит, а није пародичан.

Жанровски је неоптерећен - од базичног рокенрола, преко хард-рока, репа до шансоне.

Албум је непретенциозан, то је његов значајан квалитет. Нема претензија да буде ни духовит, ни забаван, ни сетан, ни друштвено освешћен и критичан, а ипак све то јесте.

Бода Нинковић је од ране младости био везан за музику, али је, за разлику од брата Љубе, касније ипак одабрао другачији професионални пут.

- Пре 10 година је наш гитариста преминуо, и ми смо тим поводом направили концерт - каже за "Новости" Бода.

- Пре годину и по дана смо схватили да треба да урадимо нешто, и скупили смо се. Нисмо ово направили да бисмо јурили неку каријеру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)