"СТИХОВЕ ВРЛО ЧЕСТО САЊАМ": Овако је Марина Туцаковић говорила о настајању својих чувених текстова

С. К.

29. 09. 2021. у 11:16

МАРИНА Туцаковић, жена која је заслужна за почетак многих великих каријера које су симбол данашње естраде, није крила одакле налази инспирацију за писање. Своју каријеру градила је заједно са својим супругом Футом. Екипа "Новости" је давних деведесетих година разговарала са Марином, том приликом она је открила како заправо настају њена "ремек-дела".

СТИХОВЕ ВРЛО ЧЕСТО САЊАМ: Овако је Марина Туцаковић говорила о настајању својих чувених текстова

Foto: Printskrin Youtube/К1 телевизија

Таленат који је Марина носила у себи цене многи естрадни уметници. Већина познатих певача са наше сцене може да се похвали да је баш она била заслужна за прве хитове који су им отварали врата за даље каријере. Њени текстови носе посебну чар, а речи које је написала и осмислила трајале су и трајаће годинама. Пре три деценије она је за "Новости" открила како заправо изгледа чин писања. 

- Стихове врло често сањам, чујем их када обављам неке друге послове, када идем у самопослугу и на пијацу. Уопште, живим са речима и оне ме прате. Песму урадим ретко из цуга. Око мене је док радим море хартије, море комбинација - клешем песму. 

Том приликом открила је одакле црпе своју инспирацију.

- Најчешће Фута напише прво мелодију, која мене потом инспирише на текст. Тако ми више одговара, то ми је остало од рокенрола. Рокери су ми доносили мелодије на матрици и ја сам потом стварала текстове. Али, дешавало се и да сам писала текстове и слала их композиторима. 

Марина је на себе и своје изузетно умеће одувек гледала као на слободну уметност, и нешто што се разликовало од поезије. Сматрала је да начитаност није увек предуслов за добро писање, за њу је увек таленат био пресудан. 

- Никада нисам писала озбиљну поезију. Доста сам литературе прочитала, све што ми је пало у руке, али сасвим случајно сам почела да пишем текстове. Читала сам и добру поезију, романе класичне књижевности, али и јефтину литературу. Има и неуких људи који пишу, састављају добро стихове, из ко зна које визије. Ни начитаност није услов за стварање. Таленат је битнији. У народној музици битно је да аутор има мелодију у глави, много пре него да уме да пише ноте. 

Марина је своју каријеру почела тако што је писала текстове за рок музику, годинама касније она се проналази и у стварању речи за наше народне певаче. 

- Разлике у писању за рок и народну музику има, донекле. Има више слободе у рок поезији, више слободно употребљених речи. Међутим, озбиљној музици је ближа народна. Има много лепих песама у народној музицу, али има и у року. Богами, оно што раде Бора Чорба, Бајага, Дино Мерлин, апсолутно је близу поезије, ако не и поезија. 

Дан-данас Марина остаје симбол посебности домаће музике. 

Подсетимо, Марина Туцаковић је преминула 19. септембра после дуге и тешке болести, њена сахрана биће одржана данас, на Новом гробљу. 

БОНУС ВИДЕО:

Дружила се са Хичкоком, а Ричард Бартон је тражио да играју заједно

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)