МАЉОКОВИЋУ ЖИВОТНО ПРИЗНАЊЕ: Много емоција на додели музичких награда ГОДУМ

М. Ћунковић

22. 10. 2021. у 09:55

РОК легенде "Електрични оргазам", поп певачица Ана Станић, и џез уметник Јован Маљоковић, главни су добитници награда ГОДУМ, које је Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије по четврти пут прексиноћ доделило на великој сцени Установе културе "Вук Караџић" у Београду, у присуству значајног броја људи из јавног живота.

МАЉОКОВИЋУ ЖИВОТНО ПРИЗНАЊЕ: Много емоција на додели музичких награда ГОДУМ

Фото АТА Images

На лицима свих њих видела се немерљива срећа што, после дугог периода изолованости, могу поново да се сретну на једној оваквој манифестацији, са колегама и пријатељима, и да уживају, додуше, уз придржавање прописаних мера. Атмосфери је допринела и ужичка група "Исток", која је извела неколико нумера лауреата.

Награда за животно дело припала је чувеном џез саксофонисти и аутору Јовану Маљоковићу. У веома дугој и плодној каријери, признати уметник сарађивао је и са многим рок и поп звездама - Гораном Бреговићем, Здравком Чолићем, "Рибљом чорбом"...

- Ово је највеће признање које може да се добије - није скривао Маљоковић. - Ја сам полагао аудицију да бих ушао у удружење, није могло тек тако да се приступи и постане члан. Данас има толико младих талената, за које се надам да ће и надмашити нас старије.

ПОСТХУМНО Мина Алексић са повељом за оца Мишу, Фото Wood.rs

"Оргазам" је награђен као рок група године, а фронтмен Срђан Гојковић Гиле изразио је задовољство што му је признање уручио Мирослав Цветковић, басиста Бајагиних "Инструктора".

- Пре "Електричног оргазма", био сам у бенду "Хипнотисано пиле", и тада ме је Цвеле учио да свирам бубњеве - сећа се Гиле.

Најемитованија рок песма са листе СОКОЈ је "Долазим за пет минута", хит "Генерације 5", композитора Драгољуба Илића Илкета, поп нумера је "Целу ноћ и цели дан" Банета Лалића и Жарка Ковачевића, а у области џеза је "Два стара кофера" Владимира Маричића.

ЛАУРЕАТИ Олга Кепчија и Јелена Томашевић, Фото Матеја Станисављевић

ЛАУРЕАТИ Олга Кепчија и Јелена Томашевић, Фото Матеја Станисављевић

Организација за колективно остваривање права интерпретора ПИ је у истим категоријама уручила награде за следеће нумере: "Радио свира за нас" Јелене Томашевић (поп), "Љубав овде више не станује" групе "Рибља чорба" (рок) и "Калчине приче" састава "Хазари" (џез). Повеље су добили водитељка Београда 202 Олга Кепчија, и истакнути фотограф Небојша Бабић.

Председник еснафског, репрезентативног удружења у култури, Иван Илић сумирао је разне пројекте и резултате, и захвалио се Министарству културе Србије што је помагало музичаре да преброде кризу услед пандемије, када не могу да наступају и зарађују за живот.

Туга због одласка многих колега

НАЈТУЖНИЈИ део вечери представљао је видео-снимак који нас је подсетио на све људе из света музике који су нас напустили од почетка пандемије. Низали су се, на фотографијама, Ђорђе Балашевић, Драгољуб Ђуричић, Миша Алексић, Зафир Хаџиманов, Војкан Борисављевић, Зоран Симјановић, Сања Илић, Ђорђе Марјановић, Александар Бањац, Миња Субота, Микица Здравковић, Џеј Рамадановски, Предраг Живковић Тозовац, Бранко Марушић Чутура...

Пост хумно почаст Миши Алексићу

НАГРАДА намењена младим надама, коју је добила група "Драм", од ове године носи име Мирослава Мише Алексића, басисте "Рибље чорбе" који је преминуо 29. новембра 2020. од последица ковида 19. Миша, који је био и председник УО удружења, постхумно је добио признање које су примиле његова супруга Јасмина и ћерка Мина.

Многи су се, са кнедлом у грлу, сетили да је прошлогодишњи ГОДУМ био последња манифестација на којој се Алексић појавио у јавности. Здрав, прав, на све стране растрчан. Ништа није слутило на трагедију, само месец дана касније.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)