"БУБЕ" ВРАЋАЈУ ВЕРУ У ЉУБАВ: Снимљен документарни филм о наводном боравку "Битлса" у Ваљеву

Б. ПУЗОВИЋ

27. 11. 2021. у 12:14

ТИПИЧНО ваљевска, јединствена заврзлама преточена у необични фестивал о наводном боравку "Битлса" у граду на Колубари, овековечена је у документарном филму "БитлВАнија", који траје 90 минута, са више од 80 актера различитих генерација.

БУБЕ ВРАЋАЈУ ВЕРУ У ЉУБАВ: Снимљен документарни филм о наводном боравку Битлса у Ваљеву

Део екипе филма о "Битлсима", Фото БитлВАнија

И само једну главну улогу коју тумачи - град Ваљево.

Као у песми "Уз малу помоћ мојих пријатеља" легендарних ливерпулских "буба", екипа стваралаца и поштовалаца поп културе у Ваљеву је 8. децембра 2014, на дан када се догодио атентат на Џона Ленона, а поводом пола века од почетка рада "Битлса", великана рокенрола, започела је један од најмаштовитијих фестивала у Србији, а вероватно и региону. Тада је, први пут, организована "БитлВАнија", уметнички перформанс, посвећен односу Ваљева са легендарном рокенрол четворком из Ливерпула!

- До данас, фестивал је ангажовао велики број стваралаца, одржан је низ изложби, наступило више од 30 извођача музике, а кроз културне просторе у Ваљеву прошле су хиљаде посетилаца - каже академски сликар Зоран Мујбеговић, један од аутора "БитлВАније".

- Ове године, отишли смо корак даље, у продукцији "Шта хоћеш" и Књижевног клуба Ваљево, снимљен је дугометражни документарни филм, чија ће премијера бити на Ваљевским филмским сусретима, 8. децембра, у овдашњем Центру за културу. Највећу радост представља сјајан одзив Ваљеваца за учешће у филму.

Сама најава документарца побуђује интересовање, јер филм, како је наведено, открива да је баба Џорџа Харисона родом из села Сандаљ код Ваљева. Да се још препричава боравак "ливерпулских буба" у Ваљеву и околини, да је жир мира заједничка идеја Џона Ленона и Јосипа Броза Тита, настала подно овдашњег споменика Стевану Филиповићу, да је хит "Об-ла-ди, об-ла-да" само обрада традиционалне ромске песме...

- "БитлВАнија" је оптимистички феномен који превазилази границе Колубарског округа и Србије и то је разлог што смо у овај кинематографски пројекат уложили максимум енергије у овој, поприлично болесној, години - каже редитељ и сценариста Растко Шејић.

- Управо у тој супротности са сивилом, у које нас је пандемија короне завила глобално, ова филмска прича враћа веру да је љубав јача од реалности. Добри дух врхунске уметности, урбани смисао за хумор и сећање на прву игранку, није могуће угасити и поништити поплавом глупости. Надам се да смо успели да гледаоцима пренесемо тај оптимизам.

РАДИМО ПРАВУ СТВАР

- СИГУРНИ смо да ће са премијере документарца људи изаћи насмејани, певушећи песме "Битлса", што нас изузетно весели - каже некрунисани краљ дуван-чварака, иницијатор и организатор "БитлВАније" Славан Батоћанин.

- Филм је, заправо, сведочанство да радимо праву ствар, да се нисмо предали забораву и да "Битлси" и даље живе у Ваљеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)