ПОЛА ВЕКА ОД "САЛАША НА СЕВЕРУ БАЧКЕ": Два концерта Звонка Богдана у "Комбанк дворани"

В. Н.

17. 10. 2021. у 10:09

ВЕЛИКАН тамбурашке музике Звонко Богдан (79), после четворогодишње паузе, одржаће два београдска концерта, 6. и 15. децембра (20.00) у "Комбанк дворани", уз ограничен број посетилаца и неопходно ношење маске (улазнице 1.500, 1.900 и 2.200 динара).

ПОЛА ВЕКА ОД САЛАША НА СЕВЕРУ БАЧКЕ: Два концерта Звонка Богдана у Комбанк дворани

Фото В. Данилов

Бард панонске шансоне ће овим наступима обележити велики јубилеј - 50 година од настанка његове прве ауторске композиције која је одавно постала евергрин - "Еј, салаши на северу Бачке" из 1971.

Звонко је последњи у низу традиционалних јесењих београдских концерата са својим тамбурашима одржао 2017. Престоничка публика, која памти серије његових наступа, пре свега у Сава центру, може да очекује да поново ужива уз тамбурашке класике - "Говори се да ме вараш", "Већ одавно спремам свог мркова", "Фијакер стари", "Не вреди плакати", "У том Сомбору", "Вратиће се роде", "Ко те има, тај те нема"...

Када је Богдан написао 1971. прво текст, па онда и музику за "Еј, салаши на северу Бачке", по оцени многих стручњака, почела је ренесанса тамбурашке музике на овим просторима. У време настанка те композиције, многи салаши су нестајали, а врсни уметник их је својом песмом оживео и заувек сачувао. Седамдесетих, сећа се он, срео је свог капелника који је песму похвалио, и рекао му да ће да је пева и за 50 година, што се испоставило као право предсказање.

- Песма је настала у једном аутобусу, када сам се из Београда враћао кући у Сомбор, где су ми живели родитељи - рекао је Звонко.

- Инспирација је била у том зимском дану, у аутобусу у ком се пушило, и у ком је свирала гласна музика.

Многи су и дан-данас у заблуди да су "Салаши" народна песма стара више од 100 година.

- Кад сам је донео у Радио Нови Сад и предложио оркестру да је снимимо, сви чланови су се чудили како је могуће да до тада нису чули ту "добру, стару народну песму" - уз осмех прича Богдан.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)