ВАЉЕВО БЛИСТА НА МАПИ ЕВРОПЕ: Чувени џез фестивал одржан по 37. пут, уз учешће еминентних уметника

М. Ћ.

29. 11. 2021. у 05:00

УЗ овације публике која је све три вечери "Ваљевског џез фестивала" испунила салу Центра за културу у редукованом броју због поштовања епидемиолошких мера, прексиноћ је завршено 37. издање дуговечне манифестације.

ВАЉЕВО БЛИСТА НА МАПИ ЕВРОПЕ: Чувени џез фестивал одржан по 37. пут,  уз учешће еминентних уметника

"Васил Хаџиманов бенд", Фото промо

У компликованим околностима, услед пандемије ковида 19, Град Ваљево и Савет фестивала, предвођен уметничким директором Миланом Ђурђевићем, вођом групе "Неверне бебе", успели су да направе веома богат програм, уз присуство домаћих и страних етаблираних уметника.

У четвртак су, за почетак, по обичају наступили ваљевски музичари. Сутрадан, Владимир Маричић је са својим квартетом представио актуелни албум "Ибар", а традиционални мотиви нумера попут "Бембаше", "Мораве" и "Ибра", брижљиво упаковани у џез рухо, одушевили су присутне. Лена Ковачевић је "помирила" џез стандарде и хитове који се налазе на светским џез и ворлд мјузик топ-листама и релевантним радио станицама. Момци из нишког бенда "Ејот" одржали су свирачки, уметнички и емотивни час модерног, чврстог, светског џеза.

Милан Ђурђевић, Един Карамазов, Калиопи, Фото Д. К.

 

Круна програма је био концерт великог светског лаутисте и солисте на гитари Едина Карамазова и балканске диве Калиопи. Њих двоје су извели нумере са заједничког пројекта Oblivion и задивили публику која, како њих двоје кажу, "уме да слуша, чује и осећа".

- Концерт са Едином увек доживљавам на неки нов начин - истакла је Калиопи.

- Ваљевска публика ме до сада није видела у оваквом светлу. Пројекат са њим који је настао још 2009, и који смо доста свирали до 2011, је нешто заиста магично. Сродиле су нам се душе. У Ваљеву је било чаробно, још увек нисам свесна шта се догодило. Надам се да сам успела да људе дотакнем на прави начин.

"Васил Хаџиманов бенд" надахнуто је најпре извео нове нумере, а свој први професионални наступ са њима је имао Ђурађ Ђуричић (18). Младог бубњара организатори су наградили монографијом фестивала. Они, уједно, сликовито поручују да је последњим тактом у суботу већ, практично, почело ново, 38. издање ове манифестације.

- Покушаћемо да учинимо све да у наредним годинама овај фестивал, који има традицију вредну епитета националног блага, пласирамо на мапу најпрестижнијих џез догађаја у Европи. Ваљево и српска публика то заслужују - рекао је Милан Ђурђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ПРЕЛЕПОЈ ЕГЕЈСКОЈ ОБАЛИ: Ексклузиван хотел са одличном услугом, врло специфичан по томе што је смештен на сопствено полуострво