И ПЕСНИК И НЕСРЕТНИК: У Алексинцу премијерно приказан документарни филм "То је Тома"

Д. БАЛШИЋ

22. 11. 2021. у 21:07

НА дан рођења легендарног музичара и боема Томе Здравковића, 20. новембра у његовом родном Алексинцу, у пуној сали Центра за културу и уметност, премијерно је приказан документарни филм "То је Тома, песник и несретник", режисера Владимира Ристића.

И ПЕСНИК И НЕСРЕТНИК: У Алексинцу премијерно приказан документарни филм То је Тома

Маринко Роквић, Љубиша Стојановић Луис и Тома Здравковић, Фото приватна архива Владе Ордагића

Некадашњи главни уредник "Вечерњих новости" Раде Брајовић, емотивно и сетно је говорио о свом блиском пријатељу Томи.

- Мени је био важнији његов осмех, него његова песма, јер заиста је знао да се насмеје - рекао је Брајовић за "Новости".

- Увек је налазио мотив и снагу да издржи, а мене то фасцинира. Није знао да се умори. Није било човека спремнијег да помогне, а помоћ је била и његова песма.

Људима значи када неко у речи преточи њихова осећања, а ретко коме је то полазило за руком тако добро као Томи Здравковићу. Деценијама људи другују и тугују уз његову песму. 

Брајовић се осврнуо и на песму "Кафана је моја судбина", коју генерације и данас, 30 година после Томине смрти, обожавају.

- Сви они који су волели кафане, а то је добар део Срба, доживљавали су ову песму као свој израз, своју судбину.

У центру за културу и уметност велики број људи у публици је пустио сузу на премијери, Фото Д. Балшић

Директорка Центра за културу и уметност Маја Радоман Цветићанин истакла је да се вече посвећено чувеном уметнику организује последњих пет година, са идејом да се Томин лик и дело осветли на један другачији начин. Документарац је, по њој, прича о томе какав је он човек заиста био, а сећање на Тому деле његови пријатељи, људи који су са њим друговали, седели за кафанским столом, били његове породичне битке, познавали га док је још био анониман...

- Од првог кадра публика је прихватила филм, а велики број људи у сали је пустио сузу - нагласио је Милош Паовић, уредник програма Центра за културу и уметност.

- То значи да је Томина емоција универзална и увек изазива јака осећања.

Режисер Владимир Ристић открио нам је да је први пут погледао цео филм на великом платну управо са публиком у Алексинцу.

- Томине песме су једина порука филма, сву заоставштину и сва достигнућа за живота је оставио кроз песму - казао нам је Ристић.

- Био је велики песник, једна чаролија, један цвет који, кад помиришеш, мирише другачије од осталих. То и данас осећамо слушајући његову музику.

Продуцент Оливер Пауновић нагласио је да, поред жеље да изазове емоцију, овај филм има и едукативни карактер. Идеја је да, каже, следећа пројекција буде на "Филмским сусретима" у Нишу:

- Овај филм има свој живот кроз фестивале, не само у Србији, већ и у бившој Југославији, јер је Тома био екс-ју личност и волео је Југославију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)