ХВАЛА БОГУ ШТО ЖИВИМ У СРБИЈИ: Анастасија похвалила рад владе, па искрено говорила о борби са корона вирусом

Новости онлајн

18. 10. 2021. у 21:09

ЋЕРКА фолк звезде Светлане Ражнатовић - Анастасија Ражнатовић отворено је говорила о својој борби са ковидом 19.

ХВАЛА БОГУ ШТО ЖИВИМ У СРБИЈИ: Анастасија похвалила рад владе, па искрено говорила о борби са  корона вирусом

Фото: Ata images

Млада певачица је открила да је поносна на нашу земљу што је у кратком броју обезбедила вакцине за целокупно становништво. 

Анастасија је говорила и о теоријама завере, али и поступку државе који ју је у свеопштем хаосу и страху посебно гануо.

Јеси ли се вакцинисала против ковида 19?

- Наравно да сам се вакцинисала.

Шта је био главни разлог за ту одлуку?

- После ужаса који је читаву планету захватио само сам размишљала колико је далеко решење. Чим се вакцина појавила, знала сам да ћу бити међу првима која ће стати у ред да је приме и тиме показати одговорност и према себи и према породици, па и свим људима. Ово је 21. век и логично је да очекујемо када се већ десила пандемија, да медицина одговори у кратком року на најбољи могући начин.

- Примила сам Синофарм вакцину јер је то био период када се још увек мало знало о свим вакцинама, па сам се водила логиком… Класична вакцина, направили су је они где је вирус и почео и била сам сигурна да нећу имати никакве реакције. Сада бих примила било коју која је одобрена од стране наше државе и Светске здравствене организације.

Шта мислиш о томе што у Србији имамо толико велики избор вакцина?

- Могу само да кажем хвала Богу и поносна сам што живим у држави која је иако је мала и не тако богата успела да међу првима обезбеди вакцине за становништво. Посебно сам била дирнута племенитим ставом где све наше комшије могу да дођу и да се вакцинишу код нас. И долазили су не само наше комшије већ и из много удаљенијих земаља и били пуни захвалности за прилику да се вакцинишу у Београду јер то нису могли у својим много богатијим и већим земљама.

Због чега мислиш да је важно да се што више људи вакцинише и шта ће им то омогућити?

- Ја сам заговорник вакцина и у датим околностима сматрам да је она једино решење да се вратимо нормалном животу, раду и да што пре оставимо иза себе један ужасан период. Не могу да схватим отпор према вакцинама и људе који заговарају тај антиваксерски став. Не могу да разумем да неко верује у чиповања, тровања и све остале завере о којима можемо да читамо. Одлука да се не вакцинишеш није чин храбрости и индивидуализма већ рећи ћу најблаже непромишљености и неодговорности. Могу да разумем одређену дозу неповерења и страха, али погледајмо шта се ради у Енглеској, Немачкој, Италији, Америци... Нисмо ми паметнији од целог света. Уосталом, у Србији постоји она стара изрека "Не дај Боже мимо света". Зар то није довољно?

Шта би поручила генерацији која још увек размишља да ли да се вакцинише?

- Рекла бих им само две речи: што пре. Што пре да се вакцинишемо. Ми млади, да заштитимо себе, своје родитеље, своје пријатеље. Што пре да се вратимо нормалном животу, на факултете, у школске клупе… Што пре да можемо да без страха одемо у позориште, биоскопе, концерте, утакмице, клубове. Што пре да би живели, радили, путовали.

Зашто мислиш да је важно да јавне личности подрже кампању за вакцинацију?

- Ако је тренутно око 52% вакцинисано, а могли смо јер смо имали вакцина све време да досегнемо цифру попут Шведске и много других земаља од приближно 80%, а тиме и колективни имунитет, сматрам да треба снажном кампањом пробудити свест о неопходности и сигурности вакцине. Јавне личности треба да искористе свој утицај и својим примером и позивом допринесу да се што више људи вакцинише јер овако губимо само ми. Ако 50 људи дневно умре од ковида, ако су хиљаде и хиљаде у болницама, ако су доктори и медицинско особље на ивици снаге, ако све то прескупо кошта нашу земљу, па зар је тако тешко учинити тај један мали корак и променити комплетан ток ствари?

Шта је за тебе најтежа ствар коју је донела корона, а којој можемо да станемо на пут ако се вакцинишемо?

- Најтеже је губитак људских живота. Страшна су сведочанства која слушамо о смрти, о борби за преживљавање, за још један удах… Умиру труднице, млади људи, нечије деке, баке. Умиру од нечега од чега се не мора умрети. Е, ту је наша одговорност. Не мора, јер имамо решење, имамо избор. Ево, ускоро ће 2 године како живимо са страхом, под маскама, како се не дружимо на начин на који смо се дружили, не живимо више исте животе. Разумем да би тако морало да буде јер, ето, заломила се у овом историјском тренутку пандемија, али поновићу, решење постоји и користим ову прилику да замолим све, пре свега младе, да се вакцинишу.

Да ли си ти или неко твој прележали корону и како је то изгледало?

- Нажалост, имала сам корону, на срећу прошла је готово без икаквих симптома. То није променило мој став и моје мишљење о ковиду. Многи моји пријатељи и познаници нису прошли тако лако кроз тај вирус и ја сам имала свест о томе да могу и други пут да се заразим и да можда прођем сасвим другачије, зато нисам имала никакву дилему вакцинисати се или не.

Према твом мишљењу, због чега неке познате личности имају сумњу у вакцину и како њихово мишљење може да се промени?

- У нашој држави остављена је слобода да свако одлучи хоће ли се или не вакцинисати. Право је свакога да одлучи и да сноси последице. Међутим, мислим да је превише себично одлучити да одбијеш вакцину, јер тиме не угрожаваш само сопствени живот већ животе људи са којима се срећеш, дружиш, с којима седнеш леђа о леђа у ресторану, поред кога седнеш у авиону, у аутобусу. Поштовала бих право да кажеш НЕ вакцини када онај који каже НЕ, тиме може само себе да угрози, па нек’ бира онда. Овако он угрожава оне који су се показали одговорнима и оне који не смеју да приме вакцину, то није фер, то је саможиво али свако ће живети са својом савешћу. Ја никада не бих могла да преузмем ту врсту одговорности да заразим некога ко ће можда проћи јако тешко кроз ту болест или, не дај Боже, изгубити живот.

(МОНДО)ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

КАД ЦЕЦА НАПРАВИ СТОРИ: Светлана Ражнатовић и њена инстаграм "прича"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)